ChatGPT on yhdysvaltalaisen OpenAI:n marraskuussa 2022 julkaisema kehittynyt kielimalli, joka kykenee keskustelemaan käyttäjän kanssa asiantuntijatasolla. 

ChatGPT on jatkoa aiemmille GPT-kielimalleille, jotka ovat generatiivisia esikoulutettuja muuntajia (generative pre-trained transformers).

ChatGPT:tä voi käyttää kirjautumalla osoitteeseen chat.openai.com. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, mitä vaikutuksia ChatGPT:n kaltaisella kielimallilla on erityisesti luoviin aloihin.

ChatGPT – kaikki muuttuu. Taas.

Olen seurannut ja kokeillut generatiivisia tekoälyjä vuodesta 2020 asti. Monet tämänkin sivuston kuvista on tehty Midjourney-tekoälyllä. Olen julkaissut Aum Golly -tekoälyrunokirjan, jonka ensimmäinen osa tehtiin GPT-3-kielimallilla.

Vaikka seuraan alaa kauhulla ja mielenkiinnolla, olen huomannut, että noin kolmen kuukauden välein julkaistaan jokin uusi työkalu, joka pysäyttää paatuneenkin tekoälypakarin.

Nyt julkaistu ChatGPT on kiertänyt somessa, koska se on taas noin kymmenen naksun verran parempi kuin mikään aiempi tekstintuottaja. ChatGPT on chat-tyyliin optimoitu kielimalli, joka antaa noin puolen A4:n mittaisia vastauksia kysymykseen kuin kysymykseen. Se osaa myös suomea ja analysoi sujuvasti koodinpätkiä.

Tekoälyrunosarja Aum Gollysta on alkuvuodesta 2023 ilmestynyt seuraava osa, jonka toinen kirjoittaja olen minä ja toinen ChatGPT. Jos haluat tutustua siihen, millainen on luovan tekoälyn maailma vuonna 2023, tilaa Aum Golly 2 Hyvien asioiden kaupasta omalla uniikilla runollasi:

Miten ChatGPT muuttaa maailmaa?

Kielimallien tulo on verrattavissa kirjapainotekniikan leviämiseen. Paitsi, että tässä mullistuksessa kirjapaino myös kirjoittaa tekstit itse. Jos väserrät tekstisi käsin kylmässä kammiossa ja vältät kosketusta ulkomaailmaan, on aika päivittää viisivuotissuunnitelmat.

Toisaalta ChatGPT (ja etenkin se, mitä tulee sen jälkeen) muuttaa maailmaa hyvin hitaasti. Kestää aikaa ennen kuin se otetaan kunnolla käyttöön yhteiskunnan hitaissa rakenteissa. Ja voi hyvin olla, että juuri sinun työpaikkasi on hyötyjien eikä häviäjien puolella.

ChatGPT on jo nyt parempi kirjoittaja kuin valtaosa ihmisistä

Puolet ihmisistä on keskivertoa huonompia kirjoittajia. ChatGPT on jo nyt vuonna 2022 pisteessä, jossa se kilpailee pikemminkin parhaan kahden desiilin kanssa.

Ihmisen kirjoittaman tekstin erottaa koneen tekstistä virheiden perusteella. Jos et saa ajatuksesta kiinni, pilkut ovat missä sattuu ja puhekieli hiipii ilmaisuihin, teksti on luultavasti ihmisen kirjoittama.

Et jossää halluut varmistua siitä et tämännii tekstin takana on ihku aeto immeinen niin täs siul on sellattiismellattiis.

Jos et tarvitse totuutta, valintasi on ChatGPT

ChatGPT:n ja muiden kielimallien ongelma tällä hetkellä on se, ettei kielimallien tuottama teksti ole välttämättä totta – se vain sattuu kuulostamaan pääosin järkevältä.

Mutta kuinka totta tekstin täytyy olla? 

Esimerkiksi tämän artikkelin ei välttämättä tarvitse olla totta, joten tämän voisi antaa ChatGPT:n kirjoitettavaksi. Myös kirjoja tai taidetta tekoäly voi luoda hyvinkin osuvasti, koska taiteenkaan ei tarvitse olla totta.

Lisäksi kirjoitamme valtavasti tekstiä, jonka tehtävä ei ole faktojen välittäminen. Sähköpostit, LinkedIn-postaukset, Instagram-inspiraatiot, brändimanifestot, kesälomakuulumiset saksaksi… En vielä antaisi ChatGPT:n kirjoittaa näitä katsomatta edes suunnilleen, että tekstissä on jokin järki, mutta kaukana ei ole se päivä kun LinkedIn-bottini kirjoittaa postauksen, johon kommentoi sinun LinkedIn-bottisi.

Me olemme vain liha-algoritmejä leikkaamassa ja liimaamassa tekstinpätkiä erilaisten palveluiden välillä.

Vapise Google

Olen jo pitkään ollut sisuskalujani myöten hakukonemarkkinoija. Hakukoneisiin mennään ainakin vielä etsimään vastauksia ja olen ajatellut, että niihin vastaaminen on kestävämpää kuin sosiaalisen median vuokratontille rakentaminen.

ChatGPT:n kohdalla olen ensimmäistä kertaa alkanut epäillä Googlen hakukoneen tulevaisuutta. Ongelmat tulevat kahta suunnalta:

Esimerkiksi jo nyt ChatGPT pystyy analysoimaan koodinpätkää ja antamaan vinkkiä siihen, miksi se ei toimi. Enää ei tarvitse kahlata Stack Overflow’n kuuden vuoden vanhoja vastauksia, jotta ongelma ratkeaa. 

Google Translatekin jää jalkoihin, kun minun tarvitsee vain kirjoittaa saksan aineeni sinne päin ja pyytää ChatGPT korjaamaan se.

Ja jos alan käyttämään ChatGPT:tä kesken lukukauden, voin pyytää sitä lisäämään joukkoon muutamia virheitä, jotta opettaja ei ala ihmetellä yhtäkkiä noussutta tasoani. Sivutuotteena saatan joutua opettelemaan saksaa sen verran, että voin tarkistaa, että tulihan tekstiini virheitä.

Yhteiskunnan murros vain kiihtyy ChatGPT:n ja muiden tekoälytyökalujen kautta

Joskus minusta tuntuu kuin en jaksaisi pysytellä kärryillä siinä, mitä kaikkea uutta luovuuden tekoäly jo osaa. Huomaan ajattelevani, että tämä yhteiskunnallinen murros saisi olla jo mursi, jotta pääsisimme jatkamaan elämäämme.

Muutos on kuitenkin jatkuva ja kiihtyvä. Maailma ei koskaan tule olemaan yhtä ymmärrettävä kuin nyt.

Luovilla tekoälyn työkaluilla on mahdollisuus tasa-arvoistaa yhteiskuntaa. Voit kirjoittaa sähköpostejasi kuin teknologiakylän Shakespeare. Raapaista strategian tai tekoälyrunokirjan yhdessä iltapäivässä.

Pessimisti minussa kuitenkin näkee, että yhteiskunta jakautuu yhä enemmän kahtia. Tai sanotaanko kahteen osaan, koska yhtä suuriin osiin se ei tule menemään.

On niitä jotka:

Eikä se ole vain asenteesta kiinni.