Ostoskorisi on tyhjä!
Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.
Kerrostaloasunnot ovat hellekaudella pahimmillaan kuumia pätsejä, joita eivät saa viileäksi kuin elokuun kirpeät illat. Kokeilimme vastikään erilaisia viilennystapoja ja ostimme lopulta siirrettävän ilmastointilaitteen. Tässä artikkelissa käymme läpi keinoja viilentää kerrostaloasuntoa ja sitä, millainen vaikutus ilmastointilaitteella edes on. Koska mitään ei asenneta kiinteästi, nämä vinkit sopivat myös vuokralaiselle.
Kokeilussa artikkelissa on Midea Comfee PD Basic 9000BTU – siirrettävä ilmastointilaite, mutta samat löydökset pätenevät suurimpaan osaan erilaisia peruskoneita.
Ilmastointilaitteiden toimitusvaikeudet alkavat yleensä samaan aikaan kuin helteetkin, mutta tässä valikoima Staypro.fin ilmastointilaitteita:
Laitteet on järjestetty halvemmasta kalliimpaan:
Virtasenkauppa.fissä on usein hiukan edullisempia laitteita. Myös arvosteluita on usein paljon, joten niistä saa osviittaa onko tuote sen arvoinen. Tällä hetkellä saatavilla on:
Sponsoroitu
Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja
Sponsoroitu
Jäähdytinlaite on nyt humissut muutaman päivän ja ulkona on ollut pahimmillaan +27 astetta. Asumme ensimmäisessä kerroksessa vanhassa kivitalossa ja sisälämpötila on ollut keskimäärin nuo samat 27 astetta. Ilman lämpötilaa olemme mitanneet Eve Degree -mittareilla.
Yhteenvetona viilentämisyrityksistä voidaan sanoa, että 2,7 kW:n ja 9000 BTU:n tehoinen laite pudottaa yhden huoneen lämpötilaa pari astetta noin puolessa tunnissa. Mutta heti kun laitteen laittaa pois päältä, lämpötila alkaa taas nousta.
Ilmastointilaitteen hyvät puolet:
Ilmastointilaitteen huonot puolet:
Jos luet tätä artikkelia, kodin viileys on luultavasti vain talvinen muisto. Muutamalla peruskikalla voit kuitenkin yrittää pitää asunnon viileänä – ennen kuin ilmastointilaitetta tarvitsee lähteä metsästämään
Sponsoroitu
Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja
Sponsoroitu
Kun lämpö on päässyt asuntoon ja ulkona pitää hellettä, ei kerrostaloasunnon viilentäminen onnistu kovin helposti tai halvasti. Ilmastointilaitteet myydään helteiden aikaan myös nopeasti loppuun. Kokeilussa olevan Midea Comfeen kävin keräilemässä K-Raudan alennuksesta ja paketteja oli katselemassa samaan aikaan moni muukin.
Siirrettävä ilmastointilaite on minijääkaapin kokoinen laatikko, josta lähtee poistoilmaputki, joka pitää vetää ikkunasta ulos. Midea Comfeessa tuli mukana poistoilmaputken asennussarja, jossa oli säädettävä muovilärpäke.
Poistoilmaputki puskee kuumaa ilmaa, joten avonainen tuuletusikkuna kannattaa peittää, jottei ulkona oleva helle ja poistuva ilma imeydy heti takaisin asuntoon. Kysyin K-Raudan myyjältä vinkkiä poistoputken asentamiseen ja hän suositteli 40 millin finnfoamia. Ostin yhden levyn joka maksoi noin kymmenisen euroa. Finnfoam on eristyslevynä käytettävää polystyreeniä, jota on kohtuullisen helppo muotoilla ja leikata esimerkiksi mattoveitsellä.
Finnfoamista leikkasin puukolla, sahalla ja mattoveitsellä nirhaten tuuletusikkunan kokoisen levyn, johon nirhasin poistoilmaputken kokoisen reiän. Leikkasin tietysti myös peukaloon, mutta onneksi vain sievästi.
Finnfoamia ilmeisesti kannattaa leikata leikkaamalla mattoveitsellä syvähkö ura ja taittamalla levy sen kohdalta. Foamin pitäisi napsahtaa siististi kahtia ilman, että koko levyn läpi tarvitsee leikata. Ylläolevasta kuvasta näkyy, miten peitin tuuletusikkunan saranapuolen leikkaamalla foamiin pienen kielekkeen, joka peitti myös kapeamman raon saranoiden vieressä.
Lopputuloksena on kevyt ja liikuteltava finnfoam-ikkunapala, josta puutyönopettajana antaisi arvosanaksi kutosen. Se kuitenkin toimii, joten itse antaisin sille arvosanaksi 8.
Parin tunnin värkkäyksen jälkeen minulla oli laastari sormessa ja ilmastointilaite nurkassa. Ilmastointilaite puskee tätäkin kirjoittaessa 17-asteista ilmaa. Ääni on noin 52 desibelin luokkaa, eli se kuulostaa vanhalta jääkaapilta aivan korvan juuressa.
Huoneet, joita viilensimme olivat normaaleja kerrostaloasunnon huoneita, noin 12 neliön kokoisia. Huonekorkeus oli myös normaali. 9000 BTU eli 2,7 kW:n ilmastointilaite riitti viilentämään yhden huoneen. Koko asuntoa sillä ei saanut viileäksi.
Olemme kokeilleet viilentää makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa. Parhaiten se onnistuu kun oven laittaa kiinni viilennyksen ajaksi. Kuten kuvasta näkyy, huone viilenee tehokkaasti, mutta heti kun laitteen sammuttaa, lämpötila nousee nopeasti samalle tasolle kuin aiemminkin. Nukahtaminen on kuitenkin miellyttävämpää.
Emme ole kokeilleet nukkua laite päällä, mutta jos asunnossa olisi todella kuuma, olisi korvatulpat ja ilmastointilaite luultavasti parempi yhdistelmä kuin hiki ja tukala olo.
Parhaimmillaan Midea Comfee -laite (ja moni muu sen kaltainen) on päivänaikaiseen viilennykseen. Ääni ei haittaa ja tasaisen huminan voi peittää vaikka musiikilla. Laitteesta tuleva ilma viilentää pienen huoneen tehokkaasti ja helpottaa lemmikkien ja ihmisten oloa. Neljänsadan euron laite on ollut meille aivan hintansa väärti.
Pahimmilla kesähelteille ilmastointilaitteiden saatavuus huononee. Tässä vielä Staypron ajantasainen tuotelistaus:
Kiitos loistavasta vinkistä mitä tulee tuohon Finfoamiin. Siitä taitaa tulla minulle ensi kesän ratkaisu. Ja ilmastointilaitteita saa paljon halvemmalla syksyisin, ja etenkin keskitalvella.
Nyt taitaa olla jo liian myöhäistä tälle kesälle ostaa.
Niin, joko jutusta ei selvinnyt minkä kokoisesta huoneiston viilennyksestä oli kyse tai sitten missasin sen kohdan, eli neliöt koko huoneisto ja yksittäiset huoneet joita viillennettiin?
Vielä tuosta Finfoamista. Eli se asennetaan niinz että avataan keittiön ikkuna kokonaan auki ja pala sovitetaan siihen peittämään koko ikkuna. Sen jälkeen leikataan poistoputken menevä reikä..? Ja tämä tuote siis löytyi K-raudasta?
Joissakin (vaiko useammissa?) laitteissa tuo poistoputken pituus on noin 1,5 – 2 metriä. Onkohan tuohon mahdollisuutta ostaa “lisämetrejä”? No, se kai riippuu valmistajasta.
Olisin erittäin kiitollinen Jos vastaisit kysymyksiini!
Oikein hyvää kesää! 🌞
Terveisin,
Mikko Hyvärinen
Hei! Selvennän noita kysymiäsi asioita itse juttuunkin, mutta tässä vastauksia. Tuo meidän 9000 BTU:n kone riittää viilentämään yhden huoneen. Eli perusmakkarin tai työhuoneen normaalilla huonekorkeudella. Neliöinä sen 10-15 m2. Korkeassa olohuoneessa esimerkiksi potku loppuisi nopeasti.
Finnfoamin asennuksen parhaista käytänteistä en ole varma, mutta näin tein itse. Mittasin tuuletusikkunan mitat kun ikkuna on niin auki kuin se menee. Finnfoamia ilmeisesti kannattaa käsitellä niin, että leikkaa mattoveitsellä syvähkön, suoran uran finnfoamiin ja sitten taittaa sen kokonaan katki. Eli ei tarvitse nirhata koko 40 mm:n levyn läpi vaan riittää, että aloittaa uran ja sitten taittaa ja finnfoam napsahtaa siististi. K-Raudassa on eripaksuisia finnfoam-levyjä, joista myyjän suosituksesta otin 40 millin. Sitä myydään pitkissä parin metrin levyissä, jotka piti katkaista että mahtuivat autoon. Ne kannattaa katkaista 2/3:n kohdalta (esimerkiksi) niin että korkeaan ikkunaan saa yhtenäisen palasen. Ei siis keskeltä, jolloin voi käydä niin että molemmat puolet ovat liian lyhyet.
Tein vielä niin että leikkasin finnfoamiin pienen kielekkeen, jonka työnsin tuuletusikkunan saranan puolelle. Näin se esti ilmavirran takaisin tuloa paremmin. Pelkkä suorakulmion muotoinen finnfoam olisi jättänyt toiseen reunan pitkän raon.
Poistoputki tosiaan on varmaan yleensä parin metrin mittainen. Pituus vaikuttanee viilennykseen ja laitteen toimintaan, joten itse henkilökohtaisesti en lähtisi hirveän pitkiä lisäputkia vetämään. Huomaamattomimmillaan laite onkin juuri omassa nurkassaan ikkunan vieressä.
Toivottavasti näistä vastauksista oli apua!
Itse ajattelin askarrella myös Finnfoamista levyn tuuletusikkunaan.
Saranatapit irti, luukku pois.
Mittaa ja leikkaa sopivan kokoisen palan.
Siihen alaosaan pari reikää vaikka reikäsahalla.
Veikkaan että pysyy paikoillaan ilman mitään tiivistenauhoja tai teippejä kun tekee tarpeeksi tiukan.
Poistoputki kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä, koska se lämpiää ja lämpöä tulee sitä kautta asuntoon. Jos putkelle on mukana asennuslista se kannattaa vetää teipillä kunnolla kiinni levyyn että putki ei irtoa/ kuuma ilma vuoda tai tule takaisin asuntoon.
Kiitos kommentista ja hyvä vinkki tuo poistoputken lyhyys! Ja muutkin!
Miten tuo poistoputken ulostuloaukko? Ei ritilää tai muutakaan estettä? Eikös kaikki kotkaa pienemmät linnutkin mahdu sieltä menemään putkeen? Ja hyönteiset. Putken päätä ei varmaankaan saa mitenkään ritilöityä vai eikö saane peittää mitenkään.
Hei! Hyvä huomio! Itse lisäsin lopulta ritilän ulostuloputken päähän. Tarpeeksi harva että ilma kulkee ja tarpeeksi tiheä, ettei kotkat lennä sisään.
Nucu on uusi suomalainen vauvojen unialusta, joka tukee vauvan nukahtamista ja perheen jaksamista.
Vastaa