Ostoskorisi on tyhjä!
Kaupallinen yhteistyö Puhti Lab Oyn kanssa. Markkinointilinkit merkattu tähdellä*.
Kannattaako laboratoriatutkimuksissa käydä, jos mikään ei tunnu olevan vialla? Kannattaako unta mitata, jos ei ole uniongelmaa? Kannattaako lenkillä käyttää sykemittaria, jos sydän kuitenkin lyö? Tällaisten kysymysten kanssa olen paininut urallani markkinoijana ja tiedeviestijänä.
Tässä artikkelissa pureudutaan ilman lääkärin lähetettä tehtävien laboratoriokokeiden perusteella annettaviin tietoihin – ensisijassa Puhti-terveystarkastukseen*. Puhti on antanut minulle ilmaisen tutkimuksen kaupallista yhteistyötä varten. Lisäksi saat alekoodilla AALHO10 saat 10 % alennuksen Puhdin verkkokaupasta*.
Mutta kannattaako perusterveen ihmisen käydä terveystarkastuksessa? Lähdetään tutkimaan.
Alkuvuodesta 2022 tilasin miesten laajan Puhti-terveystarkastuksen*, jonka hinta oli tilauksen aikaan 139 €. Olen aiemmin tehnyt muutamia eri toimijoiden vastaavia tutkimuksia.
Tätä kiitämme:
Tätä mietimme:
Sponsoroitu
Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja
Sponsoroitu
Seuraavaksi käymme läpi terveystarkastuksen eri vaiheet ja lopussa vedämme tunnelmia yhteen.
Puhdilla on valikoimassaan tusinan verran erilaisia tutkimuksia, jotka on jaoteltu eri kohderyhmille. On yleistä tutkimusta, on eri elämäntilanteiden tutkimuksia (esimerkiksi raskauteen valmistautuvalle) ja on yksittäisiä tutkimuksia (esimerkiksi ferritiini tai D-vitamiini).
Hinnat alkavat noin kolmestakympistä ja kapeamman paketin saa noin 50 eurolla. Laajat yleistutkimukset ovat noin 150 €.
Suosituimmat tutkimukset ovat:
Puhdin sivuilta näet koko valikoiman*.
Puhti-terveystarkastus on varsin selkeä ja helppo kokemus.
Minulla ei ollut mitään erityistä huolenaihetta, joten valitsin laajan terveystarkastuksen. Ajan laboratorioon sain noin viikon päähän torstaiksi, ja kaikki Puhti-tulokset tulivat jo heti seuraavana päivänä.
Sponsoroitu
Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja
Sponsoroitu
Prosessi eteni kohtullisen jouhevasti. Ostaminen oli helppoa ja seuraava vaihe oli aina suunnilleen selvillä. Omalla kohdalla suurin mietinnän paikka oli laboratorionäytteen ajankohdan valinta. Osa testeistä vaatii tiettyä kellonaikaa (esimerkiksi testosteroni, kortisoli ja rauta), mutta ajanvarausviesteissä sanottiin vain, että osa palvelun mittauksista pitää ottaa tiettyyn aikaan – ei sitä mikä sopiva aika olisi.
Tämän jälkeen minun piti käydä kohta kohdalta läpi ne mittaukset, mitkä omassa paketissani olivat ja verrata suositeltuihin kellonaikoihin. Lopulta otin ajan 9.45, koska ajattelin että se sopisi.
Varmuutta siihen ei prosessin aikana tullut, mutta nyt tätä juttua tutkiessani huomasin, että tutkimusten nettisivuilla on kohta “Valmistautuminen näytteenottoon”, josta asia selviää.
Jos tilaat Puhdin, vilkaise siis tuotesivuilta, mihin aikaan näyte pitää ottaa.
Verikokeen ottaminen eteni ihan tavallisesti Mehiläisen kautta. Ajanvaraus, odotus, piikki kyynärtaipeeseen, useampi puteli hurmetta ja kotiin.
Positiivinen yllätys oli se, että tulokset alkoivat tupsahdella sähköpostiin heti seuraavana päivänä. Päivän loppuun mennessä kaikki arvot olivat saatavilla. Puhdin tulospalvelussa annettiin jokaisesta kohdasta:
Tässä päästäänkin sitten tämänhetkisten terveystarkastusten suurimpaan ongelmaan. Kuvittelemme ehkä, että tutkimuksen kautta saamme vastauksen jompaankumpaan näistä kysymyksistä:
Isoja ja vaikeita kysymyksiä, totta kai. Helppoja vastauksia ei ole. Mutta esimerkiksi Puhti antaa oikeastaan vastauksen vain kysymykseen:
Siitä tulee taas lisää kysymyksiä, joihin vastaamiseen ei kauheasti saa apua pelkästä terveyskartoituksesta:
Uskoisin, että juuri tähän suuntaan nämä terveyskartoitukset kehittyvät tulevaisuudessa. Entistä monipuolisemmaksi ja henkilökohtaisemmaksi.
Jo nyt myös Puhtiin on otettu huomioon se, että samoja tutkimuksia voi tehdä tietyin väliajoin ja tulosten muutokset esitetään samassa paikassa. Esimerkiksi Terveystalon ja Nightingalen palvelu toimii alusta asti vuosimaksulla, johon kuuluu useampi mittaustulos.
Vanhan sanonnan mukaan yksi mittaustulos on pelkkä numero, kaksi mahdollistaa vertailun ja kolme on jo trendi.
Näin 35-vuotiaana oman kuolevaisuutensa jo tunnistaa, mutta sitä ei varsinaisesti halua myöntää. Mitä jos jokin arvo onkin pielessä? Onko parempi työntää pää puskaan kuin ottaa selvää, varsinkin jos fiilis on aivan hyvä?
Mitä jos testosteroni onkin matalalla, vaikka peiliin katsoessa haukkasuonen tykytyksen näkee kahden metrin päähän? Mitä jos tuloksista paljastuu jotain odottamatonta, joka vie hautaan parissa vuodessa?
Useamman testikierroksen läpikäyneenä lopputulos on itsellä sama: parempi tietää enemmän kuin vähemmän.
Minua kiinnostavat numerot, trendit ja terveys. Uskon siihen, että omaan elämään voi vaikuttaa. Aika harvoin herään aamukolmelta murehtimaan elämää. Puhti-terveystarkastus (tai muiden vastaava) sopii ainakin minulle: näen yleiskuvana onko jotain erityisen pielessä ja voin pyrkiä tekemään elämäntapamuutoksia parempaan suuntaan.
Jos huolia ei varsinaisesti ole, terveystutkimuksen kautta niitä voi kokeilla hankkia. Kun jokin arvo ei ole viitearvojen sisällä, alkaa se pakosta mietityttämään. Puhdin palvelussa hyvää on se, että tutkimusten jälkeen voi varata ajan joko hoitajalle tai lääkärille (lisämaksusta tietysti) tulosten analyysia varten.
Aion myös tehdä Puhdin uudestaan 3–6 kuukauden kuluttua ja katsoa, mihin suuntaan arvot ovat liikkumassa. Voisin kuvitella että pitkällä aikavälillä esimerkiksi vuosittain tehtävä mittaus antaisi mielenkiintoista kuvaa näin 35-vuotiaan vanhenemisesta.
Kun mietit, sopiiko Puhti sinulle, voit pohtia esimerkiksi näitä kysymyksiä:
Jos haluat kokeilla niin voit käyttää koodin AALHO10 Puhdin verkokaupassa* ja saat 10 % alennuksen tutkimuksen hinnasta. Jos tuntuu, että tällainen tutkimus ei sovi sinulle, voit olla ostamatta ja säästät 100 %.
Nucu on uusi suomalainen vauvojen unialusta, joka tukee vauvan nukahtamista ja perheen jaksamista.
Vastaa