Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Apple julkisti lokakuussa 2021 uudet MacBook Prot, joissa on tehoa, näköä ja liitäntöjä. Tässä artikkelissa käymme läpi ensivaikutelmia ja kokemuksia uudesta 14-tuumaisesta MacBook Prosta. Päivitän artikkelia sitä mukaa, kun uusia ajatuksia tulee.

Tämä artikkeli on helposta elämästä pitävän Apple-käpistelijän arvostelu, ei niinkään teknisiin ominaisuuksiin pureutuva syväluotaus. Uusien MacBookien ajantasaisen hintavertailun löydät täältä*.

Vuoden 2021 Macbook Prot pähkinänkuoressa

Apple mainostaa sivuillaan, että vuoden 2021 MacBookit ovat tehokkaimmat ammattikäyttöön suunnitellut kannettavat tähän mennessä. Jos meinaa pitää Chromessa useampaa välilehteä auki niin tehoa myös tarvitaan.

Uutta MacBook Prossa on Applen omat M1 Pro – ja M1 Max -sirut. En edes tiedä tarkalleen mitä se tarkoittaa – paitsi että yhteen siruun on nyt pakattu hirveästi tavaraa niin että vanhat Intelin i7-suorittimet jäävät pölyyn pyörimään. Myös hintaa on niin, että lompakkoon jää pelkkää pölyä.

Käyttökokemuksia 14-tuumaisesta MacBook Prosta

Valkkasin 14-tuumaisen MacBook Pro -mallin, koska se yhdisti sopivasti kokoa ja näköä. Melkeinpä entisen 13-tuuman mallin kokoiseen pakettiin on saatu varsin kivasti näyttöä laajentamalla näyttöä melkein reunoihin asti.

Vasemmalla uusi MacBook Pro. Paksuutta on tullut lisää.

Runko

Sponsoroitu

“Ihan hervotonta menoa!”

“Ihan hervotonta menoa!”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja

“Ihan hervotonta menoa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun lukuhetkeesi.

Sponsoroitu

MacBook Pron runko on mötikkämäisen paksu ja tuulettimen raot tuntuvat sormiin kannettavaa nostettaessa. Konetuntuma on siksi hiukan vanhanaikaisempi kuin aiemmissa Pro-malleissa.

Liitännät

Ei enää dongle-helvettiä. MacBook Prossa on nyt taas hiukan paremmin liitäntöjä, kun paluun ovat tehneet niin HDMI-liitin kuin SD-muistikortinlukijakin. Myös Magsafe-laturi on tehnyt paluun. Liitäntöjen määrä tuntuu hyvältä sielussa.

Näppäimistö

Macbook Pron uusi näppäimistö tuntuu todella hyvältä sormien alla. Näppäimissä on sopivaa kimmoisuutta ja äänimaailma on lempeä. Touch Bar on poistettu ja äänenvoimakkuutta ja muuta voi taas säätää normaalisti F-näppäimillä. Sekin tuntuu suhteettoman hyvältä.

Kaiuttimet

Kaiuttimet vaikuttavat aivan hyviltä, mutta ei kai kannettavan kaiuttimia ole tarkoitettu mihinkään varsinaiseen äänentoistoon?

Sponsoroitu

“Ihan hervotonta menoa!”

“Ihan hervotonta menoa!”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja

“Ihan hervotonta menoa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun lukuhetkeesi.

Sponsoroitu

Nopeus

Uusien M1-sirujen myötä nopeuden ja responsiivisuuden on ollut tarkoitus nousta uusiin sfääreihin. Siirtyessä vanhemmasta MacBook Prosta uuteen järjestelmään kaikki perusjututkin tuntuvat säpäkämmiltä: kansiot ja selain paukahtelevat auki ja kiinni yskimättä.

Suorituskyky todelliseen testiin

Wordin ja Excelin pyörittämiseen uudessa MacBookissa riittää tehoa vielä kymmenen vuoden päästäkin, mutta todelliseen testiin päästään vaativammissa ohjelmissa. Omassa käytössä ne ovat lähinnä Adoben ohjelmien, kuten Lightroomin ja Photoshopin, sekä Blenderin kanssa värkkäämistä. Näistä 3D-mallinnusohjelma Blender on ohjelma joka saattaa jopa ottaa tehoja irti.

Vasemmalla uusi MacBook Pro 2021. Oikealla 13-tuumainen vanhempi.

Mutu-tuntuman mukaan Blender on tietty näpsäkämpi uudella Macbook Prolla. Blenderin 3.1-version mukana tuli myös tuki “metallille”, eli M1-siruille, mikä mahdollistaa nopeammat renderit.

Lisäksi testissä on ollut tekoälykuvaohjelma Stable Diffusion lokaalisti DiffusionBee-ohjelman kautta. Kuvat valmistuvat myös omalla koneella pörräten, mutta tähän minulla ei ole vertailukohtaa.

Ensivaikutelmien loppupäätelmät

Tämä artikkeli perustuu aivan muutamien ensituntien käyttöön. Kannettava napsahti postiluukkuun edellisenä päivänä tätä kirjoittaessa. Laatuvaikutelma on huipussaan ja voittajaksi arkikäytössä nousee ne pienet asiat:

Todellinen testi on vielä edessä. Valmistauduin tulevaisuuteen ja tilasin mallin, jossa on 64 gigaa RAMia ja M1 Max -siru, joten tehoja pitäisi riittää myös Wordillä kirjoittamiseen.

Kokemuksia 14″ MacBookista vuoden käytön jälkeen

Päivitän nyt juttua vuoden käytön jälkeen. Neljäntoista tuuman MacBook on ollut työkoneena ahkerassa käytössä, erityisesti Adoben ohjelmien ja tekoälysovellusten kanssa.

Loppujen lopuksi vuoden jälkeen parasta ovat olleet ne samat asiat, jotka tulivat heti ilmi:

Olen myös huomannut, että MacBook M1 Maxilla on ihan tavallinen kone kaikesta hehkutuksesta huolimatta. Se alkaa hidastella raskaita ohjelmia ajaessa, akku ei kestä loputtomiin ja ennen pitkää alkaa tuntua, että enemmänkin potkua saisi olla.

Lopputuntuma kuitenkin on, että tällä koneella potkii hyvin pitkälle tulevaisuuteen.

Jos sinulla on kysyttävää, niin laita se kommenteissa tulemaan!