Koneellisesti tuotettua kirjoja, tarinoita, runoja ja romaaneja on ilmestynyt jo vuosikymmenten ajan, mutta nykyisten kielimallien ja koneoppimisen myötä sekä kirjoitustahti että julkaisutahti on kiihtynyt. Tässä lista tekoälyn kirjoittamista kirjoista.

Lista ei ole täydellinen, mutta olen valinnut sille erilaisia kirjoja, jotka kuvaat minkätyyppisiä tarinoita on tehty AI-kirjallisuuden kentällä.

1 the Road (2017)

Kerouacin Matkalla-romaania mukaileva tieromaani, jossa tekoälylle on syötetty dataa automatkan ajan sensoreista (GPS, ajokamera ja mikrofoni) ja joista tekoäly on tuottanut yhden pitkän tekstimassan joka on julkaistu editoimattomana.

Tekijä: Ross Goodwin

Näin se alkaa: “It was nine seventeen in the morning, and the house was heavy”

Lue lisää Wikipediasta

The Serious: A Proven Divorce (2019)

Andreas Refsgaardin ja Mikkel Thybo Loosen booksby.ai-sivustolla on valikoima tekoälyn kokonaan generoimia kirjoja. Mallina on char-rnn-tensorflow-kielimalli. Myös kirjojen kannet ja hinnat on tehty ja päätetty tekoälyn avulla.

Sponsoroitu

“Ihan hervotonta menoa!”

“Ihan hervotonta menoa!”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja

“Ihan hervotonta menoa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun lukuhetkeesi.

Sponsoroitu

Tekstinäytteiden perusteella teksti on AI-nonsenseä, eli ei kieliopillisesti tai ajatuksellisesti järkevää.

Tekijä: Shevinja Fogoloff (ilmeisesti pseudonyymi)

Näin se alkaa: “That the moon must repeat to the travel of Mars, Mary that, now will well come before us parton did never be merely entirely escaped.”

Lue lisää

Aum Golly – tekoälyn runoja ihmisyydestä (2021)

Aum Golly on minun ja GPT-3:n kirjoittama runokirja. Se on tehty 24 tunnin sisällä aluksi englanniksi ja sitten käännetty suomeen saman 24 tunnin aikana. Aum Gollyn julkaisi Basam Books nidottuna keväällä 2021. Kirjan nimen, teeman ja runot on kehittänyt GPT-3-kielimalli.

Huomionarvoista moniin muihin tämän listan kirjoihin verrattuna on se, että Aum Gollyn runot ovat aivan järkeviä kokonaisuuksia. Runous toki on toki koneoppimisen ja tekoälyn kannalta helpompaa kuin esimerkiksi novellit tai romaanit.

Tässä esimerkkinä yksi Aum Gollyn runoista:

Sponsoroitu

“Ihan hervotonta menoa!”

“Ihan hervotonta menoa!”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja

“Ihan hervotonta menoa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun lukuhetkeesi.

Sponsoroitu

jos leijat lentäisivät kuin bumerangit

ja kaikki tähdet olisivat lasia

kuun kasvot olivat hopeanaamio

ja aurinko kultainen omena

kun näin timanttien myrskyn

kylvävän taivaan valoa

näin tähtijoen

yön yli tanssimassa

näin sata lentävää hevosta

virtana taivaan kannella

Tekijät: Jukka Aalho ja GPT-3

Näin se alkaa: “bumerangilaulu menee näin”

Tilaa Adlibriksestä (13,40 €)*

The Day A Computer Writes A Novel (2015)

Japanilaisen tutkimusryhmän novelli on kirjoitettu ihmisen ja koneen yhteisvoimin. Artikkelissa kuvataan, miten tutkimusryhmä laati käyttämälleen tekoälylle rungon, jonka malli sitten täydensi loppuun. Yhden kappaleen rakenne saattoi siten olla esimerkiksi “kuvaile huone, kuvaile sää ja kuvaile henkilöhahmo”.

Tutkijat lähettivät novellin Hoshi Shinichi Award -kirjoituskilpailuun, jossa novelli pääsi ensimmäisen karsintakierroksen läpi – eli läpäisi vuonna 2015 omanlaisensa Turingin testin.

Tekijät: Yurei Raita (pseudonyymi), Sato-Matsuzaki Laboratory

Näin se alkaa: “The day was an overcast one, with clouds pooled overhead.”
Lue lisää tästä tutkimusprojektista

Bob The Robot: Exploring the Universe – A Cozy Bedtime Story Produced by Artificial Intelligence (2020)

Romaanien ja novellien kirjoittaminen AI:n avulla on vielä hankalaa, mutta lyhyemmät muodot ovat helpompia. Bob the Robot on tekoälyn avulla kirjoitettu lastenkirja, joka ilmestyi vuonna 2020.

Kirjan alussa kirjoittaja kuvaa, että on kirjan on kirjoittanut 80-prosenttisesti NLP:hen (luonnollisen kielien käsittely) ja koneoppimiseen perustuva algoritmi. Tarkempaa tietoa en löytänyt.

Katso Amazonissa

Demonic Fragments (2022)

Juha Raipolan satiirinen kauhukirja englanniksi. Tehty yhdessä ChatGPT:n kanssa.

Osta Amazonista*

Suomalaisia tekoälyn tekemiä kirjoja

Suomessa on tehty monta tekoälyä hyödyntävää luovaa projektia. Yksi niistä on Paratiisiperhe-kuunnelma, joka julkaistiin keväällä 2021.

Lisäksi on jo pitemmän aikaa tehty erilaisia koneoppimiseen tai tietokoneavusteiseen runouteen ja kirjallisuuteen liittyviä projekteja ja teoksia. Nokturnon Loihe, kalevalaista loitsugeneraattoria pääsee kokeilemaan vaikka heti.

Basam Booksin vuonna 2021 julkaisema Aum Golly on vielä ainoita kirjoihin ja kansiin päätyneitä suomalaisia kaunokirjallisia tekoälykirjoja, mutta raja tekoälyavusteisen kirjoittamisen ja perinteisen kirjoittamisen välillä hämärtyy entisestään.

Muita tekoälyn kirjoittamia kirjoja

Päivittyvä lista lähinnä englanninkielisiä tekoälykirjoja on osoitteessa lifearchitect.ai. Jos tietämäsi projekti, etenkin suomalainen, puuttuu tältä listalta, vinkkaa siitä kommenteissa.