Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Älyvaaka, älypuhelin, älykoti… Kuinka paljon järkeä on siinä, että vaaka – varsin yksinkertainen kapistus – onkin älyvaaka? Tässä artikkelissa käymme läpi kokemuksia Withings Body Plus -älyvaa’asta ja siitä, millaista tietoa siitä saa irti tavalliseen vaakaan verrattuna. Valmistaja kirjoittaa vaa’an nimen Withings Body+.

Jutun vaa’an voit ostaa esimerkiksi:

Tyylikäs design sopii kotiin

Yhteenvetona todettakoon, että alle satasen älyvaaka voi olla moninkertaisesti hintansa arvoinen – mutta vain jos pidät asioiden mittaamisesta ja seuraamisesta. Minä olen jo pitkään mitannut erilaisia asioita kehostani ja harrastuksistani, joten oman painon ja kehonkoostumuksen mittaaminen on vain luonnollinen jatkumo.

Kiitämme

Moitimme

Mikä on älyvaaka?

Älyvaaka on painoa mittaava vaaka, joka siirtää mittaamansa tiedot Bluetoothin tai wi-fin kautta johonkin sovellukseen. Testissä oleva Withingsin Body Plus mittaa painon lisäksi kehonkoostumusta, kuten rasvaprosenttia, luumassaa, lihasmassaa ja kehossa olevan nesteen määrää.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Withingsin vaa’an käyttöönotto oli helppoa ja tiedot ovat siirtyneet sovellukseen joka-aamuisen punnituksen yhteydessä. Ainoa katkos oli kun wi-fi oli yhden aamun pois päältä ja tiedot eivät siksi päässeet siirtymään.

Älyvaaka on siis käytännössä yhtä älykäs kuin ruutuvihko ja lyijykynän nysä. Withings Body Plus maksaa noin 80 € luokkaa, joten hinta on aivan siinä rajoilla onko se jo liian kallis. Halusin kuitenkin ostaa nimenomaan älyvaa’an, joka synkkaa tiedot automaattisesti sovellukseen, josta voin niitä seurata. Tähän tarpeeseen Withingsin vaaka vastaa hyvin.

Voiko älyvaa’an tuloksiin luottaa?

Eräänä iltana tein kymmenen punnerusta ja seuraavana aamuna olin vaa’an mukaan pudottanut 0,7 kiloa rasvaa. Ehdin jo suunnitella seuraavan hittitreenikirjan kirjoittamista, mutta hyväksyin lopulta sen tosiasian, että älyvaa’an yksittäisiin kehonkoostumismittauksiin ei kannata uskoa.

Niihin pitää vain suhtautua oikealla tavalla.

Painon pudottaminen sovelluksessa
Healthmate-sovelluksessa voit seurata painon ja kehonkoostumuksen muutoksia.

Olen mitannut painoni joka aamu vessareissun jälkeen samoissa vaatteissa, eli boksereissa. Boksereita olen vaihtanut päivittäin. Näin olen vakioinut sen mitä vaaka mittaa ja mitä sovellukseen tallentuu. Päivien välinen vaihtelu on suurta, mutta se kuuluu asiaan. Tärkeintä on se, mitä tapahtuu pitkällä aikavälillä viikkojen ja kuukausien aikana.

Withings Body Plussan valitsin älyvaa’aksi nimenomaan sen kehonkoostumusmittauksen takia. Se oli tarpeeksi erilainen kun normivaaka, eli tyhmävaaka ja tunsin, että kehonkoostumusmittauksen takia se oli sijoituksen arvoinen.

Vinkkejä painon mittaamiseen

Jos ei oteta painon mittaamisen henkisiä puolia huomioon (esimerkiksi sitä, että painon mittaamisesta voi tulla paineita tai pahaa mieltä) vaan puhutaan nimenomaan teknisestä mittaamisesta, niin tässä muutamia vinkkejä painon mittaamiseen:

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Voit myös mitata silloin kun haluat, esimerkiksi kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Itse olen huomannut, että kun lisään aamupainon mittaamisen rutiineihin, se sujahtaa arkeen hyvin. Näin saan pitkän sarjan tietoja, joihin voin palata myöhemmin. Jos mittaisin vain kerran viikossa, datapisteitä olisi huomattavasti vähemmän.

Kokemuksia Withings Body Plus -älyvaa’asta

Tämä testi perustuu vain yhden älyvaa’an käyttämiseen muutaman viikon ajalta, joten vertailukohtia ole muita kuin tavallinen vaaka. Withingsin vaa’an käyttöönotto oli helppoa ja laitteen sai yhdistettyä helposti iPhoneen. Healthmate-sovellus on saatavilla sekä Androidilla että iOSilla.

Mitä älyvaaka mittaa
Älyvaaka näyttää painon lisäksi myös vaikkapa päivän sään.

Vaaka näyttää hyvältä, mutta säilytämme sitä lipaston alla, joten ulkonäöllä ei meidän tapauksessa ole merkitystä muille kuin villakoirille. Sovelluksessa voi määritellä, mitä tietoja haluaa nähdä vaa’an näytöllä punnituksen yhteydessä. Valittavissa ovat mm.

Sään näyttäminen tuntui aluksi turhalta, mutta nyt kun olen aamuisin noussut vaa’alle ja katsellut muut tiedot läpi niin se tuntuu sopivan aamurutiiniin oikein mainiosti. Lisäksi lempitietojani ovat painon muutostrendi, eli kuinka paljon se on muuttunut edellisestä päivästä.

Älyvaa’an tiedot Healthmate-sovelluksessa

Varsinaisesti tietoja katsellaan Healthmate-sovelluksessa, joka on designiltaan minun makuuni hiukan pliisu, mutta kohtuullisen helppo käyttää. Painotiedot ja kehonkoostumuksen näkee  kuukausi-, neljännesvuosi- ja vuositasolla tai sitten koko käytön ajalta. Tärkeintä on trendi pitkällä aikavälillä ja siihen sovellus näyttää taipuvan aivan hyvin.

Tiedot ovat tähän asti siirtyneet automaattisesti sovellukseen. Homma toimii kuten pitää ja teknologiaraivo pysyy aisoissa.

Älyvaakakokemuksia vuosien varrelta

Withingsin vaaka on tämän jutun kirjoittamisen jälkeen ollut käytössä useamman vuoden ajan. Olen mitannut painoa lähes joka aamu ja minulla on nyt sovelluksessa useamman vuoden painonvaihtelua.

Laite on toiminut pääasiassa hyvin, mutta paristonvaihdon yhteydessä oli vaikea saada puhelin yhdistämään vaakaan uudelleen. Parin tunnin ja usean kymmenen päälle-pois-päälle-pois-ränkkää-tuota-ja-tätä-yrityksen jälkeen se onnistui.

Katselin jo hetken uutta Body Scan -vaakaa* mutta se oli jo niin korkeissa hintasfääreissä, etten lopulta päätynyt ostamaan sitä. Ehkä vielä jossain vaiheessa, mutta nyt mennään tällä alkuperäisellä, joka hoitaa homman hyvin.

Loppuyhteenveto: onko älyvaa’assa mitään järkeä

Tylsä vastaus on, että se älyvaa’an hyödyllisyys riippuu sinusta ja tavoitteistasi. Se ei yksinään paranna kenenkään terveyttä ja saattaa jopa aiheuttaa ahdistusta.

Minun tavoitteeni oli pudottaa painoa lähemmäs 70 kiloa ja muutin ruokavaliotani pätkäpaaston (intermittent fastingin) suuntaan. Syön klo 11–19 välisenä aikana kohtuullisen terveellisesti kuten aiemminkin. Kestän muutenkin nälkää hyvin, joten paasto ei ole tuntunut ollenkaan pahalta.

Withings Body Plus maksaa noin 70 €.
Withings Body Plus maksaa noin 70 €.

Halusin älyvaa’an siksi, että saisin mitattua ruokavaliomuutoksen vaikutukset tarkasti. Tiesin myös, että minua motivoi se, että näen lukujen muuttuvan. Ja uumoilen myös, että minuun ei vaikuttaisi kovin vahvasti se, jos paino ei lähtisikään tippumaan. Siksi pystyin hyvillä mielin ostamaan älyvaa’an ja saamaan siitä enemmän hyötyä kuin haittaa.

Jos olet miettinyt älyvaa’an ostamista, mene ensin itseesi: olenko elämässäni ja sielussani sellaisessa pisteessä, että älyvaaka sopii minulle. Jos tykkäät datasta, sovelluksista ja elämän mittaamisesta niin voin suositella älyvaa’an hankkimista.

Withingsin Body Plus on vastannut siihen mitä hain. Kehonkoostumusmittaus on varmasti osittain henkimaailman hommia, mutta pidemmän aikavälin muutokset ovat varmasti oikeansuuntaisia.

Jutun vaa’an voit ostaa esimerkiksi: