Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Binauraalisia rytmejä (englanniksi binaural beats) hehkutetaan paikoin meditaation veroiseksi keinoksi lisätä hyviä asioita elämään. Aivohuminoiden eduiksi luetellaan mm. parempi keskittyminen, rentoutuminen tai ahdistuksen väheneminen.

Tässä artikkelissa listaamme, missä pääset kuuntelemaan näitä binauraalisia rytmejä ja mikä niiden tieteellinen pohja on. 

Binauraalisilla äänillä on tässä yhteydessä monta nimeä, joita ovat mm.

Käytämme niitä tässä artikkelissa toistensa synonyymeinä.

Mitä ovat binauraaliset rytmit?

Binauraalinen tarkoittaa kahdella korvalla aistittua. 

Binauraaliset rytmit ovat kahden korviin syötettävän äänen taajuuserosta syntyviä kuvitteellisia rytmikkäitä ääniä. Aivot tulkitsevat esimerkiksi vasempaan korvaan tulevan 440 hertsin ja oikeaan korvaan tulevan 444 hertsin äänen 4 hertsin (eli neljä kertaa sekunnissa) huojuvana uutena äänenä.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Kuuntelijan aivojen toiminta voi asettua samaan rytmiin kuin tämä binauraalinen rytmi, jolloin kuuntelemalla erilaisia binauraalisia biittejä voidaan stimuloida erilaisia tiloja aivoissa.

Binauraalisiin biitteihin liittyvä tutkimusnäyttö on ristiriitaista. Niillä ei välttämättä ole toivottua vaikutusta – ja jos on niin kyse voi aivan hyvin olla plasebo-vaikutuksesta. Binauraalisilla biiteillä voi myös olla epätoivottuja sivuvaikutuksia, kuten ahdistuneisuuden lisääntymistä.

Missä voi kuunnella binauraalisia ääniä, eli binauraalisia biittejä?

Jos haluat jo tässä vaiheessa kokeilla, miltä nämä binauraaliset rytmit kuulostavat, laita kuulokkeet korviin ja kokeile näitä.

Binauraalisia biittejä YouTubessa

Nopea, helppo ja halpa tapa kokeilla näiden äänten vaikutusta sinuun on tietenkin vanha tuttu YouTube. Hae hakusanoilla “binaural beats” ja haluamasi aallonpituus.

Beta-aaltoja keskittymiseen

Tässä videossa ei ole muuta musiikkia tai efektejä ja se on tarpeeksi pitkä pitkiinkin sessioihin.

Delta-aaltoja uneen ja rauhoittumiseen

Samankaltainen video kuin yllä, mutta delta-aalloilla.

Binauraaliset rytmit Spotifyssä

Spotifyn puolelta löytyy myös binauraalisia äänitteitä. Näiden ongelma on yleensä lyhyt kesto, koska artistit haluavat saada lisää soittokertoja kappaleilleen.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Parempi paikka aloittaa on podcast-puoli, jossa äänitteet ovat yleensä paljon pidempiä.

Tässä muutamia kokeiluun:

Sovelluksia ja palveluita

Jos hurahdat kunnolla binauraalisiin rytmeihin ja saat niistä tukea siihen, mitä olet tekemässä, tässä muutamia sovelluksia ja palveluita.

Brain.fm

Yhdysvaltalainen palvelu, jossa on paljon erilaisia aivohuminoita eri tilanteisiin, kuten keskittymiseen ja nukahtamiseen.

Koodilla ALLGOODGREAT saat –20 % alennuksen tilauksen hinnasta.

Kokeile*

Binaural Beats -sovellus Apple Storessa

Hyviä arvosteluita saanut äppi Applen laitteille.

Kokeile

Binaural Beats -sovellus Google Play Storessa

Vastaavasti Androidille hyviä arvosteluista saanut sovellus.

Kokeile

Mitä tarvitset näiden äänien kuuntelemiseen?

Binauraalisia ääniä varten tarvitset kuulokkeet, jotta ääni voi tulla molempiin korviin. Kaiuttimilla niitä ei voi kuunnella – tai ainakaan vaikutusmekanismi ei ole sama. Monoauraalisia äänitteitä voit kuunnella myös ilman kuulokkeita.

Tarvitset siis:

Onko binauraalisten rytmien vaikutuksilla tieteellistä näyttöä?

Tämän kirjallisuuskatsauksen mukaan binauraalisiin rytmeihin liittyvät tutkimukset ovat osittain ristiriitaisia ja osittain puutteellisia. Eri tutkimukset ovat raportoineet esimerkiksi, että binauraaliset rytmit lieventävät ahdistuneisuutta ja voivat parantaa keskittymistä.

Tulosten ristiriitaisuus voi johtua siitä, että binauraalisia biittejä voi käyttää eri tavoin, jolloin toivottu vaikutus voi tullakin jostain muusta kuin itse äänestä.

Selkeää ei esimerkiksi ole:

Millaisia vaikutuksia binauraalisilla rytmeillä voi olla?

Binauraalisia rytmien positiivisia vaikutuksia ovat alan toimijoiden mukaan mm.

Vaikutus voi osittain tulla plasebo-vaikutuksena ja osittain ylipäänsä sen kautta, että teet tavoitteellisesti jotain. Esimerkiksi se, että keskittymistä vaativaa tehtävää varten laitat kuulokkeet korviin, voi jo itsessään auttaa keskittymään.

Binauraalisten äänten kokeilemista varten alla on lista eri frekvensseistä, joilla sanotaan olevan erilaisia vaikutuksia.

Alfa-aallot (8–13 hertsiä): rentoutuminen

Beta-aallot (12–33 hertsiä): keskittyminen

Delta-aallot (1–3 hertsiä): syvä uni

Theta-aallot (3,5– 8 hertsiä): mielikuvitus

Gamma-aallot (30–100 hertsiä): tarkkaavaisuus

Joten ei muuta kuin wum-wum-wum vaan!