Ostoskorisi on tyhjä!
Canonin RF-kiinnityksellä varustettuja linssejä alkaa olla jo hyvänkokoinen valikoima. Kesällä 2020 tulevat R5- ja R6-rungot ovat sen verran mielenkiintoisia, että RF-linssit alkanevat mennä kaupaksi kiihtyvään tahtiin. Tässä artikkelissa käymme läpi Canonin RF 70-200 mm F2.8:n telezoomia.
Keskityn käyttökokemuksiin ja tuntumaan. Jos etsit teknisempää analyysia, voin suositella tätä Digital Camera Worldin englanninkielistä juttua. Huomaa myös, että suurin osa huomioista tulee harrastajavalokuvaajan näkökulmasta. Runkona tässä arvostelussa on EOS RP.
*-merkityt linkit ovat markkinointilinkkejä Hintaoppaaseen
L-sarjaan kuuluva 70-200 millin telezoom on kompakti ja laadukkaantuntoinen linssi. Polttovälistä huolimatta linssi on yllättävän lyhyt, joskin zoomatessa linssin etuosa liikkuu eteenpäin. Tästä on spekuloitu, että se vaikuttaisi linssin pitkäikäisyyteen etenkin jos kuvaa luonnossa – sateessa, kostessa tai hiekkamyrskyissä.
USM-tarkennus napsahtaa kohdalleen nopeasti ja hiljaisesti. Pitkän kuvausjakson jälkeen otin muutaman kuvan L-sarjan EF 24–70 mm F2.8 -objektiivilla ja eron huomasi heti. Kolisevan ja hakevan tarkennuksen sijaan 70–200 mm ei kohtuullisen hyvissä olosuhteissa miettinyt ollenkaan. Otan pääosissa muotokuvia ja staattisempia luontokuvia, joten 70–200-millistä en ole äärimmilleen joutunut laittamaankaan.
Plussat:
Sponsoroitu
Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja
Sponsoroitu
Miinukset:
Tämän linssin hinta on ollut noin 2 600 euron luokkaa. Vertaa Hintaoppaassa nykyhintoja.*
En ole tämän puolen ammattilainen, joten tiivistän The Digital Picturen arvion huomiot tähän:
Oma kokemus on se, että tällä objektiivilla ei joudu tinkimään kuvanlaadusta. Toisaalta tämä on ensimmäinen L-sarjan linssi, jota olen pitemmän aikaa käyttänyt, joten vertailukohta voi ammattilaisella olla hiukan eri.
Ensivaikutelma. Suoraan paketista linssi tuntuu laadukkaalta. Painoa on kilon verran, joten pienehkössä EOS RP -rungossa linssi tuntuu muhkealta. Canonin telezoomien tapaan muovi on harmaata. Säätörenkaissa on napakka tuntuma ja ylimääräisen tyvessä olevan säätörenkaan voi kustomoida kuten haluaa. Me laitoimme sen säätämään ISO-arvoja.
Polttoväli. 70-200 millin polttoväli on ainakin meillä vakiinnuttanut paikkansa rungossa. Muotokuvat, lähikuvat, luontokuvat, hääkuvat… kaikki ovat onnistuneet. Valovoima on 2.8 koko polttovälin matkalta, joten kuvan saa rajattua miten parhaaksi näkee.
Sponsoroitu
Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja
Sponsoroitu
Tarkennus. Parasta Canon RF 70-200 mm F2.8:ssa on ollut sen nopea, hiljainen ja tarkka automaattitarkennus. Vertailukohtana on pari Canonin EF-linssiä, jotka ovat kuin eri aikakaudelta. Hiljainen tarkennus sopii myös videokuvaukseen, vaikka se ei meillä olekaan ollut fokuksessa. Canon EOS RP:ssäkin on aivan mainio autofokus kasvoihin, joten vlogit ja haastattelut saa varmasti talteen ilman fokuksen hakemista tai kadottamista. Uudemmissa rungoissa fokus lienee entistä parempi.
Koko. Toinen hyvä puoli on linssin verrattain pieni koko. Esiintyöntyvä linssi ei ole häirinnyt käytössä eikä sitä ole tullut ajateltua ollenkaan. Reppuun tai kuvauslaukkuun pakatessa pientä kokoa sen sijaan tulee kiiteltyä tämän tästä. Zoomin voi lukita napista niin, ettei se pullahda ulos. Vanhemmiten voi olla, että linssi alkaa liikkua liukkaammin, mutta vielä en ole nappia käyttänyt.
Kuvanvakaus. 5 askeleen kuvanvakaus on myös toiminut niin hyvin, että sitä ei ole tullut ajatelleeksi. Kuvista tulee teräviä ilman tripodia myös hämärässä. Huomattakoon, että aivan ääriolosuhteisiin en ole linssiä vienyt. Tärähtämisestä on kuitenkin tämän linssin myötä tullut paljon pienempi ongelma kuin vaikkapa valovoimaisemman Canon EF 55 mm F1.4:n kanssa. Objektiivin kyljessä on myös 3 erilaista kuvanvakausmoodia, joista olen käyttänyt vain ensimmäistä, joka stabiloi liikettä kaikkiin suuntiin.
Käyttökokemuksessa ei ole ollut valittamista, vaikka hintaa on. Voisin kuvitella, että etenkin uusien Canon R5- ja R6-runkojen kanssa tämä linssi pääsee loistamaan. Koko on napakka, fokus on vielä napakampi ja kaikesta huokuu huippulaatu. Se kannattaako Canon RF 70-200 -objektiivia hankkia omaan laukkuunsa riippuu käyttötarkoituksesta ja budjetista.
Tämän linssin jälkeen myimme pois kaikki vanhat EF- ja EFS-linssit joilla aloitimme. Parempi yksi todella hyvä linssi kuin monta keskinkertaista. Tämän linssin jälkeen olemme arvioineet myös Canon RF 15–35 mm F2.8:n, joten loistavia linssejä on nyt kaksi.
Sen millä hinnalla Canon RF 70-200 mm F2.8 tällä hetkellä irtoaa voi tarkistaa Hintaoppaan sivuilla*. Digitarviketta voimme suositella nettikauppana jos päivityskuume iskee.
Tässä vielä valikoima Canon RF 70-200 mm F2.8:lla otettuja kuvia.
Nucu on uusi suomalainen vauvojen unialusta, joka tukee vauvan nukahtamista ja perheen jaksamista.
Vastaa