Canonin RF-kiinnityksellä varustettuja linssejä alkaa olla jo hyvänkokoinen valikoima. Kesällä 2020 tulevat R5- ja R6-rungot ovat sen verran mielenkiintoisia, että RF-linssit alkanevat mennä kaupaksi kiihtyvään tahtiin. Tässä artikkelissa käymme läpi Canonin RF 70-200 mm F2.8:n telezoomia.

Canon RF 70-200 mm on telezoomien aatelia

Keskityn käyttökokemuksiin ja tuntumaan. Jos etsit teknisempää analyysia, voin suositella tätä Digital Camera Worldin englanninkielistä juttua. Huomaa myös, että suurin osa huomioista tulee harrastajavalokuvaajan näkökulmasta. Runkona tässä arvostelussa on EOS RP.

*-merkityt linkit ovat markkinointilinkkejä Hintaoppaaseen

Yleisvaikutelma Canon RF 70–200 mm F2.8L -objektiivista

L-sarjaan kuuluva 70-200 millin telezoom on kompakti ja laadukkaantuntoinen linssi. Polttovälistä huolimatta linssi on yllättävän lyhyt, joskin zoomatessa linssin etuosa liikkuu eteenpäin. Tästä on spekuloitu, että se vaikuttaisi linssin pitkäikäisyyteen etenkin jos kuvaa luonnossa – sateessa, kostessa tai hiekkamyrskyissä.

USM-tarkennus napsahtaa kohdalleen nopeasti ja hiljaisesti. Pitkän kuvausjakson jälkeen otin muutaman kuvan L-sarjan EF 24–70 mm F2.8 -objektiivilla ja eron huomasi heti. Kolisevan ja hakevan tarkennuksen sijaan 70–200 mm ei kohtuullisen hyvissä olosuhteissa miettinyt ollenkaan. Otan pääosissa muotokuvia ja staattisempia luontokuvia, joten 70–200-millistä en ole äärimmilleen joutunut laittamaankaan.

Plussat:

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Miinukset:

Tämän linssin hinta on ollut noin 2 600 euron luokkaa. Vertaa Hintaoppaassa nykyhintoja.*

Pähkinänkuoressa Canon RF 70–200 mm F2.8L IS USM

Objektiivin kuvanlaatu

En ole tämän puolen ammattilainen, joten tiivistän The Digital Picturen arvion huomiot tähän:

Oma kokemus on se, että tällä objektiivilla ei joudu tinkimään kuvanlaadusta. Toisaalta tämä on ensimmäinen L-sarjan linssi, jota olen pitemmän aikaa käyttänyt, joten vertailukohta voi ammattilaisella olla hiukan eri.

Canon RF 70-200 mm:n käyttökokemuksia muutaman kuukauden ajalta

Ensivaikutelma. Suoraan paketista linssi tuntuu laadukkaalta. Painoa on kilon verran, joten pienehkössä EOS RP -rungossa linssi tuntuu muhkealta. Canonin telezoomien tapaan muovi on harmaata. Säätörenkaissa on napakka tuntuma ja ylimääräisen tyvessä olevan säätörenkaan voi kustomoida kuten haluaa. Me laitoimme sen säätämään ISO-arvoja.

Polttoväli. 70-200 millin polttoväli on ainakin meillä vakiinnuttanut paikkansa rungossa. Muotokuvat, lähikuvat, luontokuvat, hääkuvat… kaikki ovat onnistuneet. Valovoima on 2.8 koko polttovälin matkalta, joten kuvan saa rajattua miten parhaaksi näkee.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Canon RF 70-200 millisellä saa kauniin bokehin.

Tarkennus. Parasta Canon RF 70-200 mm F2.8:ssa on ollut sen nopea, hiljainen ja tarkka automaattitarkennus. Vertailukohtana on pari Canonin EF-linssiä, jotka ovat kuin eri aikakaudelta. Hiljainen tarkennus sopii myös videokuvaukseen, vaikka se ei meillä olekaan ollut fokuksessa. Canon EOS RP:ssäkin on aivan mainio autofokus kasvoihin, joten vlogit ja haastattelut saa varmasti talteen ilman fokuksen hakemista tai kadottamista. Uudemmissa rungoissa fokus lienee entistä parempi.

Koko. Toinen hyvä puoli on linssin verrattain pieni koko. Esiintyöntyvä linssi ei ole häirinnyt käytössä eikä sitä ole tullut ajateltua ollenkaan. Reppuun tai kuvauslaukkuun pakatessa pientä kokoa sen sijaan tulee kiiteltyä tämän tästä. Zoomin voi lukita napista niin, ettei se pullahda ulos. Vanhemmiten voi olla, että linssi alkaa liikkua liukkaammin, mutta vielä en ole nappia käyttänyt.

Canon RF 70-200 kokoontaitettuna

Canon RF 70-200 mm ulostyönnettynä

Kuvanvakaus. 5 askeleen kuvanvakaus on myös toiminut niin hyvin, että sitä ei ole tullut ajatelleeksi. Kuvista tulee teräviä ilman tripodia myös hämärässä. Huomattakoon, että aivan ääriolosuhteisiin en ole linssiä vienyt. Tärähtämisestä on kuitenkin tämän linssin myötä tullut paljon pienempi ongelma kuin vaikkapa valovoimaisemman Canon EF 55 mm F1.4:n kanssa. Objektiivin kyljessä on myös 3 erilaista kuvanvakausmoodia, joista olen käyttänyt vain ensimmäistä, joka stabiloi liikettä kaikkiin suuntiin.

Yhteenvetona arvio Canon RF 70–200 mm F2.8L IS USM -objektiivista

Käyttökokemuksessa ei ole ollut valittamista, vaikka hintaa on. Voisin kuvitella, että etenkin uusien Canon R5- ja R6-runkojen kanssa tämä linssi pääsee loistamaan. Koko on napakka, fokus on vielä napakampi ja kaikesta huokuu huippulaatu. Se kannattaako Canon RF 70-200 -objektiivia hankkia omaan laukkuunsa riippuu käyttötarkoituksesta ja budjetista.

Tämän linssin jälkeen myimme pois kaikki vanhat EF- ja EFS-linssit joilla aloitimme. Parempi yksi todella hyvä linssi kuin monta keskinkertaista. Tämän linssin jälkeen olemme arvioineet myös Canon RF 15–35 mm F2.8:n, joten loistavia linssejä on nyt kaksi.

Sen millä hinnalla Canon RF 70-200 mm F2.8 tällä hetkellä irtoaa voi tarkistaa Hintaoppaan sivuilla*. Digitarviketta voimme suositella nettikauppana jos päivityskuume iskee.

Tällä objektiivilla otettuja kuvia

Tässä vielä valikoima Canon RF 70-200 mm F2.8:lla otettuja kuvia.

Canon RF 70-200 mm F2.8, 1/2000, F2.8, ISO 125, 200mm
Canon RF 70-200 mm F2.8, 1/3200, F2.8, ISO 1250, 95 mm
Canon RF 70-200 mm F2.8, 1/200, F5, ISO 125, 163 mm
Canon RF 70-200 mm F2.8, 1/250, F2.8, ISO 400, 172mm