Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Hemmottelulahja on perinteikäs lahja, jolla annetaan kaapintäytteen sijaan mielenrauhaa, iloa ja kokemuksia. Keräsimme tähän juttuun viisi erilaista hemmottelulahjaideaa, jotka sopivat niin miehille kuin naisillekin. Hemmottelu nimittäin ei ole sukupuolesta kiinni. Katso myös tämä suosittu listaus, jos etsit muita joululahjaideoita.

Mukana on muutaman euron ja viitseliäisyyttä vaativia hemmottelulahjoja, mutta myös kalliimpia yhdistelmiä. Toivottavasti löydät listasta omaan tyyliisi sopivan lahjan!

#5: Hemmottelulahjana kukkalähetys päivän piristykseksi

Punainen ruusu, kukkakimppu ja suklaata… Jokainen päivä voi olla hemmottelupäivä ja erityisen hyvin kukkalahja toimii silloin kun sitä ei osata odottaa. Kukkakauppoja on markettien yhteydessä ja kadunkulmissa kautta maan – ainakin vielä. Tarjolla on myös Interfloran* tyyppisiä palveluita, joissa kukkalähetyksen voi tilata netistä haluamaansa osoitteeseen.

Vinkki: Laita kukkien mukaan jotain herkullista, joka sopii lahjansaajan makuun.

Hintahaarukka: 5–50 €

Mistä niitä saa: Kukkakaupoista kautta maan ja netistä esimerkiksi Interfloran* kautta

#4: Hemmottelulahjaksi kelluntatankkikokemus

Oletko jo kokeillut kelluntatankkia? Suolavedessä lilluminen ja alkava painottomuuden tunne voivat rentouttaa. Yleensä kellunta kestää noin tunnin ja siinä ajassa on pakko päästää irti mielessä pyörivistä stressinaiheuttajista. Suurimmassa osassa kelluntapaikoista kokemukseen on muutenkin panostettu: on rentouttavaa musiikkia, vienoja tuoksuja sekä teetä kellunnan jälkeen.

Omat kokemukset kelluntatankista ovat hiukan ristiriitaisia. Olen niin jumissa istumatyöstä ja kolmekymppisvanhuudesta, että tankissa kiristää entistä enemmän. Kun keho pääsee kellumaan vapaasti, kuuluu antiikin purjeveneiden kaltaista köysien kitinää, kun jäsenet pyrkivät vetäytymään kokoon.

Toisaalta parhaimmillaan pimeydessä on pakko pysähtyä. Olenkin päättänyt, että kun seuraavan kerran menen kelluntatankkiin, käyn ensin hierojalla.

Vinkki: Kokeile kelluntaa keskipäivällä. Päivä jatkuu pienen paussin jälkeen aivan eri tahtiin.

Hinta: 60–80 €/kerta

Mistä niitä saa: Suurimmissa kaupungeissa on useita kelluntatankkipaikkoja. Oulussa pääsee kellumaan Oulu Floatsin tiloihin. Etusivulla on myös video, jossa käydään läpi kokemusta ensikertalaisille.

#3: Lahjaksi ammattilaisen hierontaa

Edellisestä kohdasta pääsemmekin rentoutumiseen ja hierontaan. Kotihieronnalla on aikansa ja paikkansa, mutta joskus tarvitaan ammattilaisen otetta. Tarjolla on erilaisia hierontoja, joten voit antaa lahjaksi sellaisen, jonka ajattelet vastaanottajan haluavan.

Erityyppisiä hierontoja ovat esimerkiksi:

Moniin hemmotteluhierontoihin pääsee myös kahdestaan, jolloin lahjasta nauttivat molemmat: lahjan antaja ja saaja. Tai sitten lahjan saaja ja hänen kaverinsa. Jos tiedät, että lahjansaaja pitää hieronnasta, voit myös miettiä sarjakortin ostamista, koska kertahieronta auttaa vain kerran, mutta sarjahieronta pitää kehon virkeänä pitempään.

Vinkki: Jos olet jo hieronnan ammattilainen ja haluat hoitaa homman kotona, voit ostaa tunnelmallista hierontaöljyä, esimerkiksi BodyShopin laventelintuoksuista öljyä*.

Hinta: 40–100 €

Mistä niitä saa: Hemmotteluhierontoja on saatavilla usein yllättävän lähellä. Googlaa paikkakuntasi nimi ja hieronnan tyyppi niin löydät luultavasti etsimäsi.

Hemmottelua ja hyvää ruokaa
Kuva: Mikko-Pekka Karlin

#2: Hemmottelua on hyvä ruoka ja läheisyyttä

Ajatus on tärkein. Lahjan ei tarvitse olla kallis. Kaikkien meidän pitää syödä joskus…

Yhdistelmällä nämä usein kuullut totuudet saamme hemmotteluideaksi kotoisen kokkauskokemuksen. Ajatuksena ei siis ole se, että toinen laittaisi ruokaa toiselle vaan että keittiössä ja ruokapöydän ääressä vietettäisiin yhteistä laatuaikaa.

Voit rakentaa kokkauskokemuksen esimerkiksi näin: valitse haastavahko ruokalaji, jonka valmistamiseen menee kauemmin kuin riisinuudeliwokissa. Jos mukana on alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka niin sekä valmistamiseen että nauttimiseen on pakko panostaa. Voit myös valita mukaan sopivan juoman – onpa se valkoviinia tai sitten jääkappikylmän kokistölkin. Mmm… kokista…

Taustalle soimaan leppoisaa jazzia ja voilá!

Vinkki: Sisällytä ostoslistaan suosikkinaposteltava, jota voi syödä vaikka kaikki muu menisi pieleen.

Hinta: Riippuu aineksista.

Mistä niitä saa: Resepti netistä ja ruoka-aineet kaupasta. Voit etsiä inspiraatiota esimerkiksi näistä Arlan kokoamista illallismenuista.

#1: Sinä tiedät mikä hemmottelulahja on sopivin

Niin tylsältä (tai romanttiselta) kuin se kuulostaakin, sinä tiedät parhaiten millainen hemmottelulahja sopii lahjansaajalle. Joku saattaa kammota hierontoja tai ylipäänsä yllätyslahjoja. Joku toinen herää joka aamu ja toivoo, että tänään saisi viisi punaista ruusua suklaatryffeleillä höystettynä*.

Mistä rakkaasi puhuu? Millaiset asiat tuottavat hänelle iloa? Lahjan ei tarvitse olla tuote vaan se voi olla kotona melkein ilmaiseksi tehty kokemus. Pari tuntia pleikkarinpeluuta ja juustosnacksejä (sekä kosteuspyyhkeitä juustosormien pyyhkimiseen)… Kahdenkymmenen minuutin silmiintuijottelu päiväpeitteen päällä? Lasten vieminen hoitoon ja karkkien syöminen ilman tuijottavia silmäpareja…

Vinkki: Pystyt siihen. Minä uskon sinuun.

Hinta: Oman budjetin mukaan

Mistä niitä saa: Samasta paikasta mistä pääsee joulumaahan – eli sydämestä.

Mukavia hemmotteluhetkiä!