Onko sinulla podcast ja tsekkailet iTunesin podcast-listoja päivittäin siinä toivossa, että oma podcastisi kipuaisi listaykköseksi? Olen seurannut Kertojan ääni -podcastimme listasijoituksia alusta asti Arts-genren Suomi-listalla. Noin vuoden jaksoin päivittää sijoituksen Google Sheet -taulukkolaskentaan katsomalla sen ensin iPhonen Podcastit-äpistä ja kirjaamalla sen ylös käsin.

Moni päivä jäi kuitenkin välistä, joten vuoden seurannassa on harmittavia aukkoja. Useimmiten Kertojan ääni leijuu Taide- eli Arts-genren sadan parhaan joukossa – vielä lähempänä sataa kuin ykköstä.

itunes-sijoituksen seuraaminen

Jos haluat automatisoida iTunes-listasijoituksen seuraamisen, annan tässä postauksessa siihen yleiset ohjeet. Kohta kohdalta voit laittaa oman listasijoitusseurannan pystyyn englanninkielisillä ohjeilla, jotka löytyvät omasta blogistani.

iTunes-listasijoituksen automaattinen seuraaminen

Google Sheetsillä, iTunesin RSS-feedillä ja pienellä värkkäämisellä voit automatisoida listasijoitusten seuraamisen niin, että Sheetsin skripti hakee joka päivä sinun podcastisi sijoituksen sillä iTunes-listalle, jota haluat seurata.

Valmiiseen esimerkkitaulukkoon voit tutustua täällä. Voit kopioida sen omaksi taulukoksesi ja vaihtaa vain vähän tekstiä solujen funktioihin ja saat sen seuraamaan omaa podcastiasi kohtuullisen helposti.

Täydet ohjeet seuraamisen tekemiseen on omassa blogissani, mutta tässä on esimakuna Google Sheetsiin sopiva IMPORTXML-funktio, jolla haen Kertojan äänen listasijoituksen iTunesin RSS-feedistä:

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

=IMPORTXML("https://itunes.apple.com/fi/rss/topaudiopodcasts/limit=200/genre=1301/xml","count(//*[local-name()='entry'][contains(.,'Kertojan ääni | Kirjallisuus ja kirjoittaminen - Essi Pulkkinen ja Jukka Ahola')]/preceding-sibling::*)")-7

Tämä funktio kopioidaan Sheetin soluun ja se etsii iTunesin Arts-genren Suomi-listan, etsii sieltä <entryn> joka sisältää oman podcastimme nimen ja laskee sitä edeltävät <entryt>. Näin saadaan tietoon monentena kyseinen <entry>, eli monentena kyseinen podcast, on listalla.

Voit muokata funktiota seuraamaan omaa podcastiasi muokkamalla genrenumeroa (genre=1301) ja entryä, jota funktio etsii (contains(.,’Kertojan ääni | Kirjallisuus ja kirjoittaminen – Essi Pulkkinen ja Jukka Ahola’)). Kopioi funktio sellaisenaan ja muuta vain nuo kohdat niin saat yksinkertaisen tavan hakea oma sijoituksesi. iTunesin genret voit tarkistaa täältä [iTunes on poistanut genre-id:t, joten genren numeroa täytyy etsiä ja kokeilla listasta katsomisen sijaan.]

Jos funktio ei toimi, tarkista, että se on kirjoitettu täsmälleen samalla tavalla kuin esimerkissä. Esimerkiksi vääränlaiset lainausmerkit ja puuttuvat sulut rikkovat funktion.

Podcast-sijoitukset talteen Google Sheetsiin

Automaattiseen seurantaan tarvitaan vielä skripti, joka tallentaa sijoituksen omalle rivilleen joka päivä tai viikko valitsemaasi aikaan. Sekään ei ole vaikeaa kun aseena on vanha kunnon leikkaa & liimaa. Google Sheetsin Script Editorilla voit luoda yksinkertaisen skriptin, joka laitetaan pystyyn kerran, minkä jälkeen se automaattisesti tallentaa sijoituksesi haluamaasi aikaan.

Skripti on seuraavanlainen. Se on modattu versio tästä hienosta skriptistä.

// custom menu function
function onOpen() {
 var ui = SpreadsheetApp.getUi();
 ui.createMenu('Custom Menu')
   .addItem('Save Data','saveData')
   .addToUi();
}
 
// function to save data
function saveData() {
 var ss = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
 var sheet = ss.getSheets()[0];
 var date = sheet.getRange('A1').getValue();
 var yourpodcast = sheet.getRange('B1').getValue();

 sheet.appendRow([date,yourpodcast]);
}

Tarkemmat ohjeet ovat englanninkielisessä artikkelissa, mutta näilläkin pääset jo alkuun. Mukavia seurantahetkiä ja nouskoon podcastisi kohti ykkössijaa!

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu