Sormi vaihtaa väriä kuin Lapin ruska. Verenpaine nousee eikä sinulla ole aikaa lukea tarinoita sormusten tai sormien historiasta. Olet oikeassa paikassa, sillä tässä on muutama keinoa yrittää irrottaa jumittunut sormus.

Joskus tilanne on niin vakava, että siinä auttaa vain ammattiapu. Sormen turpoamisen vuoksi on sallittua, jopa suositeltavaa käydä esimerkiksi päivystyksessä. Hätänumero 112 myös ohjaa tilannearvion tekemiseen, varsinkin jos sormen väri muuttuu tai tunto katoaa.

Useimmiten sormus lähtee pois kotikonstein. Tässä auttavat tutut kolme K:ta: 

Voit kokeilla niitä erikseen tai sitten kaikkea yhdessä.

Näin irrotat jumittuneen sormuksen: 3 koon kikka

Liukasta sormi levittämällä sormen ja sormuksen väliin rasvaa, esimerkiksi käsirasvaa tai kosteusvoidetta. Hätätapauksessa voit käyttää vaikkapa margariinia.

Ota sitten pakastimesta pussi jotain kylmää, esimerkiksi wokkivihannespussi. Käytä keittiöpyyhettä ja anna kylmän vaikuttaa sormeen niin, ettei iho kuitenkaan palellu.

Kohota käsi sydämen yläpuolella ja pidä sitä ilmassa 5–10 minuuttia.

Kylmä ja kohotettu asento vaimentavat turvotusta ja rasva auttaa pyörittämään sormuksen irti sulavasti.

Kylmä: Viilennä kättä kylmällä

Voit kokeilla laskea turvotusta pitämällä kättä kylmässä vedessä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole palelluttaa kättä, joten älä jatka kylmää liian pitkään.

Koho: Nosta käsi pystyyn turvotuksen laskemiseksi

Kun käsi on pystyssä, turvotus laskee. Pidä kättä sydämen yläpuolella useamman minuutin ajan ja yritä sitten poistaa sormus uudestaan.

Käsirasva: Liukasta sormus

Samalla kun pidät kättäsi pystyssä voit etsiä kodista tai työpaikalta sopivat liemet sormuksen liukastamiseen. Näitä ovat mm.

Sormuksen irrottaminen langan tai kengännauhan avulla

Joskus sormuksen saa irrotettua käyttämällä lankaa tai kengännauhaa. Aluksi lanka sidotaan sormen ympäri, sitten sen pujotetaan sormuksen alta, minkä jälkeen sormus rullataan pois.

Parhaiten käsityksen lankakikasta saa esimerkiksi tästä videosta:

Mitä jos sormus ei näilläkään irtoa?

Toivottavasti sormus on jo tässä vaiheessa irronnut ja sormi on taas käyttökelpoinen. Hätätilanteissa kannattaa turvautua ammattilaisen apuun. Päivystyksessä on mm. sormusleikkureita, joilla sormus voidaan leikata irti. Koviin titaanisormuksiin saatetaan vaatia järeämpiä työkaluja.