Kaupallinen yhteistyö Nikama Designin kanssa.

Jaloteräs on kestävä ja vahva materiaali, jonka työstäminen vaatii taitoa ja voimaa. Oululainen designyritys Nikama Design on tehnyt koruja ja käyttöesineitä jaloteräksestä jo yli kymmenen vuoden ajan.

Vierailimme Nikama Designin tehtaalla, jossa yrittäjä Teemu Partanen kertoi, miten jaloterästä työstetään ja millaisia tarinoita korujen taustalla on. Suomalaisille Nikama Designin muotokieli ja materiaali ovat tuttuja mm. Urheilugaalan jaloteräksisistä Uno-pokaaleista.

Koodilla AALHO10 saat –10 % alennuksen Nikama Designin kaupassa. Siirry kauppaan*

Ranka-kaulakoru
Nikaman Ranka -panta

Teräskoruja, joilla on vahva tarina

Nikama Designin tehtaalla Jäälissä on sekä puhtaita linjoja että rouheaa voimaa. Showroomin puolella on selkeälinjaisia käyttöesineitä ja koruja. Tehtaan puolella taas painavia koneita ja raakamateriaalia.

Teemu Partanen näyttää pakettiauton kokoisella koneella, miten tasaisesta teräslevystä syntyy Nikaman Haapa-kulho. Sopivan kokoiseksi leikattu levy laitetaan puristimeen, joka taittaa reunat aalloille. Kone alkaa humista. Muutamassa sekunnissa tasaisesta levystä on tullut design-kulho.

Partanen kertoo, että jaloteräksen työstämiseen vaadittavat menetelmät ja opit eivät ole tulleet nopeasti. Kulho valmistuu nopeasti, mutta sen luomiseen on mennyt vuosia.

Nikama Designin jaloteräksinen maljakko

Teemu Partanen kävi Kertojan ääni -podcastin vieraana kertomassa Nikaman ja korusarjojen tarinoista. Jakson voit kuunnella täältä.

Mitä on jaloteräs?

Nikama Design on erikoistunut jaloteräksisiin koruihin. Jaloteräs on ruostumaton ja haponkestävä metalli, jota käytetään niin teollisuudessa kuin kodin käyttötavaroissa. Nikama Designin jaloteräs tulee läheltä, Tornion terästehtaalta.

Nikaman Ranka-rannekoru
Kiillotettu Ranka-rannekoru

Jaloteräskorujen ominaisuuksia ovat vahvuus ja kestävyys. Esimerkiksi rannekorua voi normaalikäytössä puristaa auki ja kiinni ilman, että koru murtuu. Partanen kertoo, että Nikaman materiaali on nimenomaan jaloteräs sen kestävyyden ja herkkyyden takia.

Koruissa jaloteräs on allergisoimaton materiaali. Käyttöesineet voi pestä astianpesukoneessa, mikä helpottaa niiden käyttöä.

Nikama Designin suosituimmat design-esineet teräksestä

Jäälin showroomissa on esillä Nikama Designin kaksi päälinjaa: jaloteräksiset korut ja käyttöesineet. Kaikkia yhdistää sama, ympäristöä heijasteleva kiillotettu teräs. Koruissa muodot ovat orgaanisia; käyttöesineissä muotokielessä pyöreisiin muotoihin yhdistyy myös suoria linjoja.

Partasen mukaan Nikama Designin suosituimmat tuotteet ovat Nikaman Haapa-sarjan kulhot käyttöesineiden puolelta ja Ranka-sarja korujen puolelta.

Ranka-kaulakoru
Nikaman Ranka-kaulariipus (50 mm)

Nikaman Ranka-sarjan tarina on kuulemisen arvoinen. Partanen kertoo, että jaloteräs on käytännössä ikuista. Ranka-sarja on saanut inspiraationsa ihmiskehosta, selkärangan nikamista – meitä pystyssä pitävästä rungosta, jonka merkityksen ymmärtää vasta sitten kun kaikki ei toimikaan kuten pitää.

Päivi Partasen suunnittelemaan Ranka-sarjaan kuuluu korvakoruja, kaulakoruja, rannerenkaita ja näyttäviä kaulapantoja. Niitä annetaan lahjaksi niin puolisoille, vanhemmille kuin ystävillekin. Korun tarinan tuntevilla on usein ajatus siitä, että kestävällä korulla kiitetään tuesta ja rakkaudesta.

Kauneimmat teräskorut naisille ja miehille?

Nikama Designin teräskorut sopivat niin naisille kuin miehillekin. Teräs on materiaalina vahva ja herkkä, muotokieli on minimalistista ja orgaanista. Ranka-kaulariipus sopii niin miesten kuin naistenkin kaulaan.

Ajatus-kaulakoru
Nikaman Ajatus-riipus (55 mm)

Nikaman mallistossa on myös selkeälinjaisia rannekoruja, jotka usein ovat koruja käyttävien miesten ensimmäinen valinta. Näyttävät Ranka-sarjan rannekorut tai kaulapannat sopivat naisten skandinaaviseen juhlatyyliin.

Kenelle teräskoru sopii?

Nikaman jaloteräksiset korut sopivat niin arkeen kuin juhlaankin – kodin kynttiläillalliseen ja Linnan juhliin. Nikama Designin teräskorujen hinnat alkavat noin sadasta eurosta. Valittavissa on useissa koruissa niin kiillotettu kuin harjattu pinta.

Yksinkertaisista elementeistä syntyy teräskoruja, jotka sopivat moneen tyyliin ja tilanteeseen.

Jos etsit lahjaa itselle tai läheiselle, suomalaisessa jaloteräskorussa on monta vahvaa viestiä: se on kestävä, kaunis ja aito. Tutustu Nikama Designin jaloteräskoruihin heidän nettikaupassaan.* Koodilla AALHO10 saat kymmenen prosentin alennuksen.