Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä

Kodin akustointi parantaa asumisviihtyisyyttä eikä siihen välttämättä tarvitse käyttää valtavasti rahaa. Tärkeimpänä tavoitteena on kaiun vähentäminen ja häiritsevien äänien vaimentaminen. Lisätavoitteena voi olla esimerkiksi kotiteatterin tai televisiohuoneen akustointi.

Asunnon tai talon luonnollinen, akustoimaton tila on monelle tuttu muuttopäivän äänistä. Tyhjä asunto kaikuu normaalista puheesta ja tuntuu, että kaikki rappukäytävän äänet tulevat aivan lähelle. Kun tavarat on tuotu sisälle ja asetettu paikoilleen on jo tehty paljon akustoinnin eteen:

Tässä artikkelissa käydään läpi vinkkejä kodin akustointiin noiden perusjuttujen lisäksi. Olemme itse akustoineet kotiamme hiukan tavallista enemmän, koska olemme käyttäneet kerrostaloasuntomme kahta eri huonetta podcast-studiona.

Kaiun vaimentaminen kotia akustoimalla

Taputa käsiäsi yhteen huoneen keskellä ja kuuntele, millainen kaiku äänestä tulee. Tee se eri huoneissa ja kuuntele eroja. Esimerkiksi kylpyhuoneessa kaiku on usein huomattavampi, koska siellä ei ole pehmeitä pintoja imemässä ääntä.

Ikävä kaiku huonontaa asumisviihtyvyyttä huomaamatta. Huonon akustoinnin sijaan syypääksi on helppo keksiä äänen lähde: lapset, televisio, perheen harrastukset tai naapuri. Jos siis huomaat taputustestillä, että jossain huoneessa kaiku on erityisen häiritsevä voit aloittaa näillä vinkeillä:

Katkaise äänen kulkeminen pehmeillä tekstiileillä

Kuvittele, että ääni on valoa, joka lähtee käsistäsi joka suuntaan. Mihin se pomppii ja mihin se jää kaikumaan? Esimerkiksi kaksi vastakkain olevaa kovaa pintaa heijastavat ääntä, jolloin se tuntuu kovemmalta. Pehmeät matot, raanut, ryijyt tai pehmeämmät rakennusmateriaalit vaimentavat äänen kaikumista.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Pehmeät materiaalit ja verhot vaimentavat kaikua.

Ime ääntä huonekaluilla

Sisustusvalinnoilla voi vaikuttaa paljon kodin akustiikaan. Pehmeät huonekalut, kuten sohvat, rahit tai nojatuolit, imevät ääntä itseensä ja parantavat akustiikkaa. Lasipöydät, lasitaulut ja muut kovat materiaalit taas heijastavat ääntä ja pahentavat tilannetta.

Luo kotiin epätasaisia pintoja

Epätasaiset pinnat sirottavat ääntä ja vaimentavat kaikua. Luo kotiin erilaisia epätasaisia pintoja. Esimerkiksi kirjahylly on erinomainen akustoiva elementti, koska kirjat ovat luonnostaan erikokoisia ja niistä muodostuu satunnainen ja epätasainen pinta. Minimalistinen sisustustyyli taas vaatii erilaisia ratkaisuja, koska akustoivien pintojen luontiin ei ole käytettävissä arjen esineitä.

Sisustustuotteita akustiikan parantamiseen

Tässä muutamia erilaisia tuotteita, joista voit saada ideoita akustiikan parantamiseen pienillä sisustusvalinnoilla:

Matot

Tyynyt ja huovat

Verhot

Järeät akustointituotteet toimistoihin ja toimitiloihin

Muut kodin akustointituotteet

Kodin akustointi akustiikkalevyillä: paneelit kattoon ja seiniin

Akustiikkalevyillä on ollut omassa kodissamme suurin vaikutus: työhuoneemme ja makuuhuoneemme kattoon on asennettu kymmenkunta akustiikkapaneelia, jotka vaimentavat kaikua tehokkaasti. Niitä vastapäätä on toisessa huoneessa leveä sänky ja toisessa melkein koko lattian peittävä matto, joten ääni ei pääse kaikumaan.

Verhoillut akustiikkalevyt tuovat ilmettä ja akustiikkaa.
Verhoillut akustiikkalevyt tuovat ilmettä ja akustiikkaa.

Huoneen katon akustointi akustiikkalevyillä on pitkäaikainen ja pysyvä ratkaisu. Me olemme tottuneet siihen, että katossa on tekstuuria ja geometrisyyttä, mutta sopivaa panelointia kannattaa mallailla omaan kotiin.

Kuvassa näkyvät akustiikkalevyt ovat mallia Parafon Royal 60x120x3 cm. Ne on asennettu tuhdilla asennusliimalla. Tässä vinkit akustiikkalevyjä miettiville:

Näillä vinkeillä koti viihtyisämmäksi

Tämän jutun vinkeillä pääset parantamaan kotisi akustiikkaa. Suosittelen kulkemaan ympäri kotia antaen aplodeja itsellesi, jolloin huomaat, missä kohdin akustiikkaa kannattaa parantaa. Kaikuisuus vähentää asumismukavuutta erityisesti isoissa ja korkeissa tiloissa.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Kerro myös kommenteissa omat niksisi akustiikan parantamiseen!