Kaupallinen yhteistyö Escape Roomsin kanssa. Ei sisällä spoilereita.

Kello käy. Sydän hakkaa. Jännitys aaltoilee aina kun seuraava vihje paljastuu… Kävimme pelaamassa Escape Roomsin pakopelin Oulussa ja kirjoitimme kokemuksia ja vinkkejä tähän artikkeliin.

Oletko valmis? Aika. Alkaa. Nyt.

Millainen kokemus pakohuone on?

Olemme Essin kanssa pelanneet lukuisia pakopelihuoneita Oulussa, muualla Suomessa ja jopa Tokiossa asti, joten olemme nähneet monta erilaista pakopeliä. Kaikkia niitä yhdistää kuitenkin sama mahanpohjaa kutkuttava jännityksen tunne.

Pakopeleissä ratkotaan vihjeitä ja arvoituksia tiimityön avulla.

Pakohuone on parhaimmillaan kuin elokuva, jossa sankarina olet sinä itse ja tiimikaverisi. Aikaa peliin on yleensä 60 minuuttia, minkä aikana huoneessa ratkotaan vinkkejä ja edetään kohti maalia – eli huoneesta pakenemista. Tärkeää on ennakkoluuloton ajattelu, huoneen perusteellinen tutkiminen ja yhteistyö tiimin kanssa.

Pakopelihuoneet sopivat melkeinpä kaikille iästä riippumatta – huoneen aihepiiri huomioon ottaen tietenkin. Pelinohjaaja seuraa tilannetta huoneessa ja voi antaa vinkkejä tiimin etenemisen mukaan, joten vaikeustasoa voi muuttaa lennossa.

Testissä Escape Roomsin uudet huoneet Oulussa

Tätä juttua varten kokosimme yhteen nelihenkisen Pakokamut-tiimimme, jolla olemme pelanneet kohta toistakymmentä peliä – ja päässeet kaikista ulos. Testiin valikoitui Escape Roomsin Torikadun uusien tilojen huone nimeltään Varasto, josta olemme kuulleet hyvää muiltakin pelaajilta.

Escape Roomsin uudet tilat Torikadulla on pyhitetty kokonaan pakopeleille.
Escape Roomsin uudet tilat Torikadulla on pyhitetty kokonaan pakopeleille.

Pakohuoneita voi olla vaikea kuvailla pilaamatta kokeilemisen iloa muilta, joten sanottakoon vain että Varasto osoittautui monipuoliseksi ja sopivan haastavaksi huoneeksi. Siinä oli kaikki hyvän pakopelin ainekset:

Varsinkin pakopelien alkuaikoina vuosia sitten monet pelit rakentuivat melkeinpä pelkästään numeroiden ja numerolukkojen ympärille. Niistä ajoista huoneet ovat kehittyneet niin paljon, että aiemmat huonot kokemukset kannattaa arkistoida ja antaa peleille uusi mahdollisuus.

Kokemuksia Escape Rooms Oulusta

Escape Rooms avasi vuoden 2020 aikana Torikadulle uudet tilat, joissa on pelattavana jo useita huoneita eri teemoilla – ja uusia on suunnitteilla. Tilat sijaitsevat osoitteessa Torikatu 19, eli käytännössä Roosteria vastapäätä.

Kiitämme:

Mietimme:

Joskus ensimmäiseksi peliksi saattaa tulla kokemus, joka ei sovi juuri sinun makuusi. Kokeile kahta erilaista huonetta kahdella tiimillä ennen kuin päätät, ovatko pakohuoneet sinun juttusi. Myös pakopelitarjoajalta kannattaa kysyä vinkkejä, mihin huoneeseen kannattaa tulla ensimmäisenä.

Pakokamujen perinteisiin kuuluu myös teemanmukainen pukeutuminen, kuten Essin varastotyylistä voi huomata.
Pakokamujen perinteisiin kuuluu myös teemanmukainen pukeutuminen, kuten Essin varastotyylistä voi huomata.

Lisäksi omien kokemustemme mukaan tiimin aivan optimaalinen koko on 4 henkilöä. 3–5 henkilön tiimit toimivat myös, mutta pienemmällä tai isommalla porukalla tiimityöskentely ei välttämättä onnistu aivan täydellisesti. Joskus huoneissa on myös pelaajien vähimmäismäärä.

Pakopeliasiantuntijan vinkeillä onnistut

Escape Roomsin pakopelivastaava Aino Rehu opasti meitä pakopelien saloihin ja antoi vinkkejä kokeneille ja vasta-alkaville pakopelaajille. Escape Rooms rakentaa ja suunnittelee pakopelit itse, joten vinkit perustuvat pitkään kokemukseen ja näkemykseen.

Pakopelivastaava Aino Rehu kehottaa tiimiläisiä puhumaan ääneen ja kommunikoimaan.
Pakopelivastaava Aino Rehu kehottaa tiimiläisiä puhumaan ääneen ja kommunikoimaan.

Ainon ensimmäinen vinkki on kommunikaatio: “Kommunikaatio on tärkeää. Mitään huonetta ei voi ratkaista yksin vaan jokainen tiimin jäsen hoksaa eri tavalla asioita.”

Pakopeleissä käy erilaisia porukoita: perheitä, kavereita, työporukoita ja virkistyspäiviä viettäviä… Kokemus hitsaa porukkaa yhteen.

“Pakohuoneessa ihmisten vahvuudet nousevat esiin. Rajallinen määrä aika luo pienen paineen, joka luo yhteyttä ja yhteistä jännitystä.”

Ensi kertaa pakopeliin?

Aina ennen pakopelihuonetta käydään läpi säännöt ja ohjeet, joten ennakkovalmisteluita ei tarvita. Ensi kertaa pakopeliin tuleville Aino antaa seuraavat vinkit:

Vinkit kokeneille pakopelaajille

Kokeneilla pakopelaajilla vaaranpaikat ovat erilaisia kuin ensikertalaisilla. Aino kertoo, että avoin mieli, kommunikointi ja rohkeus ovat valttia myös kokeneiden tiimien kesken.

Sankaritarinoita ja onnistumiskokemuksia

Tunnin pakopeli maksaa tiimin koosta riippuen 75–120 €. Neljän hengen ryhmässä hintaa per henkilö tulee noin 25 € ja maksuksi useimmissa paikoissa käyvät myös virikesetelit. Samankaltainen ja suunnilleen samaa hintaluokkaa oleva viihtymiskokemus on elokuvissa käynti, sillä erotuksella että pakopelihuoneessa pääsee itse seikkailun ytimeen.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää pakopelihuoneessa.

Jos tuntuu että haluaisit itse olla ratkaisemassa mysteeriä tai huomaat kehuvasi kumppanillesi, että ratkaisisit rikoksen puolessa siitä ajasta mitä elokuvan sankarilla kestää, niin voin suositella pakopelikokemusta. Escape Roomsin pelattavat huoneet ja vapaat ajat näet Escape Roomsin sivuilta.

P.s. Pakokamujen voitokas pelihistoria jatkui Ainon hyvillä vinkeillä. Aikaa Varaston kelloon jäi 8 minuuttia 8 sekuntia kun ovi avautui vapauteen. Jos käyt pelaamassa pelin niin kerro oma aikasi tämän jutun kommenteissa!

Pakokamut tekivät sen taas!