GPT-4 on yhdysvaltalaisen OpenAI:n vuonna 2023 julkaisema edistynyt iso kielimalli (englanniksi large language model, LLM). Se julkaistiin tiistaina 14.3.

Lue OpenAI:n artikkeli julkaisuun liittyen täältä.

Missä GPT-4:ää voi käyttää?

OpenAI:n mukaan GPT-4 tulee ensin ChatGPT Plussan kautta käyttöön. Kuukausimaksu on noin 25 euron luokkaa.

Mitä eroa on ChatGPT:llä ja GPT-4:llä?

OpenAI on aiemmin tuonut yleisöön käyttöön kaksi päämallia: GPT-3:n ja ChatGPT:n.

GPT-4 on ainakin ensimmäisten kokemusten mukaan ChatGPT:n uusi evoluutio, muttei täysi mullistus. Toki se, että tekoäly pystyy tuottamaan tekstiä eri tarkoituksiin paremmin kuin suurin osa ihmisistä on jo aivan tarpeeksi mullistavaa.

Mitä odotin GPT-4:ltä?

Hypyt aiemmin mallien osalta ovat olleet niin käsinkosketeltavan järisyttäviä, joten odotukset GPT-4:n osalta olivat osittain liiankin suuret.

Oma arvaukseni oli, että GPT-4 olisi jotain GPT-3:n ja ChatGPT:n väliltä: dialogiin pohjautuva tekoälytyökalu, joka kykenisi tuottamaan sisältöä tekstinä, kuvana ja äänenä. Multimodaalista tuottoa ei vielä GPT-4:ssä esitelty.

Näitä odotin:

Multimodaalisuus on uudessa mallissa mukana, mutta niin, että sille voi antaa syötteen myös kuvamuodossa. Generatiivisen tekoälyn näkökulmasta tämä ei välttämättä ole yhtä järisyttävää kuin se, että se kykenisi vaikkapa vastaamaan animaatiolla, mutta se avaa silti aivan uusia käyttötapoja.

Mitä GPT-4:llä voi tehdä?

GPT-4 jatkaa ChatGPT:n maailmanvalloitusta. Se kirjoittaa koodia, artikkeleita, kääntää ja runoilee. 

Ainakin omien kokemusten mukaan generatiivinen tekoäly on parhaimmillaan tehtävissä, joissa itsellä on jotain taustaa, muttei täyttä suvereniteettiä.

Tässä muutamia esimerkkejä, joissa itse olen sitä käyttänyt:

Milloin GPT-4 julkaistiin?

Alun perin saksalaisen Heise-lehden mukaan Saksan Microsoftin CTO Andreas Braun sanoi tilaisuudessa, että GPT-4 on tulossa julki 13.3. alkavalla viikolla vuonna 2023. Näin myös tapahtui.

On spekuloitu, että julkistus tapahtuu Microsoftin “Reinventing Productivity with AI” – tapahtumassa 16.3. Tätä ei tapahtunut vaan julkistus tapahtui tiistaina 14.3.

Missä tekoälyn mahdollisuuksiin voi tutustua?

Jos haluat kokea tekoälyn mahdollisuuksia, suosittelen Aum Golly -tekoälyrunokirjasarjaani, jonka ensimmäisen osan on kirjoittanut GPT-3 ja toisen osan ChatGPT.