Tämä artikkeli ei sisällä sijoitusneuvoja. Kryptovaluutoissa ja NFT:issä on suuria riskejä, kuten monissa muissakin sijoitusinstrumenteissä. Käytä omaa järkeäsi.

Toinen huomio: kryptovaluuttavälittäjät, kuten tässä artikkelissa esimerkkinä käytetty Coinbase voivat mennä nurin. Käyttämällä niitä on mahdollista, että menetät kaikki sinne sijoitetut rahat. Turvalliseltakin tuntuva kryptovaluuttavälittäjä voi hetkessä päätyä konkurssiin.

NFT:t nousivat kansan tietoisuuteen kaksikymmentäluvun alussa. NFT (sanoista non-fungible token) on digitaalinen aitoustodistus, lohkoketjuun kirjattu todistus omistajuudesta. Keräilijän näkökulmasta se on digitaalinen jäkiskortti – paitsi että jäkiskortin sijaan kerättävä asia voi olla melkeinpä mitä tahansa.

Tässä artikkelissa käydään läpi NFT:itä: niiden ostamista, omistamista ja ymmärtämistä etenkin ostopsykologian näkökannalta, ei niinkään tekniseltä puolelta. Voit halutessasi hypätä suoraan kohtaan joka kiinnostaa sinua:

Mikä on NFT?

NFT tulee sanoista non-fungible token. Non-fungible tarkoittaa sitä, ettei kyseessä olevaa asiaa voi vaihtaa järkevästi toiseen samanlaiseen. Token puolestaan on lohkoketjun säilötty poletti.

Euron kolikko on fungible. Yksi euro on käytännössä samanlainen kuin muut euron kolikot.

Myös ylläoleva kuva kolikoista on myös fungible. Voit ladata sen koneelle ja tehdä siitä kopioita.

Jos tuosta kuvasta tekee NFT:n niin siitä tulee non-fungible: uniikki, ei-vaihdettava. Lohkoketjuun tallennetaan tieto, että tämä osoite omistaa tässä linkissä olevan kuvan. Se on ikään kuin Wayne Gretzkyn jäkiskortin taakse olisi kirjattu permanent-tussilla kotiosoitteesi.

NFT:itä on monenlaisia: taidetta, kuponkeja, virtuaalisia pääsylippuja… Tässä artikkelissa käsitellään keräily-NFT:itä, lähinnä virtuaalitaide-esineitä.

Ovatko NFT:t oikeasti NFT:itä?

Yhteiskunnassa on hyvä noudattaa tiettyjä sääntöjä: toisten korvaan ei huudeta yhtäkkiä, metallimötiköillä saa kaupasta perunoita ja pikselipiraatit ovat omakotitalon arvoisia.

NFT:iden osalta nuo yhteiset säännöt ja olettamukset ovat kovaa vauhtia muodostumassa. NFT:iden uniikkius on pitkälti yhteistä harhaa, kuten eurotkin. Otetaan esimerkiksi tämä Aum Golly -NFT, joka on myynnissä markkinapaikka OpenSeassa. Aum Golly on kirjoittamani tekoälyrunokirja, joten se teemaltaan sopii aivan hyvin NFT:ksi. Voit ostaa tuon NFT:n noin kahdellakympillä (nykyisellä ethereumin kurssilla) ja tuon NFT:n omistus siirtyy sinulle.

Mikään ei kuitenkaan estä minua tekemästä lisää NFT:itä tuosta kuvasta, esimerkiksi eri NFT-markkinapaikkaan. Ne ovat aivan yhtä uniikkeja kuin alkuperäinenkin. Voisi toki ajatella että tietystä kuvasta ensimmäisenä tehty NFT on arvokkaampi kuin muut, mutta aivan yhtä hyvin voimme yhdessä päättää, että kolmas mintattu NFT on se onnekas NFT. Jos me kaikki uskomme, että kolmas mintattu NFT on parempi kuin muut niin silloin se on.

Eli NFT:tkin ovat non-fungible vain tietyllä jatkumolla.

Mikä NFT oikeasti on?

Miltä NFT sitten oikeasti näyttää? Jos ostat esimerkiksi kuvan (liikkuvan giffin vaikkapa) lohkoketjuun (vaikkapa ethereumiin) kirjataan tiedot ostoksesta. Itse kuva on kuitenkin niin iso, ettei sitä kirjata lohkoketjuun vaan sinne kirjataan ostotiedot sekä ohjaus metadataan.

Tässä esimerkki toisen NFT-teoksen, punaisen Aum Gollyn metadatasta:

{"name":"The Red Aum Golly #71","description":"Number #71 of 100 book covers generated for Aum Golly – the book of AI poems released in 2021.\n\nAlso known as the Red Aum Golly.","image":"ipfs://ipfs/Qme2VYz3wtdARzi4fT8fkntwJ4tXaMPZUNyTyJ16soxSj3/image.jpeg","external_url":"https://rarible.com/token/0x60f80121c31a0d46b5279700f9df786054aa5ee5:632028","attributes":[{"key":"Size","trait_type":"Size","value":"3992x4000"},{"key":"Filesize","trait_type":"Filesize","value":"7.9 Mb"}]}

Nyt olemmekin jo hiukan lähempänä sitä mikä NFT on. Metadatasta voimme nähdä esimerkiksi, että kuvan koko on 7,9 megatavua. Sen nimi on The Red Aum Golly #71. Markkinapaikka Rariblen listauksen näet täältä. Kuvaa voit mennä katsomaan omalta koneeltasi vaikka heti osoitteeseen: https://ipfs.io/ipfs/Qme2VYz3wtdARzi4fT8fkntwJ4tXaMPZUNyTyJ16soxSj3/image.jpeg

Kuva jonka tuossa linkissä näet on täsmälleen sama, jonka NFT:n omistaja omistaa. Voit ladata sen koneellesi. Voit tehdä siitä kopioita. Voit vaikkapa listata sen uudelleen myyntiin jos olet kylmäverinen (samalla rikkoisit tekijänoikeuttani).

NFT:n omistajana lohkoketjuun on kirjattu, että lompakkosi omistaa tuon NFT:n. Jos kuvan linkki vanhenee, palveluntarjoaja menee nurin tai päättää vaihtaa toimintatapaansa,  serverit kaatuvat tai tulee magneettimyrsky, niin kuva (ja koko NFT) katoaa. Markkinapaikasta ja lohkoketjusta riippuu, missä kuvat hostataan. Esimerkin IPFS (InterPlanetary File System) pyrkii ratkaisemaan linkkilahoa jakamalla tiedostot vertaisverkossa, jotta yhden toimijan kaatuminen ei aiheuttaisi tiedoston katoamista.

Jos palataan Wayne Gretzky -jäkiskorttivertaukseen niin oikeastaan itse kortti on talletettu johonkin varastoon ja isoon puhelinluetteloon on kirjattu sekä kortin talletusosoite, sen tiedot ja lisäksi sinun kotiosoitteesi.

Seuraavaksi jotain hauskempaa: kauppaa NFT:illä

On vuosi 2022. Analoginen lompakkosi pullistelee rahaa, jonka olisit muuten laittanut etelänmatkaan. Haluat lähteä mukaan NFT-villitykseen, kymmenkertaistaa rahasi ostamalla pikselivihanneksen ja myymällä sen seuraavalle höhlämaakarille (englanniksi sucker).

Hienoa. Olet oikeassa paikassa.

Ostamiseen tarvitset vielä tällä hetkellä lehmän hermot, kotkan rohkeutta ja pinkan rahaa, jonka olet valmis polttamaan. Siis ihan oikeasti polttamaan. Lisäksi tarvitset:

Suosittuja lompakoita ovat esimerkiksi Metamask tai Coinbase Wallet. Kryptopörssinä käytämme Coinbasea ja lompakkona tässä esimerkissä Coinbase Walletia.

HUOM! Tiedä tämä ennen kuin aloitat. Ethereumin liikuttelemiseen liittyy suuria kulumaksuja. Ostamme esimerkissä 250 eurolla ethereumia Coinbasessa, siirrämme sen Coinbase Walletiin ja muunnamme sen Wrapped Ethereumiksi, jolla ostamme NFT:itä. Tällä tavalla ostovoimaa itse NFT-markkinapaikalla on enää noin 200 euroa. Jos jatkat, ole valmis haaskaamaan aikaa ja satasia. Jos tiedät parempia keinoja liikutella kryptoa niin vinkkaa kommenteissa!

Seuraava osio vie aikaasi noin puoli päivää ja elinvuosiasi noin 3,5 vuotta. Koska olen jo tilannut Teslan ilman tililläni olevaa katetta, tässä esimerkissä ostamme minun Aum Golly #55 -NFT-teokseni.

Vielä sellainen huomio, että teet itse päätöksen käyttää näitä seuraavia työkaluja tai olla käyttämättä. Nämä eivät ole sijoitusneuvoja, elämänviisauksia tai kaulatatuointeja. On muitakin tapoja käydä kauppaa NFT:illä ja kryptoilla eikä tämä ole välttämättä paras. Lisäksi rahat jotka muutat kryptovaluutoiksi voivat menettää esimerkiksi puolet arvostaan räpäyttämättä silmiään.

Kryptovaluuttavälittäjät, kuten tässä artikkelissa esimerkkinä käytetty Coinbase voivat mennä nurin. Käyttämällä niitä on mahdollista, että menetät kaikki sinne sijoitetut rahat. Turvalliseltakin tuntuva kryptovaluuttavälittäjä voi hetkessä päätyä konkurssiin.

1. Näin teet kryptolompakon

Mene osoitteeseen https://coinbase.com/wallet.

Lataa sovellus.

Luo tili.

Näpyttele vaiheet läpi. (Avaa kuva isommaksi näpäyttämällä sitä.)

Laita palautusrimpsu (recovery phrase) visusti talteen äläkä anna sitä kenellekään. Lompakkoasi voi kuka tahansa käyttää noiden 12 sanan avulla, joten ne ovat kuin henkilötunnuksesi, autosi avaimet ja lempparikalsarisi yhdessä sievässä paketissa.

Jos kadotat rimpsun, et voi käyttää lompakkoasi enää.

Onneksi olkoon! Nyt sinulla on kryptolompakko. Seuraavaksi sinne täytyy hankkia kryptovaluuttaa.

2. Näin luo tilin Coinbasessa

Coinbase on markkinapaikka, jossa voit ostaa ja myydä kryptovaluuttaa. Se on siis erillinen Coinbase Walletista.

Mene osoitteeseen https://www.coinbase.com tai lataa Coinbase-sovellus (ei siis Wallet). Luo tili ohjeiden mukaan ja valmistaudu todistamaan henkilöllisyytesti (passilla). Tietojen tarkistuksessa voi mennä jonkin aikaa ennen kuin pääset tekemään kauppaa.

3. Näin ostat kryptovaluuttaa Coinbasessa

Onneksi olkoon jälleen kerran. Elämänhalusi on vähentynyt n. 80 prosentiin, mutta nyt sinulla on sekä lompakko että paikka mistä ostaa kryptoja.

Varoituksen sana: on mahdollista, että sillä hetkellä kun sinä, juuri sinä, ostat jotain kryptovaluuttaa, sen arvo puolittuu seuraavan viikon aikana. Jos ostat tonnilla ethereumia, sen arvo voi huomenna olla puolet siitä. Tai vähemmän. Arvo voi olla nolla. Tämä artikkeli ei sisällä sijoitusneuvoja. Olet iso ihminen ja itse vastuussa tekemisistäsi. Kuvittele itsesi itkemässä keittiön biojätteen vieressä koska kaikki kryptoihin sijoittamasi rahat ovat kadonneet. Kestätkö sen?

Tilisi on nyt varmennettu ja voit ostaa ethereumia (ETH) NFT-kauppaa varten.

Aukaise Coinbase-sovellus.

Valitse alavalikosta Trade.

Etsi “ETH”. Valitse ETH (älä muita).

Paina Trade > Buy ETH with cash

Osta ethereumia valitsemallasi summalla (esimerkiksi 200 €). Huomaa, että NFT:iden ostoprosessissa siirtokulut voivat olla 50–100 € luokkaa (nämä katoavat kuin tuhka tuuleen), joten jos laitat vähemmän kuin parisataa niin voi olla että kun pääset markkinapaikalle sinulla ei ole mitään millä ostaa.

Odota hetki ja varat ilmaantuvat Coinbase-tilillesi. Sieltä ne pitää siirtää Coinbase Walletiin, jotta voit käyttää niitä OpenSeassa.

4. Näin siirrät ethereumia Coinbase Walletiin

Aukaise Coinbase Wallet. Valitse ylhäältä Receive.

Valitse valuutaksi ETH (vaikka se missä on timantti sinertävällä taustalla).

Valitse Share address. Kopioi rimpsu leikepöydälle. Tämä on lompakkosi julkinen osoite. Jos joku osaa yhdistää lompakkosi osoitteen sinuun, hän tietää paljonko sinulla on kryptoja tuossa lompakossa. Piilomiljönäärit varokoon.

Aukaise Coinbase. Valitse alanavigaatiosta Pay. Ja Send.

Valitse siirrettävä rahasumma, joka on hiukan pienempi kuin sen minkä talletit.

Kohtaan enter recipient, liitä Coinbase Walletissa kopioimasi osoite. Paina Preview send. Osoite kannattaa aina tarkistaa. Jos sinulla on puhelimessa tai koneessa haittaohjelma, niin ne voivat vaihtaa määränpääksi oman lompakkonsa ilman että huomaat.

Tarkista että tiedot ovat oikein. Valitse Send now. Odota hetki niin siirtämäsi krypto näkyy Walletissa.

5. Näin ostat NFT:n OpenSeassa

Viimeinkin olet lähellä täyttymystä. Omistat kohta uniikin omistusoikeuden johonkin.

Aukaise Coinbase Wallet. Avaa navigaattori (alanavigaation keskimmäinen). Mene osoitteeseen opensea.io. Huomaa, että tämä vaihe tapahtuu Coinbase Walletissa, eikä puhelimen selaimessa.

Paina hampurilaisnavigaatiota. Kirjoita hakukenttään “Aum Golly”. Aukaise haluamasi NFT ja paina Buy now.

Seuraavaksi sinun täytyy muuttaa ostamasi ethereum wrapped ethereumiksi, jotta voit ostaa sillä Polygoniin tehtyjä NFT:itä. Älä huoli, jos et ymmärrä. Laita vain silmäsi kiinni ja toista kolme kertaa “layer 2 zk rollup”.

Jos aiot tehdä NFT-ostoksia niin muuta valtaosa siirtämästäsi summasta wrapped etheriksi valitsemalla Convert. Ei siis pelkkää yhden NFT:n vaatimaa summaa vaan koko ostokassasi, jos olet sen valmis käyttämään.

Muistatko vielä kun puhuin siitä, että osa rahoistasi katoaa prosessin aikana kuluihin? Jos haluat jatkaa, osa muutokseen vaadittavasta valuutasta menee maksuna louhijoille. Se voi olla esimerkiksi 50–100 €. Jos siirrät vaikka 20 € ja maksat siitä kuluina 100 € niin se alkaa kuulostaa enemmänkin Ticketmasterin keikkalipulta kuin kryptouhkapeliltä.

Valitse Pay.

Menee hetki aikaa.

Lopulta ostoksesi menee läpi! Olet NFT:n iloinen omistaja! Nyt voit vaikka… vaikka… tuota… katsoa sitä ruudulta. Tai tuntea että olet tukenut uutta luovaa taloutta ja ollut osa tulevaisuutta.

NFT:n omistamisessa ei ole yhtään enempää tai vähempää järkeä kuin vaikkapa Marimekon tiikerikupin ostamisessa. Paitsi että NFT:stä ei voi (vielä) juoda kahvia.

Millainen on hyvä NFT?

Millaista on hyvä taide? Millaista on hyvä musiikki… Sellaista että se säväyttää. Kertoo sinulle jotain itsestäsi. Herättää ajattelemaan… Samaan tapaan hyvä NFT-taide on sellaista joka sopii sinulle: ehkä haluat tukea taiteilijaa, ehkä haluat kuulua ryhmään, ehkä vain tykkäät pikseliapinazombipizzatäytteestä #3992.

Jos haluat luoda itse NFT:n tai sarjan NFT:itä, tässä muutama vinkki alkuvuodesta 2022:

Jos taas haluat rikastua NFT:illä, voit kokeilla tehdä muutaman eri kryptolompakon ja ostaa töitäsi edestakaisin ja toivoa, että joku höhlämaakari (sucker) lähtee peliin mukaan koska luulee töidesi olevan nousukiidossa. Esimerkiksi näitä esimerkkejä varten tein uuden lompakon ja ostin itse itseltäni Aum Golly -NFT:n (kukas se höhlä onkaan?).

Hyvä puoli siinä, että todennäköisyyksien mukaan tuskin saat omaisuuksia myymällä NFT:itä on se, että et joudu verottajan kanssa kovin suuriin ongelmiin. Koska verot pitää maksaa. Virtuaalivaluuttojen verotuksesta lisää täällä.

Miten tehdään NFT?

Harrastukset vievät yleensä rahaa. Ratsastustunnit eivät ole ilmaisia, golf-kärryn parkkipaikka maksaa ja umpihankisuksetkin pitää jostain ostaa. Jos suhtaudut NFT:hen ja tulevaisuuteen kuten harrastuksiin, ei se haittaa vaikka ne vievätkin vähän rahaa, aikaa ja ystävyyssuhteita.

Nyt kun olet tehnyt kaikki edelläkuvatut vaiheet, on sinun helppo tehdä myös oma NFT:si.

Luo jotain omaa ja digitaalista (esimerkiksi gif tai png-kuva).

Avaa Coinbase Wallet.

Mene Opensean etusivulle ja paina Create.

Täydennä NFT:n tiedot.

Valitse lohkoketjuksi (blockhain) Polygon, koska sillä NTF:iden tekeminen on halvempaa (kulut ovat pienempiä). Voit myös valita ethereumin jos kulut eivät haittaa ja haluat saada kunnon kryptovaluuttakokemuksen.

Paina Create.

NFT:si on valmis. Tervetuloa metaverseen.

Suomalaisia NFT:itä ja NFT-taiteilijoita

Jos etsit suomalaisia NFT-taideteoksia, tässä valikoima. Jos olet lukenut tänne asti ja teet  juttua NFT:istä niin minuun voi olla yhteydessä osoitteessa [email protected].

Jukka Aalhon Aum Golly -tekoälyrunot (alkaen 0.0068 ETH). Saatavilla myös painettuna ja äänikirjana.

Jukka Aalhon Johannes I -sarjakuvat (alkaen 0.0068 ETH). Saatavilla myös painettuna.

Erwin Laihon NFT:itä

“Pohjoiskaartees Pukkiparteis” -kappaleen keräilyversio, jonka hinnasta suuri osa menee Jalkapallosäätiölle

Epilogi: NFT-villityksen tulevaisuus

Vuosi 2021 oli NFT:iden nousuvuosi. Pikseliapinoista maksettiin hurjia summia, Discord-servereillä taputeltiin toisia selkään ja keisarin uudet vaatteet ilmestyivät digitaalisina versioina.

NFT-villityksessä ja meemiosakkeissa on paljon samaa: löysä raha liikkuu sinne, missä on mahdollista tehdä moninkertaista tuottoa (ja menettää kaikki). Kryptojen arvonkehitystä ei voi ennustaa, mutta NFT:iden kehitystä voi:

Kirjoitushetkellä alkuvuodesta 2022 näyttää siltä, että kryptomania saavutti tähänastisen huippunsa loppuvuodesta 2021 kun ethereumin arvo nousi hieman yli 4 000 euroon. Vuotta aiemmin marraskuussa 2020 ethereumin arvo oli n. 400 euroa. Vanhan sanonnan mukaan vanhat tuotot eivät ole tae tulevasta.

NFT-ajattelussa on paljon hyvää: taiteen tekijä saa osansa jälleenmyyntimarkkinassa, digitaalisen taiteen omistaminen ja arvostaminen on normaalimpaa ja uuden teknologian käyttö mahdollistaa uutta luovuutta.

NFT:issä ja kryptovaluutoissa on myös paljon huonoa: valuuttakeinottelu on pitkälti uhkapeliä, osa kryptoista on ekologisesti huonoja ympäristölle ja NFT:iden tekninen ratkaisu ei välttämättä ole paras mahdollinen. Niiden ostaminen ja myyminen on hankalaa eivätkä ne välttämättä kestä tulevaisuuteen.

Toisaalta hypen jälkeen tulee monesti se tylsä todellisuus. NFT-ajattelun tulevaisuus voi hyvinkin olla se, että Zuckerbergin metaversumissa voi ostaa ja myydä taidetta, jonka voi ripustaa omaan digitaaliseen kotiinsa tai kiinnittää vaikkapa profiiliinsa. Rahalla on taipumus pudota isojen pelureiden taskuun ennen pitkää, kuten sadepisaralla on tapana pudota alaspäin.

Tämä artikkeli ei sisällä sijoitusneuvoja. Kryptovaluutoissa ja NFT:issä on suuria riskejä, kuten monissa muissakin sijoitusinstrumenteissä. Käytä omaa järkeäsi.

Toinen huomio: kryptovaluuttavälittäjät, kuten tässä artikkelissa esimerkkinä käytetty Coinbase voivat mennä nurin. Käyttämällä niitä on mahdollista, että menetät kaikki sinne sijoitetut rahat. Turvalliseltakin tuntuva kryptovaluuttavälittäjä voi hetkessä päätyä konkurssiin.