Elintarvikelainsäädäntö määrittää, mitä ruokaa saa kutsua milläkin nimellä. Kauramaito on oikeasti kaurajuoma ja lasillinen valkoista saattaakin olla maitojuomaa maidon sijaan.

Tiivistettynä maidon ja maitojuoman ero on seuraava:

Ruokaviraston määritelmä maidolle

Ruokaviraston määritelmän mukaan “Maidolla tarkoitetaan lypsämisellä utareista erittynyttä tuotetta, johon ei ole lisätty mitään ja josta ei ole poistettu mitään.”

Maitoa saa lämpökäsitellä (pastöroida) ja sen rasvapitoisuutta saa muuttaa. Näin saadaan erilaisia maitoja, kuten kevytmaito, täysmaito ja rasvaton maito.

Valio selvittää sivuillaan, mitä muuta maidolle voi tehdä niin, että se on vielä maitoa: “Lainsäädännön mukaan maidosta saa poistaa vain maitorasvaa, eikä siihen saa lisätä muuta kuin maitorasvaa, maitoproteiinia, kivennäisaineita (esimerkiksi lisää kalsiumia) tai vitamiineja (D-vitamiinia). Lisäksi on sallittua hydrolysoida eli pilkkoa maidon laktoosi glukoosiksi ja galaktoosiksi.” 

Maitojuoman määritelmä

Maitojuoma on siis maitoa, josta on poistettu tai johon on lisätty jotain, mikä ei maidon määritelmään kuulu.

Esimerkiksi jos laktoosi on poistettu kokonaan lopputuloksena on maitojuoma. Valion Kiehu-maitojuoma puolestaan on proteiinisuodatettua. Valio Hyvä suomalainen Arki® rasvaton maitojuoma on proteiinivakioitu ja nimeämissekoiltu.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Mitä hintaeroa on maidolla ja maitojuomalla?

Tämän artikkelin kirjoittamishetkellä maidot ja maitojuomat maksavat jotakuinkin tämän verran: 

Maitoja ja maitojuomia on siis eri hintapisteisiin, eikä toinen tyyppi ole järjestään eri hintainen kuin toinen. Katteista ei ole tietoa.