Oletko koskaan kävellyt ulkona ja miettinyt, miksi joissakin savupiipuissa on siivet lähellä yläosaa? Vastaus liittyy tuuleen, mutta ei ehkä sillä tavalla kuin voisi ajatella.

Kun ilma kohtaa tasaisen lieriömäisen esineen, se voi muodostaa tasaisesti pyörteileviä pyörteitä kohteen taakse. Tätä muodostumaa kutsutaan Kármán-pyörreradaksi. Tietyissä olosuhteissa tämä toistuva ilmavirta saa savupiipun resonoimaan – mikä ei ole sille hyväksi.

Kun esineen ulkopuolelle on lisätty evät, ilmavirta muuttuu niin, että tämä värähtelevä kuvio ei näy. Savupiippu ei lähde resonoimaan ja rakenteellisten vaurioiden riski on pienempi.

Millaiset siivet toimivat savupiipuissa?

Insinöörit ovat suunnitelleet erilaisia tapoja hajottaa savupiippujen ympärillä oleva ilmavirta. Suosittu malli on evä, joka kiertyy savupiipun ulkopintaa pitkin kohti huippua.

Toinen vaihtoehto olisi kaventaa savupiippua ja tehdä siitä eri kohdista eri paksuinen, mikä ei usein ole käytännöllistä.

Joten kun seuraavan kerran näet savupiipun, jota siivet kiertävät korkkiruuvin tavoin, voit kiittää insinöörejä siitä, että he ovat keksineet tavan tehdä siitä turvallisemman, kestävämmän – ja kauniimman.