Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Miten voisi oppia englantia paremmin? Miten saa lisättyä sanavarastoa ja käyttövarmuutta? Tässä artikkelissa sanomme no worries ja tutkailemme parhaat tavat oppia englantia.

Englanti on puhujamäärältään maailman puhutuin kieli. Äidinkielenä sitä puhutaan lähinnä Yhdysvalloissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Kanadassa ja Australiassa. Vieraana kielenä se on kuitenkin suosituin maailman kielistä ja monella tapaa käyttökelpoisin myös Suomessa.

Haluatko oppia englantia paremmin? Let’s get going!

Englannin oppimiseen on Suomessa hyvät edellytykset

Suomessa olemme lähtökohtaisesti hyvässä asemassa englannin oppimisen suhteen. Meitä on sen verran vähän, ettei esimerkiksi televisio-ohjelmia dubata vaan ne tekstitetään. Näin jokainen sarja tai elokuva, jonka katsot on pieni englannin kuuntelu- ja ymmärrysharjoitus.

Samaten joudumme (tai pääsemme) etsimään tietoa muilla kielillä kuin suomeksi – useimmiten englanniksi. Meillä on siis jo tärkein kielen oppimisen edellytys: motivaatio.

Kun tähän lisätään passiivisesti ympäristöstä tulevat virikkeet, voimme sanoa, että olemme englannin oppimisen suhteen erinomaisessa tilanteessa.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Miten parhaiten oppii englantia?

Englannin oppimisen parhaisiin tapoihin liittyy vahvasti se, mitä haluat englannilla tehdä. Siinä mielessä se on kuin mikä tahansa työkalu. Jos sinulla on saha, sen käytön opettelu riippuu tavoitteistasi. Parhaat tavat oppia ovat erilaisia riippuen siitä, haluatko soittaa sahalla kansanlauluja vai sahata lautoja.

Nyrkkisääntönä voi pitää:

Ja vielä yhteenvetona: englantia oppii sitä käyttämällä. Olen itse opiskellut englantilaista filologiaa yliopistossa ja valmistunut maisteriksi. Olen ymmärtänyt sen, että kielioppia ja lausumista tärkeämpää on kommunikaatio – etenkin kun englantia käytetään yhteisenä kommunikaatiokielenä ei-natiivien kesken.

Jos asiansa saa kerrottua ja tavoitteensa täytettyä niin englannin kielen osaaminen on ollut juuri täydellistä.

Todistetusti paras tapa oppia kieltä

Kielenoppimista on tutkittu usean vuosikymmenen ajan. Selkeää vastausta siihen, mikä on paras tapa oppia uutta kieltä ei kuitenkaan ole. Monet viitatut tutkimukset ovat myös jo hyvin vanhoja, vaikka ilmiö itsessään ei varmastikaan ole muuttunut.

Muutamia huomioita:

Tämän tutkimuksen mukaan tehokkaita kielenoppimisen keinoja olivat:

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Englannin oppiminen sovelluksen avulla: Duolingo

Sovellukset ja oppimisen pelillistäminen ovat tuttuja jo yhdeksäkymmentäluvun ATK-luokista. Uudet kielenoppimissovellukset, kuten Duolingo, ovat suosittuja tapoja opiskella uutta kieltä. Uutta verrattuna vanhaan on suurten datamassojen käsittely, retention optimointi ja lukemisen, puhumisen ja kuuntelemisen helpompi yhdistäminen (koska puhelin on niin kätevä multimedialaite).

Duolingo on itse seurannut ja markkinoinut oppimistuloksia, joissa näkyy selkeää kehitystä kielenoppimisessa. Heillä on luonnollisesti oma lehmä ojassa, joten kriittisyyttä on hyvä harrastaa. Toisaalta Duolingon menestyminen on kiinni kielenoppimisen menestyksessä, joten markkinavoimat ajavat molempia samaan suuntaan.

Omaan kokemukseeni pohjautuen Duolingossa hyvää on:

Huonoa ovat ärsyttävästi toistuvat mainokset (ilmaisversiossa) ja joskus toisteiset tehtävät. 

Kokeile Duolingoa* →

Englannin oppiminen lapsille

Suoraan lapsille suunnattuja nettipalveluita on myös tarjolla useita. Esimerkiksi ruotsalaislähtöinen Hei Albert on suunnattu 3–9-vuotiaille lapsille. Palvelussa voi tällä hetkellä opiskella:

Kokeile Hei Albertia ilmaiseksi* →

Käytännön vinkkejä englannin oppimiseen

Meillä kaikilla on omat elämämme, joiden virrassa opimme, koemme ja muutumme. Tässä monenkarvaisia vinkkejä englannin oppimiseen. Uskon, että löydät sieltä käytännönläheisiä keinoja, jotka sopivat juuri sinulle.

Tunteet

Puhuminen

Ymmärrys

Sanasto

Englantia oppii tekemällä

Jos olet päässyt tänne asti, sinulla on selvästi motivaatio joko oppia englantia itse tai auttaa jotain muuta siinä. 

Englanninoppimista voi verrata pienen bändin harjoituksiin. Yhtenä päivänä harjoittelet laulua (puhumista), toisena bassoa (syntaksia), kolmantena rumpuja (ääntämistä)… Kielenoppiminen vie aikaa ja vaatii harjoittelua, mutta kun motivaatiota on tarpeeksi ja oppiminen on hauskaa niin ennen pitkää huomaat, että tämä bändihän soi hyvin yhteen.