Missä on kaakko? Entä luode? Näillä muistisäännöillä opit väli-ilmansuuntien järjestyksen.

Ilmansuuntien nimet suomeksi

Pohjoinen osoittaa klo 12, eli ylöspäin eli pohjoiseen. Tässä muut ilmansuunnat myötäpäivään:

Näin muistat pääilmansuunnat

Pohjoinen ja etelä ovat helpoimmat muistaa. Pääkaupunkiseutu on Etelä-Suomea. Linnut lentävät etelään talveksi. Lappiin mennessä mennään pohjoiseen. Lisäksi on Pohjoisnapa ja Etelämanner.

Itä ja länsi voivat olla hiukan kinkkisempiä.

Puhutaan kuitenkin länsimaista, eli jostain Uralin kohdilta vasempaan. Itämaiset ruoat ovat taas Suomesta katsottuna oikealta lähtöisin.

Muistisääntöjä väli-ilmansuuntien muistamiseen

Koulusta tuttuja muistisääntöjä väli-ilmansuuntien muistamiseen on monenlaisia. Tässä muutama kuvitettu muistisääntöjä, jotka toivottavasti sementoivat lounaat ja luoteet muistiisi.

KOlli ja Kaakki Lounastivat Luolassa

KOri KAljaa LOiskahti LUmeen

KOIra KAluaa LOUnaaksi LUuta

Muita ilmaisuja, joista ilmansuuntia voi muistella

Nupit kaakkoon

Kaakko sijaitsee oikealla alhaalla, kello neljän tienoilla. Sen muistaa ilmaisusta ”kääntää nupit kaakkoon”, eli stereot täysille. Tämä toimii ainakin silloin, kun olet vielä joskus käyttänyt stereoita, joista voi vääntää nupit kaakkoon.

Lounais-Suomi on Turun koti

Turku sijaitsee Lounais-Suomessa, eli klo 19 tienoilla. Pidä siis Lounais-Suomi lähellä sydäntä niin muistat ainakin yhden väli-ilmansuunnan.

Kirjoitetaanko ilmansuunnat isolla alkukirjaimella?

Suomeksi ilmansuunnat kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Esimerkiksi ”Lähde kohti pohjoista.” Tai ”Aurinko nousee idästä ja laskee länteen.”