Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Kotimaalarin tai taidemaalarin eteen tulee ennen pitkää kohta, jossa kahden värin välille pitää saada tarkka, vuotamaton raja. Maalarinteippi yksistään ei riitä, koska maalia pääsee yleensä vuotamaan teipin alle etenkin epätasaisilla alustoilla.

Näillä vinkeillä saat tehtyä viivoittimentarkan rajan eri värialueiden välille. Tavallinen maalarinteippi voi riittää, mutta tarkoissa ja kaartuvissa kohdissa parempaa on ohut ja taipuisa rajausteippi.

Sama periaate pätee niin abstraktin sisustustaulun kuin seinien maalaamiseen. Katso videolta, miten maalaaminen onnistuu tai lue vinkit artikkelista.

Onnistuneen maalirajauksen salaisuus

Tarkan rajan salaisuus on se, että teipin reuna maalataan umpeen pohjavärillä ennen varsinaisella värillä maalaamista. Yksinkertaisissa väriyhdistelmässä tämä on vielä helppo ymmärtää, mutta monimutkaisemmissa yhdistelmissä vaatii yleensä vähän suunnittelua.

Alla olevissa kuvissa maalataan kaksi kuviota: petroolin vihreä ja kirkas vihreä. Aloitamme kohdasta, jossa petrooli on jo maalattu videon ohjeella. Sinisellä maalausteipillä rajataan alue, jolle kirkas vihreä halutaan maalata.

Teippi kannattaa maalata umpeen pohjavärillä

Teipin päälle maalataan pohjavärillä: ylempänä pohjaväri on petrooli ja alempana valkoinen. Maalin pitää peittää teipin reuna kokonaan.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Kun väri on kuivahtanut mutta teippejä ei ole vielä poistettu, päälle voi maalata halutunvärisen kuvion, tässä tapauksessa kirkkaan vihreän.

Lopputuloksena on tarkasti rajatut ja vuotamattomat värialueet.

Yksinkertaisuudessaan työvaiheet ovat nämä:

  1. Mittaa alue, jonka haluat maalata päävärillä (esimerkissämme pääväri on petrooli)
  2. Teippaa alueen rajat
  3. Maalaa teipin päälle pohjavärillä (esimerkissämme petrooli ja valkoinen)
  4. Anna kuivahtaa
  5. Maalaa teippien väliin päävärillä
  6. Poista teipit vetämällä niitä noin 45 asteen kulmassa ennen kuin maali on kokonaan kuivunut

Tässä on liioiteltu havainnekuva siitä, miksi väri ei pääse vuotamaan teipin alta.

sinetöity maalipintaa estää maalin leviämisen
Kuvassa valkoinen pohjamaali on vuotanut teipin alle. Se ei haittaa ja se estää päävärin vuotamisen.

Teippirajauksen tekeminen maalatessa

Rajaamiseen voi käyttää tavallista maalarinteippiä* tai yleensä sinistä, uv:n kestävää teippiä. Tärkeää on se, että käytät jonkinlaista maalarinteippiä, jossa liimapinta on suunniteltu irtoamaan seinästä ilman liimajälkiä.

Kaartuviin kohtiin soveltuu hyvin tämä ohut rajausteippi, jota saa esimerkiksi Motonetistä.

Tarkemmissa töissä olen käyttänyt sekä ohutta rajausteippiä että maalarinteippiä: rajausteippiä tarkan reunan tekemiseen ja maalarinteippiä sen takaisen alueen suojaamiseen isoilta pensselinvedoilta.

Maalirajan viimeistely: tarkkana teippiä irrottaessasi

Hyvän maalirajan tekemisessä on monta vaihetta suunnittelusta toteutukseen. Aivan lopussakaan ei kannata hoppuilla tai toisaalta viivytellä. Rajausteippi kannattaa poistaa ennen kuin maali on kokonaan kuivunut, jotta kuivunut maali ei vedä riekaleita irti seinästä.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Voit käyttää apunasi esimerkiksi metallista viivoitinta*, mattoveistä tai katkoteräveistä*.

Useiden alueiden maalaaminen

Voit tehdä tällä samalla menetelmällä myös monimutkaisempia kuvioita tai väriyhdistelmiä. Mitä monimutkaisempi kuvio, sitä enemmän se vaatii ennakkosuunnittelua. Piirrä vaikka paperille millä värillä maalaat minkä alueen ja millä värillä mikäkin puoli pitää sinetöidä.

Muista, että sinetöinti tehdään värillä, jonka vuotaminen teipin alle ei haittaa. Myös maalausjärjestyksellä on väliä etenkin jos värit ovat läpikuultavia. Tummat ja peittävät värit kannattaa maalata viimeiseksi.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua maalausprojektissasi!