Oletko aloittamassa podcastia? Lue tästä jutusta yleisohjeet podcastin aloittamiseen ja syvenny sitten tarkemmin RSS-syötteeseen ja siihen, miten voit tehdä oman RSS-syötteesi WordPress-alustalla.

Miksi podcastilla kannattaa olla hallinnoitava RSS-syöte?

SoundCloud ja monet muut äänipalvelut antavat automaattisesti RSS-syötteen. Esimerkiksi Kertojan äänellä on oma SoundCloudin RSS-syöte täällä: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:269370122/sounds.rss. Emme kuitenkaan ole lähettäneet tätä RSS-syötettä iTunesiin emmekä jaa sitä julkisesti. Se vain tulee automaattisesti SoundCloudin kautta.

Kertojan äänen virallinen RSS-syöte on täällä: https://kertojanaani.fi/feed/podcast. Kuten URLista näkee, se on omalla domainillamme, eli kertojanaani.fi-sivulla. Tärkein syy siihen, miksi kannattaa omistaa oma RSS-syöte, eikä käyttää palveluiden automaattisia RSS-syötteitä on se, että voit paremmin hallita sitä, jos tarve tulee. Voi hyvinkin olla, että koskaan ei tule erityistä syytä hallinnoida omaa RSS-syötettäsi, joten pärjäät myös automaattisella syötteellä, jos et halua alkaa värkkäämään.

Syitä hallinnoida RSS-syötettäsi:

Esimerkki: Kertojan äänen RSS-syötteen muutto

Ennen kertojanaani.fi-sivustoa, Kertojan äänen sivut olivat omilla sivuillani jukkaahola.fi. RSS-feed oli muotoa http://jukkaahola.fi/feed/podcast. Kun avasimme uudet sivut osoitteeseen kertojanaani.fi, siirsimme myös syötteen uuteen osoitteeseen. Koska omistin edellisen URLin, pystyin WordPressissä tekemään uudelleenohjauksen vanhasta RSS-syötteestä uuteen syötteeseen. Näin vanhat linkit pysyivät kunnossa.

Näin teet podcastin RSS-syötteen WordPress-sivustolla

Me olemme käyttäneet Kertojan äänen RSS-syötteen tekemiseen PowerPress-lisäosaa. Alla ohjeet sen asentamiseen ja käyttämiseen:

 1. Asenna ilmainen PowerPress-lisäosa
 2. Aukaise WordPressin sivupalkista PowerPress
 3. Aukaise Feeds-välilehti
 4. Täytä tiedot, kuten kuvissa (Vaiha tilalle oman podcastisi nimi, tietenkin):
 5. Laita Artwork-välilehdellä podcastisi kuvat kuntoon

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Nyt sinulla pitäisi olla toimiva RSS-syöte, jolla ei ole julkaisuja vielä.

 1. Valitse Lisää uusi artikkeli
 2. Valitse kategoriaksi Podcast
 3. Skrollaa alas ja täytä PowerPress-lisäosan antamat kentät. Huomaa, että sinun pitää hostata äänitiedosto jossakin. Kopioi sen URL ensimmäiseen kenttään.
 4. Julkaise artikkeli ja se menee julkiseksi podcastisi RSS-syötteeseen.

Kun julkaiset seuraavan jakson, tee uudestaan kohdat 1–4 ja se lisätään omaan RSS-syötteeseesi.

Näin löydät äänitiedoston URLin SoundCloudissa

Me hostaamme tiedostot SoundCloudissa ja lisäämme niiden URLit omaan RSS-syötteeseemme. Näin löydät yksittäisen raidan osoitteen, jotta voit lisätä sen PowerPress-lisäosan antamiin kenttiin:

 1. Kirjaudu sisään SoundCloud-tilillesi.
 2. Paina kolmea pistettä oikeasta yläkulmasta
 3. Valitse Settings
 4. Aukaise Content-välilehti
 5. Aukaise näkyvä RSS-feedi omassa ikkunassa
 6. Hae hakutoiminnolla mp3.
 7. Kopio URL-jonka löydät. Se on se, minkä voit laittaa omalle sivullesi.

Toivottavasti näistä ohjeista oli apua. Onnea podcast-taipaleellesi! Jos mietit miten saisit omasta podcastistasi tai teksteistäsi muutenkin vielä parempia, kuuntele tekstin editointivinkit täältä:

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu