*sisältää markkinointilinkkejä

Tallustan kahvinkeittimelle ja käsken puhelinta laittamaan päivävalot päälle. Siri miettii hetken ja pian asuntoon tulee kirkas päivä: Philips Hue -valot napsahtelevat päälle tilaan, jonka olen niille määritellyt. En enää edes kiinnitä asiaan erityistä huomiota, koska olemme käyttäneet kerrostaloasunnossamme älyvaloja jo melkein pari vuotta.

Tässä artikkelissa käyn läpi meidän kokemuksia Philipsin Hue-älyvaloista*, niiden hyviä ja huonoja puolia sekä annan muutaman vinkin, joilla pääset suoraan nauttimaan älyvalojen hyvistä puolista.

Jos olet miettinyt Hue-valojen hankkimista, voit ostaa ne elektroniikkakaupasta tai tilata ne vaikkapa Coolshopista* tai Nettilamppu.fistä*, jossa usein on hyviä tarjouksia. Jutun lopussa on ehdotuksia siitä, millaisella kokonaisuudella pääset alkuun.

”Siri, laita tunnelmavalot päälle. Nyt fiilistellään.”

Älyvalot: älyttömyyksiä vai oikeaa hyötyä?

Sanon sen suoraan heti alkuun: emme enää haluaisi asua ilman älyvaloja. Emme käytä eksoottisia väriyhdistelmiä kuin mummoa hämmästyttäessämme, mutta valkoisen eri sävyt ovat käytössä joka päivä.

Älyvalot ovat siis meille älykodin hyödyllisimpiä ja myös yksityisyydensuojan kannalta turvallisimpia osasia.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Asuntomme on melko pimeä ja älyvalot ovat tuoneet kaivattua valoa. Aamulla käytämme kirkasta valkoista valoa ja iltasella himmeämpää keltaista. Älyvalot alkavat himmetä ja kellastua klo 21 aikaan automaattisesti, joten unikin tulee paremmin.

Hue-sovelluksen käyttö

Lisäksi Hue-sovellukseen ja iPhonen Koti-sovellukseen voi tallentaa erilaisia tilanteita, joita ääniohjaamme pitkin päivää. Meillä on tilat elokuvan katsomiseen, iltaan, päivänvaloon ja myös siihen kun koira jää yksin kotiin.

Uskoisin, että melkeinpä mikä tahansa älyvalojärjestelmä on hintansa arvoinen, mutta meillä on ollut käytössä Philips Hue, joten keskityn siihen tässä jutussa.

Philips Hue -valojen käyttöesimerkkejä

Philips Hue -värivalot

Philips Hue Color Ambience -valoja saa säädettyä mielikuvituksellisiin väreihin. Ne myös sopivat niihin valaisimiin, jotka sinulla luultavasti jo on.

Valolla sisustaminen

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

White ambiencen valkoisen eri sävyillä saa luotua erilaisia tunnelmia. Valkoinen muistuttaa päivänvaloa kun taas keltaisen avulla voi luoda rauhoittavia iltatunnelmia.

Hue-valojen seuraksi kannattaa hankkia Hue Dimmer Switchit kaikkien normaalien katkaisemien yhteyteen. Pelkästään älypuhelimella valojen ohjailu on arjessa hankalaa.

Kenelle Philips Hue -älyvalot sopivat

Huet sopivat sinulle, jos

Muuta ei oikeastaan tarvita. Huen asentaminen on varsin helppoa ja sovellus antaa siihen kohtuu hyvät ohjeet. Erilaisten yhdistelmien tekeminen on alussa työlästä, mutta kun arjen saa rullaamaan niin valot eivät vaadi mitään muuta.

Suosittelen lähinnä valkoisen sävyjä toistavia Hue-valoja. Ei siis Color Ambience -valoja. Värivalot ovat jonkin verran kalliimpia, eikä niitä ainakaan meillä ole tullut käytettyä kodin normivalaistuksessa. Jos haluat niin voit hankkia vaikka jalkalamppuun tai yöpöydän lamppuun värivalon, jota voit käyttää tunnelman luomiseen. Koko asunnosta tuskin tarvitsee tehdä saksalaista teknoluolaa punaisen ja violetin eri sävyillä. Color ambiencea tosin voi käyttää pelkästään valkoisen eri sävyissä jos haluaa.

Siitä pääsemmekin säännön poikkeukseen. Jos haluat nimenomaan sisustaa valolla vaikkapa pelihuoneen tai muun erityishuoneen niin color ambience -valot voivat olla lisähinnan väärti. Keittiössä tai eteisen käytävällä emme ole savannin värisävyjä kaivanneet tai tarvinneet.

Mistä osista Philips Hue -valot koostuvat?

Philips Hue -valojen suositeltava minimisetti on:

Helpoin tapa on ostaa starter kit, jossa tulee nuo kaikki. Tässä on esimerkiksi isokantainen aloitussetti*.

Olemme huomanneet, että parhaiten valoja tulee käytettyä, kun jokaisen huoneen normaalin valokatkaisemin vieressä on Huen oma valokatkaisin. Näissä valoissahan idea on se, että normikatkaisin on koko ajan päällä ja valoja ohjataan Hue-katkaisimilla tai älypuhelimilla.

Hehkulamppu ottaa yhteyden Hue Bridgeen, joka on pienehkö valkoinen mötikkä, jonka voi laittaa wifi-mokkulan viereen. Lampun ei tarvitse siis olla älyvalaisin vaan älyvalot sopivat niihin kantoihin, jotka sinulla jo on kotonasi. Vuonna 2019 Philips julkaisi myös suoraan Bluetoothilla toimivia lamppuja, joita ohjataan puhelimella.

Valoja voi periaatteessa ohjata myös pelkästään puhelimen ja sovelluksen kautta, mutta käytännössä on helpompi naputella valoja ihan normaalisti Hue-katkaisimen kautta. Dimmer switchissä on myös kätevä nappi, josta voi selata valkoisen eri sävyjä sitä useaan kertaan painamalla.

Mitä isompi talo, sitä kalliimmaksi Hue-valojen hankkiminen tulee heti alkuun. Me olemme itse korvanneet kaikki hehkulamput Hue-lampuilla, mutta toisaalta käytämme valoja myös joka päivä, joten meistä tuntuu, että olemme saaneet rahoille vastinetta.

Minimisettiin ehdottaisin, että jos et halua korvata kaikkia valoja kerralla, voit ostaa yhteen huoneeseen tarvittavat hehkulamput. Olohuone tai keittiö ovat hyviä ehdokkaita, koska niissä vietetään (ainakin meillä) eniten aikaa.

Kertauksena vielä: white ambiencea voi himmentää valkoisen eri sävyissä keltaisesta päivänvaloon. Color ambiencea voi himmentää valkoisen eri sävyissä JA eri väreissä keltaisesta, punaiseen ja koko väripyörään. Color ambiencea voi siis käyttää täysin samoin kuin white balancea, mutta white ambiencea ei voi käyttää kuten color ambiencea.

Vinkit yli 1,5 vuoden käytön jälkeen

Nämä vinkit olisin toivonut kuulevani ennen kuin ostimme Hue-valot.

Osta valkoiset white ambience -valot. Ajattelin, että tarvitsen värillisiä valoja enemmän, joten ostimme aluksi keittiöön ja olohuoneeseen color ambience -värivalot. Näitä värejä on tullut käytettyä todella vähän. White ambience siis muuttuu lämpimän keltaisesta kirkkaaseen valkoiseen, joten niillä saa myös tunnelmaa luotua.

Osta dimmer switch jokaisen katkaisimen kohdalle. Jos olet tottunut käyttämään valoja katkaisimesta, osta Hue-katkaisimet. Tarvitset niitä. Jos piipahdat vaikka hakemassa jostain huoneesta jotain, voit laittaa valot päälle ja pois kulkiessasi. Switchien takana on valmiina teippi, jolla katkaisimet saa asetettua helposti paikalleen.

Osta muutama ylimääräinen Hue-katkaisin. Älyvalot mahdollistavat sen, että voit ohjata kaikkia valoja yhdestä katkaisimesta. Meillä on ulko-oven ja sängyn vieressä ylimääräiset katkaisimet, joista kaikki valot saa sammutettua yhdellä napin painautuksella. Jokapäiväiset pienet hyötyhekumat tulevat juuri tällaisista hetkistä.

Hue Light Strip toimii jos se on piilossa. Ostimme vastikään kirjahyllyn päälle LED-valonauhan, joka toimii samalla tavoin kuin Hue-valot. Se antaa luonnollista valoa pitkältä matkalta. Jotkut ovat laittaneet light stripin esimerkiksi televisionsa taakse. Varoituksen sana: valonauha ei ainakaan meidän silmään näytä hyvältä jos yksittäiset ledit näkyvät. Sinun kannattaa sijoittaa se pois silmistä, esimerkiksi hyllyn päälle tai listan taakse.

Et välttämättä tarvitse erikoisia Hue-valaisimia. Meille on riittänyt hyvin pelkät älyhehkulamput, siis ihan vain ne ruuvattavat lamput. Philipsiltä saa vaikka minkänäköistä älylamppua, mutta omaan tyyliin sopivimmat saa sillä, että ostaa sellaisen lampun kuin haluaa ja vaihtaa siihen Hue-hehkun. Tyylit ja maut vaihtelevat, joten saat toki tehdä itse omat valintasi.

Mitä muita älyvalojärjestelmiä on olemassa?

Ikealla on oma älyvalosarja ja myös muita sarjoja on olemassa. En ole kuullut huonoja arvioita oikeastaan mistään niistä. Huomattavaa on se, että helpommalla pääsee kun ostaa kaikki valot samaa sarjaa. Eli jos lähdet Huen kelkkaan, kannattanee pysyä siinä. Emme ole kokeilleet toimisivatko muiden valmistajien lamput Huen kanssa.

Philips Hue -älyvalojen hinnat

Älyvalojen hinta voi mietityttää. Yksittäinen Hue-lamppu maksaa noin 25 euroa, joten sen on paljon kalliimpi kuin tavallinen valo. Meille hinta on kuluneen sanonnan mukaan ollut enemmän sijoitus kuin kuluerä. Valot ovat luonnollinen osa elämää ja alkusijoituksen jälkeen lisäkustannuksia ei tule.

Hinta myös riippuu siitä, mihin sitä vertaa. Design-tuoli, verhot, sisustus, talo, elämä… Valo on tärkeä osa sitä, miltä koti näyttää ja älyvaloilla saat parin tonnin perintöpölkynkin näyttämään paremmalta.

Voit tarkistaa ajantasaiset hinnat Vertaa hintoja -linkeistä. Yksi lamppu maksaa noin 25–30 euroa. Aloituspaketti maksaa noin 130 €.

Laajakantainen E27-aloituspaketti white ambience (mukana Bridge, katkaisin ja valkoisia valoja)

Osta Coolshopista* | Vertaa hintoja*

White ambience E27 (2 kpl)

Osta Coolshopista* | Vertaa hintoja*

White ambience E14 (2 kpl)

Osta Nettilampusta* | Osta Coolshopista* | Vertaa hintoja*

Hue Dimmer Switch -katkaisin

Osta Nettilampusta* | Osta Coolshopista* | Vertaa hintoja*

Tässä myös suuntaa-antava laskelma siitä, kuinka paljon tavallisen kerrostalokolmion älyvalaistaminen on tullut maksamaan.

Tuntuu isolta, mutta jos muuttaisimme ja valot jäisivät tänne niin sijoittaisin uudestaan.

Yhteenveto: Philips Hue sopii arkeen ja juhlaan

Voin suositella älyvaloja jokaiseen kotiin, kunhan perusteet ovat kunnossa, eli wifi ja älypuhelin löytyvät. Keltainen valo illalla auttaa rauhoittumaan ja kirkas valo piristää. Muokattavuuteen myös tottuu ja kodista saa kaiken irti.

Tässä vielä Coolshopin Hue-aloitussetti*, jonka voit lisätä ostoskoriin ja pääset pian asentelemaan.

Kysy myös kommenteissa, jos jokin mietityttää.