Ostoskorisi on tyhjä!
Mitä podcastin aloittaminen vaatii? Onko se vaikeaa ja paljonko siihen tarvitsee rahaa? Lue tästä vinkit ja olet ainakin viisi askelta lähempänä oman podcastin aloittamista.
*-merkillä merkatut linkit ovat markkinointilinkkejä Hintaopas-palveluun*, jossa voit vertailla laitteiden hintoja.
Olemme keränneet myös tarkistuslistan podcastia aloitteleville, jotta alkumatka olisi mahdollisimman sujuva. Voit ostaa sen Hyvien asioiden kaupasta:
Mikä aihe kiinnostaa sinua niin paljon, että haluat käsitellä sitä seuraavan vuoden, pari tai pitempäänkin? Yleensä rajattu aihe on parempi kuin laaja. Voit myös miettiä, mitä ongelmia kuuntelijoillasi on ja miten voisit ratkoa niitä podcastilläsi.
Suosittu suomalainen podcast Rahapodi auttaa suomalaisia sijoittamaan viisaammin. Kertojan ääni -podcast auttaa kirjoittamaan paremmin. Monet podcastit voivat perustua juontajansa karismaan tai persoonaan, mutta on keskimäärin helpompi keksiä hyvä idea kuin keksiä vetävä karisma.
Podcast on intiimi media. Se tulee lähelle ja kuiskii korvaan työmatkalla, sängyssä tai vaikka tiskatessa. Hyvä äänenlaatu on tärkeää, joten podcastin aloittamiseen tarvitset ainakin nämä:
Äänenlaatuun voit panostaa muutamasta kympistä kymmeniin tuhansiin euroihin. Monet suosittelevat esimerkiksi Blue Yeti -USB-mikrofoneja, jotka maksavat satasesta ylöspäin. USB-mikin hyvä puoli on se, että saat sen kiinni suoraan tietokoneeseen eikä sinun tarvitse heti panostaa esimerkiksi tallentimeen tai äänikorttiin, kuten ZOOM H6:een tai Focusrite Scarlettiin. Jos etsit lisätietoa hyvistä podcast-laitteista, lue mitkä laitteet olemme itse havainneet hyviksi.
Sponsoroitu
Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja
Sponsoroitu
Katso myös, paljonko eri hintatason laitteet maksavat edullisimmillaan. Näitä itse käytämme tai olemme kuulleet muuten hyvää :
Hiljaisen ja kaiuttoman äänityspaikan voit tehdä omaan kotiisi kohtuullisen helposti. Paksut verhot ja matot auttavat vaientamaan kaikua, joka saa podcastisi kuulostamaan siltä kuin se olisi nauhoitettu kylppärissä.
Äänenkäsittelyyn hyvä ohjelma on ilmainen Audacity, joka on saatavilla sekä Macintosh- että Windows-koneille. (Tavalliset ATK-taidot vaaditaan).
Nopeastikin pääsee siis alkuun, mutta panostamalla vähän alussa voi rakentaa skaalautuvan podcast-laitteiston.
Aihe. Check. Mikki. Check. Ensimmäinen jakso on editoitu ja nyt se pitäisi saada jonnekin niin, että muutkin voisivat kuunnella sitä. Esimerkiksi iTunes ei hostaa äänitiedostojasi vaan hakee tiedot RSS-syötteestäsi, joka puolestaan viittaa äänitiedostoosi.
Nykyään helpoin ja käytetyin taitaa olla Spotifyn ilmainen Anchor. Voit hostata tiedostot ja jaella podcastin eri paikkoihin hyvinkin helposti. Tämä on aloittavan podcastaajan valinta.
Kertojan äänessä käytämme SoundCloudia, mutta se vaatii vähän värkkäämistä. Se on tiettyyn megatavumäärään asti ilmainen, joten se sopii hyvin aloittaville podcastaajille. Lisäksi SoundCloudissa on hyvät jakomahdollisuudet ja saat jaksot tyylikkäästi jakoon esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä SoundCloudin omalla soittimella.
Sponsoroitu
Basam Books / Vuoden 2024 lahjakirja
Sponsoroitu
RSS-syöte on podcastisi sykkivä keskus. Täältä voit katsoa miltä näyttää esimerkiksi Kertojan äänen RSS-syöte. Se ei ole tarkoitettu ihmisen luettavaksi vaan erilaiset ohjelmat voivat poimia siitä tarvitsemansa tiedot ja esittää ne haluamallaan tavalla.
Jos käytät Anchoria, saat RSS-syötteen todella helposti käytettäväksi. Jos haluat kokeilla podcastaamista eikä tekninen vääntö kiinnosta, Anchor on oiva valinta. Kertojan äänessä käytämme alla kuvattua menetelmää, mutta jos aloitamme seuraavan podcastin, teemme sen luultavasti Anchoriin.
RSS-syöte kannattaa omistaa jos aiot tehdä podcastiäsi pitkään ja haluat olla varma siitä, että se on sinun hallussasi. Esimerkiksi SoundCloud tai Anchor tarjoaa valmiin RSS-syötteen ja sitä käyttämällä podcastin aloittaminen on todella helppoa. Pieni ongelma on kuitenkin se, että et voi tehdä suuria muutoksia RSS-syötteeseen. Jos firma menee konkurssiin, muuttuu maksulliseksi tai päättää nostaa hintojaan, RSS-syötteesi eli podcastisi sykkivä keskus voi upota firman mukana.
Kertojan äänelle olemme tehneet seuraavanlaisen järjestelyn:
RSS-syötteestä on kirjoitettu enemmän täällä, mutta tässä vaiheessa riittää, että mietit hartaasti, pitkään ja makustellen, pitääkö sinun omistaa oman podcastisi RSS-syöte. Oma domain on hyvä valinta, mutta sen saaminen ja sivun pystyyn laittaminen maksaa rahaa, aikaa ja vaivaa.
Jos podcast on Spotifyssa tai iTunesissa mutta kukaan ei kuuntele sitä, onko se oikeasti olemassa?
Podcastin aloittaminen on aikaa vievää mutta sen suosion kasvattamiseen saa varata vielä enemmän kuukausia. Optimoimalla hakukoneita varten, jaksojen tekstien optimoinnilla ja sosiaalista mediaa hyväksikäyttämällä voit saada podcastia ihmisten silmien ja siten korvien eteen. Kertomalla kaverille ja osallistumalla aihepiirisi tapahtumiin voit myös levittää sanaa.
Halvimmillaan podcastin aloittaminen maksaa alle sata euroa (sillä oletuksella, että sinulla on tietokone). Mikrofoni on suurin alussa vaadittava sijoitus.
Kirjoita kommentteihin, jos olet aloittamassa podcastia tai haluaisit kuulla jostain osa-alueesta enemmän.
Terve,
Kiitos erinomaisesta blogista.
Olemme aikeissa aloittaa podcastin kolmen äijämiehen kesken. Haaste on se, että asumme kaikki eri paikkakunnilla, joten keskustelu lienee pakko hoitaa puhelimitse. Olisin kysynyt vinkkiä, että millä tavoin puhelimessa tapahtuva keskustelu olisi hyvä tallentaa ja editoida hyvälaatuiseksi? Riittääkö esim. puhelimeen ladattava ilmainen tallennusohjelma ja Audacity jälkikäsittelyyn, vai mitä suosittelet?
Otan mielihyvin kaikki vinkit vastaan.
Hei, kiitos kiitos. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, meillä oli spämmiasetuksissa häikkää ja tämä meni ohi. Ehkä olettekin jo aloittaneet äijäpodcastinne. Olemme tehneet yhden puhelinhaastiksen tähän mennessä. Käytimme Zoom H6:sta nauhoittamaan kahta mikkiä sekä puhelinta. Itse puhelu oli Whatsappin äänipuhelu. Sen äänenlaatu ainakin oli todella hyvä. Voisin kuvitella, että jokainen voisi nauhoittaa oman äänensä oman puhelimen tallentimella, esimerkiksi yhteisestä Whatsapp-puhelusta, ja sitten ne yhdistettäisiin vaikka Audacitylla. Meillä käytössä on Adobe Audition, joka Adoben ohjelmiin tottuneille on kohtuu helppo ottaa käyttöön. Audacity ilmaisena ohjelmana on toisaalta lyömätön. Hauskaa podcastintekoa!
Moi, mielenkiintoinen artikkeli. Viittasit tuossa iTunesiin. Miten podcastit saadaan jakeluun sinne? Onko tavallisen podcastit mahdollista päästä myös Spotifyyn?
Hei,
ja kiitos kommentista. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Spämmifiltteri teki tepposet. iTunesiin voi tosiaan lähettää oman podcastinsä aika helposti. Siihen tarvitaan RSS-feedi ja iCloud-tili. Täälllä asiaa RSS-syötteestä: https://kertojanaani.fi/oma-podcast-rss-syote-wordpress-sivustolla/. Täällä englanniksi hyvät yleisohjeet: https://create.blubrry.com/manual/podcast-promotion/submit-podcast-to-itunes/
Tavallisen podcastin on mahdollista päästä Spotifyhyn. Helpoiten se onnistuu sillä, että käyttää podcastin hostaamiseen jotain sellaista palvelua joka tarjoaa Spotifyhyn jakelun suoraan. Muistaakseni Blubrry ainakin tekee sen. Ohjeet täällä: https://create.blubrry.com/manual/podcast-promotion/submit-podcast-to-spotify/
Toivottavasti näistä on apua.
Hei, miten on musiikin käyttämisen laita podcasteissa? Saako tunnusmusiikkina käyttää mitä biisiä vain ilman teostomaksuja jos podcast ei ole kaupallinen? Vai pitääkö säveltää omat musat jos haluaa selvitä ilmaiseksi? En ole ennen joutunut pohtimaan tekijänoikeusasioita niin ei mitään käsitystä miten tunnarin suhteen pitäisi toimia.
Hei! En ole lakimies, mutta yleissäännöt on kohtuu selvillä. Musiikin käyttämiseen tarvitaan lupa. Se lupa voi olla myös se, että musiikkia saa käyttää ilmaiseksi kunhan mainitsee tekijän. Tai se voi olla, että tekijää ei tarvitse mainita mutta kappaleen käytöstä pitää maksaa. Joskus raja vedetään myös kaupallisen ja ei-kaupallisen välillä. Jos biisi on tunnettu niin sitä tuskin saa kuka tahansa käyttää podcastissaan. Yhteenvetona siis, että musiikin käyttöön tarvitaan lupa. Itse säveltämällä ja luvat antamalla voi olla ainakin varma, että musiikkia saa käyttää. Mutta yleensä musiikkipalveluissa on myös varsin selkeät ohjeet, miten musiikkia saa käyttää.
Hei, kiitos blogista/ohjeista!
RSS-syötteestä, voinko siis julkasta soundcloudissa ja käyttää sitä esim Spotifylle toimittamassa RSS-syötteessä?
Muita ei omaa alustaa vaativia esimerkkejä jotka sopisi tämmöiseen? Mielessä siis erityisesti Spotifyssa podcastin jakaminen
Hei! Käsittääkseni Soundcloudin antaman RSS-syötteen voi jakaa Spotifyhyn. Jolloin saat oma podcastin sinne. Tiettyyn pisteeseen asti Soundcloud on myös ilmainen, joten sillä pääsee hyvin alkuun. Muita vastaavia palveluita varmasti on, mutta en itse ole käyttänyt niitä. Podbean esimerkiksi tai Anchor.
Tervehdys! Jos teen kaupallisesti podcastia, eli tarkoitus tienata tuloja sillä, niin miten nää sopimukset menee iTunesin, Spotifyn ja muiden sovellusten kanssa? Mitä reittiä raha virtaa podcastaajalle? Soundcloudissahan raita on kaikille ilmaiseksi kuunneltavissa.
Hei! Podcastilla tienaaminen olisi varmasti oman blogijuttunsa arvoinen, mutta käsittääkseni keinoja on muutama: joko myyt mainospaikkoja podcastiisi tai podcastaat jossain possessa, joka maksaa podcastin tekemisestä. Harvinaisempaa taitaa olla se, että rahaa saisi siitä, että podcastia kuunnellaan. Toisin sanoen Spotifyn rojalteilla saanee ostettua kymmenesosan näkkileivästä – ainakin noin kymmenen vuoden jälkeen. Itse asiassa en ole varma onko Spotifyssa mahdollisuutta tienata mitään podcastin kautta. Oletin, että ei, joten en ole asiaan perehtynytkään.
Yleisin keino lienee siis tämä: hankit podcastille mahdollisimman monta aiheesta kiinnostunutta kuuntelijaa ja myyt mainospaikkoja mainostajille, joita yleisösi voisi kiinnostaa. Koska tarkoituksena on tavoittaa mahdollisimman monta henkilöä, jakelu tapahtuu sitä kautta, jota saa mahdollisimman monta kuulijaa. Eli esimerkiksi Soundcloudin kautta ilmaiseksi.
Hei, mikrofoni hommattu, aihetta vähän pohdittu ja kone check! Tammikuussa alotamme ystäväni kanssa podcastin teon. Se on varma. Aihe vähän hakusessa. Kaikk7 apu on tarpeen:)
Hei! Mahtavaa, että podcast-välineet on kuosissa. Aiheen valinta on tärkeää, mutta onneksi mikään ei ole lopullista. Voitte kokeilla tehdä podcastin aluksi jostain aiheesta ja aloittaa toisen podcastin jostain toisesta, jos tuntuu, ettei aihe osunut oikeaan. Perinteisesti varmaankin neuvottaisiin valitsemaan aihe, joka kiinnostaa, josta riittää puhuttavaa ensimmäisen kymmenen jakson jälkeen ja joka on tarpeeksi rajattu. Toisaalta varmaan voi tehdä podcastin näkökulma edellä: eli sen sijaan, että puhuttaisiin aina jostain tietystä aiheesta, voidaankin tehdä niin, että puhutaan eri aiheista mutta samasta näkökulmasta. Esim. omaan elämään peilaten, tieteelliseen tutkimukseen perustuen, tai vaikka vauva.fi-keskusteluihin perustuen… Mukavia podcast-hetkiä!
Kiitos selkeistä ohjeista ja hyvistä vinkeistä! Millaisia laitteita suosittelet mikäli podcastin äänitys perustellusti tapahtuu ulkona? Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?
Hei! Mukava kuulla, että ohjeista on hyötyä! Suunnitelmissa on tehdä blogijuttu laitteista, joita itse käytämme, mutta tässä esimakua. Ne nauhoitukset, jotka ollaan itse tehty ulkona, on olleet varsin haastavia. Ongelmaksi meillä on tullut se, että vaikka saisi aika hyvin haastateltavan äänen kuuluviin, myös taustaäänet tulevat aika vahvana mukaan. Ja jos haastateltavan ääntä voimistaa tai käsittelee, myös taustaäänet voimistuvat. Studiossa nauhoitettaessa tämä ei ole ongelma, koska taustaäänet ovat niin hiljaisia.
Ulkona ollaan itse saatu parhaat tulokset sillä, että käytössä on nappimikki, eli lavalier mic. Siihen vielä dead cat, eli tuuliturrikka estämään tuulenpuuskien kohinaa. Nappimikki tulee puhujan suun lähelle, jolloin taustaäänet jäävät vähemmäksi kuin vaikka haulikkomikillä.
Lisäksi noin yleisesti voisi sanoa, että nauhoitus läheltä äänen lähdettä, tuulisuojaus sekä mikkiin että nauhoituspaikkaan (tuulensuoja) sekä testinauhoitukset, että voiko jakson nauhoittaa ulkona. Jos taustamelu on häiritsevää niin kuulijalle se voi käydä pitemmässä jaksossa raskaaksi.
Kiitos vastauksesta, ja hyvistä vinkeistä! Täytyy alkaa tehdä kokeiluja vaan rohkeasti.
Ja laitehankintoja..
Nappimikki tulee siis kaikille osallistujille, eikö vaan? Sen siirtäminen puhujalta toiselle ei lienee kovin järkevää.
Mikä kokemus teillä on langattomista nappimikeistä?
Olisipa muuten huippua, jos tulisi ihan oma blogipostauksensa laitteista.
Valoisaa kevättä!
Hei! Joo, nappimikki per puhuja. Toisaalta jos ei puhuta samaan aikaan niin sitten ei tarvita kaikille erillistä. Yleensä siis kyllä.
Meillä on jonkin verran kokemusta Sennheiserin AVX-ME2-setistä. Se on helppo käyttää, mutta ainakin meidän kokeiluissa tuppaa suhisemaan. Liitimme sen Zoom H6 -tallentimeen ihan meillä sisällä emmekä saaneet siitä yhtä hyvää ääntä ulos kuin kondensaattorimikeistä. Ulkona nauhoittaminen saattaa siis olla hiukan hankalaa, koska suhinaisen äänen kuunteleminen voi väsyttää kuulijan. Toisaalta kyse voi olla ihan meidän säädöistä.
Onnea matkaan! Kerro ihmeessä meillä ja muille, miten homma etenee. Joku muukin voi oppia paljon.
p.s. olethan huomannut tämän blogijutun noista laitteista: https://kertojanaani.fi/parhaat-podcast-valineet/
Moikka ja kiitos hyvista vinkeista!
Mietin nyt aikaan liittyvia yksityiskohtia: miten paatat keston ja kuinka usein julkaiset uuden jakson?
Mietin myos, etta mielekkaan sisallon tuottaminen vie paljon aikaa. Suositteletko suunnittelemaan useita jaksoja etukateen?
Ajatuksenani on tuoda mukaan paljon haastatteluja, onko vuokrattu studio parempi tahan tarkoitukseen? Enta, jos haastateltava on toisella puolella maailmaa? puhelin ei tule kyseeseen mutta onko kokemuksia esim. Skypesta, Zoomista tai muista vaihtoehdoista?
Hei!
Kiitoksia kysymyksestä. Kesto ja julkaisutahti riippuu pitkälti aiheesta. Olemme itse huomanneet, että kovin pitkiä jaksoja ei kuunnella loppuun asti. Meidän jaksojen pituudet ovat noin 20–50 minuuttia. Julkaisutahti meillä oli aluksi joka toinen viikko ja nykyään kuukausittain. Podcastin alussa tiuhempi tahti varmaankin sopii paremmin. Mutta sellainen jota voi itse pitää yllä. Mitä pitempi jakso tai mitä enemmän yhteen jaksoon menee työtä, sitä harvemmin.
Studion vuokrasta en ole varma. Näin korona-aikaan etänä nauhoitetut jaksot toimivat aivan hyvin. Monella on tarvittavat kuulokkeet ja äänenlaatu on kohtuullisen hyvä. Ikään kuin FaceTime-puhelua kuuntelisi. Olemme itse käyttäneet joko Whatsapp-äänipuhelua tai FaceTime-puhelua. Perinteinen kännykkäpuhelu ei toimi yhtä hyvin.
Zoomin kauttakin onnistuu ja videoyhteys voi tuoda lisää välittömyyttä. Toisaalta netin nopeuden pitää pysyä mukana ettei ala hidastua tai pätkiä.
Ihan tekniseltä kannalta meillä menee näin: iPhone yhdistetään Zoom H6:een 3,5 millin piuhalla. Puhelu tulee yhtenä raitana ja muut mikit muina raitoina. Näin pysyy vapaus editissä. Onnea matkaan!
Ei tuonut apua ongelmaani
Liittyykö ongelma podcastin aloittamiseen?
Millä ihmeellä saan korjattua äänen viiveen? Kun puhun mikkiin(blue microphones snowball) ja mulla on kuulokkeet kiinni läppärissä on äänessä juuri sen verran viivettä, että se häiritsee juuri niin paljon ettei pysty keskittymään. Onko ainoa keino ostaa ulkoinen äänikortti ja mikä olisi edullinen toimiva johon voi laittaa tuon usb mikin ja 3.5mm liitänällä olevat kuulokkeet?
Hei Tapio!
USB-mikit eivät ole minulle niin tuttuja, mutta viive kyllä on. Sen kanssa ei opi elämään, joten paras vaihtoehto on ratkaista se niin, ettei sitä ole. Voit nykyisellä setupilla kokeilla minimoida viiveen kokeilemalla erilaisia asetuksia (äänitysohjelmassa, käyttöjärjestelmässä…) jotta kone joutuisi käsittelemään ääntä mahdollisimman vähän ja se ehtisi mahdollisimman nopeasti omiin korviin.
Jossain USB-mikeissä on myös oma kuulokeliitäntä, johon ääni tulee suoraan kulkematta koneen kautta. Se voisi olla myös ratkaisu. Ulkoisista äänikorteista minulla ei ole suoraan suositella mitään mikä ratkaisisi ongelman.
Toivottavasti selviää!
Hei, Jukka!
Vastaatkohan vielä kysymyksiin? Minulla on Anchoriin tehty podcast, joka julkaistaan Spotifyssa. Ilmoittelen jaksoista eri sosiaalisen median kanavilla, mm. oma FB-ryhmä. Kuuntelijoita on kivasti, mutta voisi olla enemmänkin. Mitä kannattaisi tehdä?
Hei, Arto!
Vanhan podcast-sananlaskun mukaan uusi jakso on parasta mainosta podcastille. Varsinkin jos vieraana on joku jonka yleisöä voit lainata, eli joka jakaa jaksoa omille piireilleen.
Muuten käytettävissä on markkinoinnin kaikki keinot: hakukoneoptimointia, somea (kuten sanoit), kampanjoita tai arvontoja, maksettua mainontaa…
Näistä paras ehkä omasta mielestä tuo hyvä ja jatkuva perustekeminen. Jos jotkut jo tykkää niin etsit vain loputkin jotka voisivat tykätä.
Onnea matkaan!
Minä alan tekeen kanssa podcastia ja neuvot tulivat tarpeeseen. Mutta voiko podcastia jakaa watsapissa?
Hei! Mukava kuulla, että uutta podcastia on tuloillaan. Linkkejä podcast-jaksoon voi jakaa Whatsappissa kunhan sen on ensin saanut maailmalle jotain muuta kautta.
Tässä omia pohditojani podcatin teosta: https://blogs.helsinki.fi/mustajok/2023/03/08/kokemuksia-ja-ajatuksia-podcastin-teosta/#more-787
Hei Arto!
Kiva että jaoit kokemuksiasi ja sitä, millaista podcastin teon arki voi olla!
Moikka!
Mua on mietittänyt podcastin kielivalinta. Ymmärrän, että aika laaja kysymys ja varmaan riippuu monesta tekijästä..
Puhun englantia yhtä sujuvasti kun Suomea, ja vaikka englanniksi olisi paljon enemmän kuuntelijoita, uskon, että myös kilpailu on suurempaa.
Mulla on kaksi aihetta, yksi on ihme eli inhimmilliset me, podkasti seksuaalisuudesta ja ihmisuhteista, ja toinen how free could one be, podkasti siitä, miten maailma muuttuu ja kaikki kyseenalaistuu, nykyään voi tehdä töitä online, asua veneessä tai autossa, olla poliamorinen tai nonbinääri, laittaa lapset vaihtoehtoiseen kouluun yms. Eli vapaus ja vastuu, joka siitä seuraa.
Nimestä voi päätellä, ellä olin vähän niinkuin ajatelut yhden podkastin suomeksi ja toisen englanniksi, mutta en tiedä, kummasta aloittaa.. Kiitos paljon vinkistä, vaikka todenäköisesti molemmat ihan hyviä ideoita.
Hei! Kiitos viestistä! Kahdesta hyvästä on vaikea valita. Kumman vain valitsetkaan niin uskon, että oikeaan suuntaan menee. Voisit tietenkin miettiä kielivalinnan kautta esimerkiksi sitä, haluatko vieraita podcastiisi ja mistä heitä löytyisi. Jos asiantuntijat ovat pääosin ulkomailta niin englanti voisi toimia. Toisaalta jos huomaat, että jostain aiheesta ei puhuta Suomessa mielestäsi tarpeeksi niin uskoisin, että suomi tavoittaa kyllä suomalaiset paremmin. Onnea matkaan!
Moikka! Olisi pari kysymystä täältäkin. Minuakin mietityttää tuo podcastilla tienaaminen. Joutuuko verottajan ja virastojen silmätikuksi jos työttömänä aloittaa podcastin ja tienaa sillä jokusen euron? Onko podcastilla saadut tulot aina ilmoitettava verottajalle vai onko siinä jokin raja? Esim jos tienaa alle 500€ vuodessa niin on verovapaaata tai vastaavaa?
Toinen kysymys liittyy somessa jaettuihin kuviin. Tarvitseeko googlesta löytyneistä kuvista maksaa jos ne jakaa podin some tilillä? Olen esimerkiksi true crime podcasteissa usein nähnyt ihan google haulla löytyneitä kuvia ja joskus niissä mainitaan kuvaaja mutta ei läheskään aina. Joutuuko vaikeuksiin jos ei pyydä kuvien käyttöön lupaa?
Hei Ansku!
Kiitos kysymyksistä. En ole asiantuntija tuloasioissa, mutta voisin kuvitella, että nyrkkisääntö on, että kaikki tulot on ilmoitettava ja ne saattavat vaikuttaa tukiin. Sitten toiminimen puolella ja muissa yrittäjämuodoissa on sitten kaikenlaista pikkuhuojennusta, esimerkiksi ALV:ssä on alarajahuojennukset (eli ALVIA ei tarvitse maksaa) kun laskuttaa alle X määrän vuodessa.
Kuvien osalta tilanne on paljon yksinkertaisempi. Muiden kuvia ei saa käyttää, jollei niiden yhteydessä nimenomaan anneta lupaa käyttää. Netin ilmaiset kuvapankkipalvelut, kuten Unsplash, ovat todella toimivia paikkoja löytää kunnon kuvamateriaalia ilmaiseksi. Lisäksi paljon arkistomateriaalia on julkaistu Creative Commons -lisensseillä.
Moikka. En tiedä vastailetko enään mutta haluaisin varmistaa että tuon spotifyn kautta julkaiseminen on kokonaan ilmaista? Olen opiskelija ja rahaa ei ole ylimääräistä kauheasti..
Hei! Täällä ollaan. Joo, jos julkaisee jaksot entisen Anchorin, eli nykyisen Spotify for Podcastersin kautta niin silloin on ilmaista. Jos hostaat tiedostoja jossain muualla niin se yleensä maksaa n. 100 € vuodessa. Mutta Spotify for Podcastersin kautta sekin on ilmaista, joten pääset kokeilemaan hyvin matalalla kynnyksellä. Onnea matkaan!
Heippa,
Osaatko neuvoa mistä saisi ilmaiseksi tai mahdollisimman edullisesti musaa podcsteihin? tarkoitus olisi mainostaa podia eri somealustoilla ja joku kaunis päivä ehkä tienatakkin sillä, mutta alkuun ihan huvin vuoksi. Spotifyn kautta tarkoitus julkaista
Hei!
Kaikista turvallisin tapa on katsoa esimerkiksi freesound.orgista Creative Commons 0 -lisenssillä varustettuja kappaleita. Niiden laatu ei yleensä ole päätähuimaava, mutta ainakin voit olla varma, että saat käyttää niitä juuri niin kuin haluat.
Nucu on uusi suomalainen vauvojen unialusta, joka tukee vauvan nukahtamista ja perheen jaksamista.
Vastaa