Virtanen. Korhonen. Aaltonen… Vai sittenkin Virranparras, Korhonvuo ja Altola…

Sukunimi on tärkeä osa identiteettiä, mutta uuden nimilain myötä monet ovat innostuneet ottamaan aivan uuden sukunimen, eli uudissukunimen.

Minä ja Essi olimme jo pitkään halunneet yhteisen nimen, mutta kummankaan sukunimi Ahola tai Pulkkinen ei tuntunut molemmista tarpeeksi yhteiseltä. Menimme naimisiin jo kesällä 2018, mutta vasta vuoden 2019 loppupuolella laitoimme sukunimihakemuksen maistraatille ja pari kuukautta myöhemmin meistä tuli ylpeitä Aalhoja. Tällä hetkellä ja luultavasti myös pitkälle tulevaisuuteen olemme maailman ainoat Essi Aalho ja Jukka Aalho.

Uuden sukunimen hakeminen on pitkä prosessi

Tässä artikkelissa kerromme, miten nimenhakuprosessi etenee ja millaisia asioita nimeä keksiessä kannattaa ottaa huomioon. Kuuntele myös Kertojan ääni -podcastin jakso aiheesta:

Tässä ovat uuden sukunimen saamisen päävaiheet:

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

  1. Keksi itsellesi sopiva uudissukunimi
  2. Tarkista nimen sopivuus ja saatavuus
  3. Varaa domainit ja käyttäjänimet
  4. Tee sukunimihakemus DVV:lle
  5. Odota tutkinta- ja kuulutusaika
  6. Uudista passit ja ilmoita uudesta nimestä eri paikkoihin

Seuraavaksi käymme läpi kaikki vaiheet yksitellen.


Mainos


1. Keksi itsellesi sopiva uudissukunimi

Nimenvaihto tulee monesti mieleen avioliiton myötä. Nimeä voi toki vaihtaa myös aivan itsenäisestikin, mutta tämä artikkeli keskittyy lähinnä pariskunnan nimenvaihtoon. Muitakin vaihtoehtoja on kuin uudissukunimi. Pari voi ottaa vaikka jommankumman nimen, tehdä yhdistelmänimen jossa vanhat sukunimet yhdistetään yhdysmerkillä tai ilman tai ottaa jommankumman suvussa esiintyneen nimen.

Suosittua on myös tehdä molempien sukunimestä yhdistelmä, joka on uniikki, mutta tuntuu molemmista tutulta. Esimerkiksi Mikael Kivelä ja Oona Rastinkangas voisivat ottaa yhteisnimekseen jonkun seuraavista (jos ne ovat vapaina):

• Kivenkangas
• Kivenrasti
• Rastinkivi
• Kivikangas

Kokeilimme Essin kanssa tätä lähestymistapaa, mutta emme saaneet yhdistelmää toimimaan. Pulukki-Ahola, Ahopulkkinen tai Pulkka-aho eivät tuntuneet meille sopivilta. Päätimme siis luoda aivan uuden sukunimen.

Määrittelimme ensin, millainen on meidän unelmanimemme. Tässä muutamia vaatimuksia, joista toivottavasti on apua muillekin nimenkeksijöille.

• Nimi mahtuu pieneen tilaan
• Nimestä saa selvää puhelimessa
• Nimessä on jotain tuttua
• Nimi kuulostaa sukunimeltä
• Nimi ei tarkoita muilla kielillä mitään epätoivottavaa
• Googlen kuvahaun tuloksena tai Instagram-hashtaginä ei tule mitään ikävää

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Lisäksi meillä oli muutama lisävaatimus, jotka eivät välttämättä ole yhtä tärkeitä kaikille:

• Domainin tuli olla vapaa: esim. aalho.fi
• Nimen piti alkaa a-kirjaimella
• Nimen piti alkaa mieluusti tupla-a:lla

A-vaatimus tuli lähinnä siitä, että olin kokenut jo aiemmin, että aakkosjärjestyksen alkupuolella olemisesta on lähinnä hyötyä. Miksei siis olla aivan listan alkupäässä, jos vaikka joskus pääsen kuuluisin Jukkien wikipedia-sivustolle?

Jos kaipaat inspiraatiota, katso Kotuksen lista uudissukunimiehdotuksista.

2. Tarkista nimen sopivuus ja saatavuus

Digi- ja väestötietovirastolla eli DVV:llä on omat vaatimuksensa sukunimille. Uudissukunimen osalta tärkeimmät vaatimukset ovat nimenkaltaisuus ja saatavuus. Uudissukunimen pitää siis kuulostaa sukunimeltä eikä se voi olla kenenkään muun käytössä – esimerkiksi samankaltaisena sukunimenä tai yritystoiminnassa.

Kun olet keksinyt muutaman vaihtoehdon, tarkista ensin, onko se jo varattu DVV:n sukunimihaulla. Näet palvelusta esimerkiksi, että Aalho on käytössä nykyisenä nimenä alle 5 henkilöllä, eli se on varattu. Et voi siis ehdottaa sitä itsellesi.

Hakemalla nimeä Huurreparras järjestelmä ilmoittaa “Väestötietojärjestelmässä ei ole hakemaasi sukunimeä”, mikä kertoo siitä, että nimi on ainakin teoriassa haettavissa. Nimilain mukaan nimeä voi hakea, jos se ei ole enää nykyisessä käytössä. Kun itse tutkimme nimiä, hylkäsimme myös nimet, jotka löytyivät järjestelmästä käytöstä poistuneina siksi, että halusimme uniikin nimen ja halusimme myös nimen, jota vastaan kenelläkään ei todennäköisesti ole valittamista.

Katso sukunimihausta haluamasi sukunimi nopeasti ja julmasti. Ehdimme sängyllä makoillessamme makustella monta hienoa nimeä, jotka tuntuivat siltä, että nyt löysimme unelmiemme nimen. Kun tarkistimme ne nimipalvelusta, kävi ilmi, että ne olivat jo varattuina. Pettymys oli helpompi niellä tuoreena.

Tee myös tässä vaiheessa haut Googlessa, YouTubessa ja Google Translatessa ja katso millaisia tuloksia tulee. Aalhoa etsiessämme otimme lopulta yhteyttä erääseen Helsingin yliopiston tutkijaan, koska näytti että googlehauissa tuloksena tuli hindinkielisiä tanssivideoita. Tutkijan suosiollisella avustuksella vakuutuimme, etteivät tanssivideot tässä tapauksessa estä Aalho-nimen hakemista. Kyseessä on todennäköisesti jokin väärinkirjoitettu tai murteellinen sana, joka ei tarkoita esimerkiksi vasikointia tai twerkkaamista.

Kokeile myös lausua uusi sukunimesi englanniksi ja ruotsiksi. Pitkän aikaa oman listamme kärjessä oli yhdistelmänimi Ahopuu, joka kääntyi kansainvälisiä kohtaamisia larpatessamme muotoon Ei-hou-puu, eli A Ho Poo. Vapaasti käännettynä se tarkoittaa kevytkenkäistä kakkakikkaretta.

3. Varaa domainit ja käyttäjänimet

Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta suositeltava se on. Mitä jos päädytte nimeen Huurreparras, mutta huomaatte vasta jälkeenpäin että huurreparras.fi on humaloituja partateriä myyvä virolainen yritys?

Vapaiden domainien tarkistamiseen on olemassa useita työkaluja, joista suosittelemme käyttämään Traficomin domainhakua. Lienee pientä foliohattuilua ajatella, että joku ovelus ostaisi jokaisen domainin, jonka laitat hakuun, mutta luotettavan palveluntarjoajan kohdalla tämä ainakin on äärimmäisen epätodennäköistä.

Kun huomasimme, että aalho.fi on vapaa, varasimme sen itsellemme silläkin uhalla, että nimi ei mene muusta prosessista läpi. Ajattelimme, että on parempi menettää parikymppiä kuin se, että nimi menee läpi mutta domain on sillä välillä ehditty varata.

Käyttäjänimien varaaminen on toinen asia, jonka voit tehdä jo tässä vaiheessa. Gmail-tiliä ei voi siirtää, niitä voi vain tehdä uusia, eli voit varata heti osoitteen [email protected]. Myös sosiaalisen median sivustoilta voit tarkistaa onko käyttäjätunnus vapaana. Useimmissa palveluissa käyttäjätunnuksen voi vaihtaa, mikä tarkoittaa sitä, että muutos kannattaa tehdä vasta sitten kun nimenmuutos on varmistunut.

Netissä on palveluita, joilla käyttäjätunnusten vapaana olemisen voi tarkistaa monesta sosiaalisen median palvelusta yhtä aikaa. Joku mustahattukoodari on kuitenkin voinut automatisoida haettujen tunnusten varaamisen, joten emme itse uskaltaneet käyttää näitä palveluita, vaan katsoimme tunnukset käsin jokaisesta sosiaalisen median kanavasta erikseen.

4. Tee sukunimihakemus DVV:lle

Tässä vaiheessa olette keksineet hyvän nimen, tarkistaneet että se on vapaa niin väestörekisterissä kuin digimaailmassakin ja olette valmiita tekemään hakemuksen.

Yksittäisen nimimuutoshakemuksen voit tehdä DVV:n Nimenmuutospalvelussa.

Uudissukunimen hakeminen maksaa tällä hetkellä 115 euroa. Jos haet uutta nimeä yhdessä puolisosi kanssa, hakemus tehdään hiukan eri tavalla, eli verkkolomakkeen kautta.  Tällöin hakemus koskee teitä molempia, mutta kustannus on vain tuon 115 euroa.

Lomakkeen täyttö on varsin helppoa. Hiukan työtä vaatii lomakkeen perustelut-osio. Emme tiedä, millä perusteella nimilautakunta tekee päätöksensä, joten pidimme perustelut lyhyinä. Tässä kokonaisuudessaan perustelumme:

Haemme yhteiseksi sukunimeksi uudissukunimeä, joka on samalla uusi mutta tutunkuuloinen. Suomen kieltä yliopistossa opiskelleina meille on tärkeää, että nimi asettuu luontevaksi jatkoksi suomen nimiperinteelle, mutta antaa meille mahdollisuuden luoda oma, mieleenpainuva perintömme. Aalho on anagrammi toisen hakijan, Jukka Aholan, sukunimestä. Aalho on myös kansainvälisesti toimiva, ytimekäs nimi.

Aalho on uudissana, jonka tyyppisiä sanoja suomen kielessä ovat mm. aalto ja alho. Varsinaista merkitystä sanalla ei ole suomen kielessä eikä tietääksemme muissakaan kielissä. Olemme olleet yhteydessä Helsingin yliopiston hindin kielen opettajaan eivätkä hänen mukaansa muutamissa nettihauissa vastaantulevat aalho-sanat ole vakiintunutta hindiä vaan murteellinen tanssimiseen liittyvä sana.

Olemme varanneet domainin aalho.fi jo nyt siltä varalta, että hakemuksemme menee läpi. Haemme ennen kaikkea yhteistä ja erottuvaa nimeä, jonka merkitystä, mielikuvaa ja perintöä voimme lähteä rakentamaan.

Lähetimme hakemuksen itsenäisyyspäivänä 2019 ja jäimme odottamaan. Lähettämisen jälkeen postissa tulee lasku, joka kannattaa maksaa mahdollisimman pian, sillä asian käsittely alkaa vasta laskun maksamisen jälkeen.

5. Odota tutkinta- ja kuulutusaika

Nimen keksimiseen kuluva aika voi olla pitkä, mutta nimen käsittelyn odottelu tuntuu sitäkin pidemmältä. Tällä hetkellä DVV:n sivuilla on lisäksi ilmoitus, että käsittely on ruuhkautunut.

Uudissukunimesi lähtee siis pyörimään useiksi kuukausiksi järjestelmän rattaisiin. Nimilautakunta käsittelee kaikki ehdotukset ja antaa niistä tuomionsa. Kyselin puolentoista kuukauden jälkeen DVV:stä milloin on seuraavan nimilautakunnan kokous ja sain tietää, että se on tammikuun lopussa.

Jäimme siis jännittämään.

Iloksemme uudissukunimemme ilmestyi 27.2. nimien kuulutuslistaan eli haettujen uudisnimien julkiseen listaan. Tuolla listalle ilmoitetaan kaikki lautakunnan hyväksymät nimet, jotta joku voi halutessaan tehdä niistä huomautuksen. Nimi on listalle kuukauden, jonka jälkeen valitusaika umpeutuu.

Pyöritimme peukkuja kuukauden ajan. Olimme suunnitelleet julkaisevamme novelleja uudella nimellämme äänikirjapalvelu Nextoryssa, joten epätietoisuus prosessin kulusta oli paikoin piinaava. Kun valitusaika oli umpeutunut, kirjauduin päivittäin DVV:n tarkista tietosi -palveluun tarkistamaan, onko nimi jo muuttunut. Ilmoitus tulee myös postitse, mutta halusimme julkaisuprojektin myötä tiedon mahdollisimman pian.

Uuden yhteisen nimen saatuamme julkaisimme ensimmäiset teoksemme Nextoryssa.

Pari päivää valitusajan päättymisen jälkeen uusi nimi oli päivittynyt väestörekisteriin – ja meistä tuli Aalhoja. Tässä vielä kertauksena aikataulu:

Kokonaisuudessaan aikaa meni siis noin neljä kuukautta.

6. Uudista passit ja ilmoita uudesta nimestä eri paikkoihin

Mutkan takaa paljastuu aina uusi pätkä maantietä. Nimi on jo päivittynyt rekistereihin, mutta seuraavaksi se täytyy päivittää kaikkialle muuallekin. Kuten sukulaisille ja perheenjäsenille sekä lähikaupan bonuskorttiin. Saimme vinkin, että passin uusimisesta kannattaa aloittaa, sillä esimerkiksi ajokortin uusiminen on sen kanssa helpompaa.

Haimme nimeä vasta paljon häiden jälkeen joten ehdimme käydä häämatkankin vanhoilla nimillä. Tämä järjestys lopulta sopi meille aivan hyvin. Eipähän ollut yhtä stressinaihetta lisää häävalmisteluiden aikaan. Uusi nimi tuntuu omalta ja tuntuu hienolta, että minun ja Essin novellit ja kirjat päätyvät vierekkäin kirjahyllyyn toisiaan lämmittämään.

Toivottavasti näistä vinkeistä ja kokemuksista oli apua! Kunhan uudisnimesi varmistuu, käy kommentoimassa se tuonne kommenttikenttään ja jakamassa nimitunnelmia.