Oletko miettinyt oman blogin perustamista? Kokosin tähän muutamia vinkkejä, mitä kannattaa huomioida blogia perustettaessa.

Päätä, kuka blogissasi puhuu

Kerrotko asiat omasta näkökulmastasi yksikön 1. persoonan minä-muodossa? Tällöin voit esimerkiksi helpommin tuoda esille omia kokemuksiasi ja tunteita. Esim.

Voit myös kirjoittaa yleisemmin ilmiöistä ja häivyttää itsesi puhujana taustalle.

Valinta voi vaikuttaa siihen, millainen blogisi äänensävy: puhutko esimerkiksi omasta näkökulmastasi vai vaikkapa aiheen asiantuntijana.

Rajaa aihe tarkoin

Valitse, mistä haluat kirjoittaa blogissasi. Voit myös yhdistellä aiheita, jos saat ne toimimaan luontevasti yhteen.

Pitäydy aiheessa, jotta blogistasi innostuneet lukijat eivät kaikkoa aiheen vaihtuessa. Aiempi aihe on voinut kiinnostaa heitä, mutta uusi ei välttämättä kiinnostakaan.

Aiheen rajaus auttaa myös sinua: rajatusta määrästä aiheita on helpompi keksiä kirjoitettavaa kuin rajattomasta määrästä.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Ennen kaikkea valitse aihe, joka on sinulle tärkeä ja josta jaksat kirjoittaa vielä pitkään.

Valitse alusta omien tarpeiden mukaan

Blogialustoja on monenlaisia. Oma blogini on tehty Squarespace-alustalle ja olen ollut tähän tyytyväinen helppokäyttöisyyden ja muokattavuuden vuoksi. Alusta on maksullinen, mutta siinä on ilmainen kokeilujakso. Jos mietit Squarespacea oman blogisi alustaksi, lue tämä työkaverini kirjoittama blogipostaus Squarespacen mahdollisuuksista.

Toinen helppokäyttöinen alusta on Blogger, joka on maksuton. Sen avulla saat blogin pystyyn käden käänteessä. Aikaisempi blogini (jota ei enää löydy internetin syövereistä) oli Bloggerissa ja siksi voin hyvin suositella sitäkin. Squarespaceen verrattuna Bloggerissa on vähemmän visuaalisia muokkausmahdollisuuksia, mutta juuri se tekeekin siitä helppokäyttöisen.

Työ puolesta on tutustunut myös Wix-alustaan, joka sekin on helppokäyttöinen ja maksuton. Toiminnallisuuksiltaan ja muokkausmahdollisuuksiltaan Wix muistuttaa paljon Squarespacea: sisällöt rakennetaan drag & drop -periaatteella.

Mikä on sinun tyylisi?

Päätä blogisi värimaailma ja fontti. Molempien valinnassa kannattaa huomioida selkeys ja helppolukuisuus – vältä liian suuria kontrasteja. Mieti, millaista tekstiä sinusta on mukava lukea.

Valitse myös blogisi kuvien tyyli. Yhtenäinen kuvamaailman auttaa blogisi tunnistettavuudessa. Voit käyttää esimerkiksi ilmaisten kuvapankkien, esimerkiksi Pixabayn ja Pexelsin, kuvia. Ota kuvat itse, jos intoa löytyy!

Voit hyödyntää samaa väri- ja kuvamaailmaa sekä fonttia myös somekanavissasi, kun jaat sinne blogipostauksiasi.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Nimeä vaille valmis

Blogi-idea. Check. Tyyli. Check. Nimi. Puuttuu. Kun olet blogin perustamisessa nimeämisvaiheessa, tutustu blogipostaukseeni hyvästä blogin nimestä.

Jaa blogipostaukset somekanavissasi

Kun blogi on valmis, hyödynnä olemassa olevat kanavasi blogista kertomiseen ja blogipostausten jakamiseen. Aina kun postaat jotain uutta, jaa se myös muissa kanavissa.

Toisinaan blogeille perustetaan omia somekanavia. Tällöin myös someen on kerättävä seuraajia, jotta se hyödyttäisi blogin lukijakunnan kasvattamista. Jos tämä kuulostaa liian raskaalta, hyödynnä ensisijaisesti nykyiset somesi ja perusta tarvittaessa vaikka henkilökohtainen tili someen, jossa et vielä ole, mutta missä voisit mahdollisesti tavoittaa lukijakuntasi. Esimerkiksi Instagram on loistava paikka tavoittaa muodista kiinnostuneita.

Muista myös keskustella lukijoidesi kanssa sekä somessa että blogisi mahdollisessa kommenttikentässä.

Ole armollinen itsellesi

Eteesi tulee väistämättä aikoja, jolloin et ehdi tai jaksa kirjoittaa. Älä turhaan stressaa sitä, vaan tartu aiheeseen paremmalla ajalla.

Jokaisen blogipostauksen ei tarvitse olla timanttia. Aina kirjoittaminen ei suju kuten haluaisi. Usko tai älä, kirjoittaminen on täyttä työtä – jotkut jopa tekevät sitä työkseen (kuten minä)!

Tärkeintä on, että nautit blogiin kirjoittamisesta.

Tsemppiä bloggailuun!