Wordle on koukuttava sananselvityspeli, jota voi pelata netissä englanniksi ja suomeksi.

Mikä Wordle on?

Wordle on ohjelmoija Josh Wardlen kehittämä sanapeli, jossa pyritään selvittämään viisikirjaiminen sana viiden arvauksen avulla. Se muistuttaa paljon tuttua hirsipuupeliä.

Jokaisen arvauksen jälkeen peli näyttää vihreällä kirjaimat jotka ovat oikeassa paikassa, keltaisella oikeat kirjaimet väärässä paikassa ja harmaalla kirjaimet, joita ei ole arvottavassa sanassa.

Missä voi pelata Wordlea?

Wordlea voi pelata englanniksi useammassakin paikassa, mutta New York Timesin Wordle on käytännössä se virallinen, päivittäinen sanapalapeli, jota ratkotaan ympäri maailman:

Useasti pelattavia versioita on myös löydettävissä netissä, mutta ne eivät ole virallisia versioita. 

Kuten hyvät pelit yleensä Wordlen toimintalogiikka on hyvin yksinkertainen, joten se on kopioitu joko alkuperäisestä koodia käyttäen tai alusta asti itse koodaten. Tekijänoikeudellisesti liikutaan harmaahkolla alueella. 

Netistähän ei tunnetusti mitään saa pois, joten jotain versioita aina löytyy vaikka New York Timesin lakiosasta alkaisikin lähetellä nootteja peliä hostaaville sivuille.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Wordle suomeksi: missä voi pelata?

Suomeksi on olemassa Wordlea vastaava Sanuli.

Hakemalla Googlesta “wordle suomeksi” löytyy myös muita suomenkielisiä versioita, vaihtelevanlaatuisilta sivustoilta.

Onko Wordle ilmainen?

Wordlen oston yhteydessä New York Times sanoi, että Wordle on ainakin aluksi vielä ilmainen. Nähtäväksi jää siirtyykö se maksumuurin taakse jossain vaiheessa.

Mikä Wordlessa viehättää?

Wordle on ollut huippusuosittu viime vuosina. Suosiota selittävät ainakin nämä:

Kuka kehitti Wordlen?

Wordlen kehittäjä on skotlantilainen ohjelmoija Josh Wardle, joka kehitti Wordlen idean vuonna 2013 mutta vasta lokakuussa 2021 sitä pääsi pelaamaan muutkin kuin Wardlen lähipiiri. Vuonna 2022 New York Times osti Wordlen.