Lapsen nimeäminen on yksi tärkeimpiä lapsesi tulevaisuutta määritteleviä tekijöitä. Hyvä nimi auttaa lastasi erottumaan muista lapsista myös sitten kun hän on aikuinen – ja myös kun muut lapset ovat aikuisia. Lue nämä viisi hyvän nimen antamisen perustetta ennen ristiäisiä/nimiäisiä/nimenhuutoseremoniaa ja Ukkosenpoika kiittää sinua myöhemmin.

Kun olet keskinyt liudan hyviä nimiä, voit ostaa Aalhon 7 kohdan tarkistuslistan hyvän nimen tarkistamiseen. E-kirjasen voit ostaa ja ladata Hyvien asioiden kaupasta.

Voit myös katsoa vinkit Kertojan äänen videolta.

1. Anna lapsellesi erikoinen etunimi

Älä anna yleistä nimeä lapsellesi, etenkin jos lapsi perii yleisen sukunimen.

Puhun kokemuksesta. Olin ennen Jukka Ahola, mutta sitten otin uuden sukunimen Aalho. Suomi on täynnä jukkaaholoita. On LVI-huoltajaiskelmälaulaja, copywriter-bloggari ja maailman vahvin mies (ainakin Googlen mielestä tarpeeksi lähellä).

Muista, että vaikka nimi ei ollut suosittu kun olit koulussa, se ei tarkoita, että tuhannet muut eivät juuri nyt mieti lapselleen nimeä Asko, Esko, Urpo tai Untamo. Vanhan ihmisen nimi vauvalla on sööttiä, koska vanhus on vanhus ja vauva on vauva, mutta hakutuloksissa toiselle sivulle joutuminen on kuolinisku lapsesi tulevalle henkilöbrändille.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Poikkeus: Jos sinulla on ulkomainen sukunimi, anna lapsellesi mahdollisimman perinteinen suomalainen etunimi. Pertti Morgenstern ja Marjukka Johnson ovat hauskoja ja tehokkaita nimiä.

Erikoinen sukunimi ja tavallinen etunimi sopivat yhteen

 

2. Anna itsellesi erikoinen sukunimi

Lämpimän pääruoan lisäksi tulevan avioparin tärkeimpiä puheenaiheita on se, kumpi pettyy sukunimen valinnassa. Hakukoneoptimoidun onomastiikan nyrkkisäännöt ovat seuraavat:

a. keksikää täysin uusi sukunimi (Ahola + Pulkkinen = Pulkkiahola)
b. ottakaa käyttöön sukunimistänne harvinaisempi
c. ottakaa käyttöön sukunimistänne se, josta lasta kiusataan vähemmän

Uudissukunimeä miettiville meillä on koko nimenvaihtoprosessin läpikäyvä artikkeli, joka kannattaa lukea.

3. Tarkista kirjaimet nimen alussa ja lopussa

Älä anna etunimeä joka loppuu samaan kirjaimeen kuin millä sukunimi alkaa. Jukkaaholapistefi. Perttiirviöpistefi. Jackkuustonenpistefi.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Erota etunimi ja sukunimi

4. Anna lapselle nimi josta saa selvää puhelimessa

Meillä kaikilla on tuttava jonka nimi on Tiina, mutta se lausutaan Tina – tai toisinpäin. Tai Siiri yhdellä, kahdella tai kolmella iillä. Jos annat lapsellesi nimeksi Miikko, et anna lapsellesi nimeksi Miikko vaan ”Miikko-niinku-mikko-mutta-kahdella-iillä”.

Älä söpistele vokaalien kanssa vaan anna nimi josta puheentunnistusrobotti saa selvän. Lapsesi ja tulevat robottiherramme kiittävät sinua.

Helposti lausuttava nimi lapselle

5. Älä päästä lapsesi koko nimeksi kilpailtua hakusanaa

Lapsena etsimme puhelinluettelosta kaikki Aimo Korva-Puustiset ja Anu Saukkoset ja soitimme heille pilapuheluita, joissa numeron näppäilyn jälkeen löimme luurin vastaajan korvaan ja nauroimme katketaksemme.

Nykyään ei enää ole puhelinluetteloita ja diginatiivit tehtaillevat identiteettivarkauksia pilapuheluiden sijaan, mutta säästä silti lastasi turhalta vaivalta ja vietä yksi ilta tutkien millaisia tuloksia Googlen kuvahaku antaa jos haet lapsesi nimellä.

Nimi hakutuloksissa