Canon R6 ja huomattavasti kalliimpi Canon EOS R5 ovat Canonin peilittömien järjestelmäkameroiden uusimmat tulokkaat. Tässä artikkelissa käymme läpi kokemuksia Canon EOS R6:sta, jonka tärkeimmät tiedot ovat pähkinänkuoressa:

Toinen kamerani on niin ikään peilitön Canon EOS RP, josta olen pitänyt todella paljon. Kokemukset perustuvatkin ennen kaikkea siirtymiseen tuosta kamerasta uuteen R6:een.

Tästä pidimme Canon R6:ssa

Canon R6 maksaa noin 2 500 €. (Katso halvin hinta*), joten se asettuu noin puoliväliin Canonin halvimpien peilittömien ja sitten ammattilaistason R5:n välille. R6 on monipuolinen ja monella tapaa parannettu versio aiemmista peilittömistä.

Kuvaan pääasiassa muoto- ja tuotekuvia paineettomissa olosuhteissa. Nämä ovat kameran positiivisimmat puolet:

Tästä emme pitäneet

Huonot puolet riippuvat etenkin käyttökohteesta. Etenkin vaativissa olosuhteissa kameran speksit saattaisivat jäädä vajaiksi.

Lopputuloksena on se, että vanhemmalla rungolla ei tee enää mieli kuvata, koska uusi R6 toimii kauttaaltaan varmemmin ja paremmin.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Kuvia Canon EOS R6:lla ja R6:sta

Liikkuvaan eläimeen tarkentaminen onnistuu kohtalaisen helposti
R6:n liitännät
USB-C- ja mini-HDMI-liitännät mahdollistavat lataamisen ja kuvan siirtämisen.
Muotokuvien tarkennus onnistuu suurellakin aukolla

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Aalho (@meaalhot) jakama julkaisu

Arvio: Canon EOS R6:n hyvät puolet

Olen käyttänyt R6:sta erilaisissa kuvaustilanteissa L-sarjan linssien RF F2.8 70–200 mm ja RF F2.8 15–35mm kanssa. Kuvausolosuhteet ovat olleet kesäisen hyviä, joten ääriolosuhteisiin ei ole tarvinnut mennä niin kuvauskohteen kuin ympäristönkään takia.

Omiin tarkoitusperiin kameran rajat eivät ole vielä tulleet vastaan, joten kokemus on ollut hyvin positiivinen. Canon R6 ja RF-kiinnityksen L-sarjan linssit on ollut peruskuvaajalle hyvä yhdistelmä, joskin hiukan hintava sellainen.

Tässä Canon R6:n hyviä puolia. Keskityn lähinnä käyttökokemukseen, koska teknisen kuvanlaadun arviointi ei ole omaa osaamisaluetta.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Ilman kääntyvää näyttöä ei enää pärjäisi

Laadukas tuntuma

Canon EOS R6 tuntuu kädessä hyvältä. Painoa on enemmän kuin RP:ssä, mutta isojen linssien kanssa yhdistelmä tuntuu tasapainoiselta. Säänkestosta ei ole tarkkaa tietoa.

Kuvanvakaaja: hyvästit tärähtäneille kuville

Edelliseen Canon EOS RP -kameraan verrattuna uudessa R6:ssa huomaa heti, että rungon oma kuvanvakaaja yhdistettynä RF-kiinnityksen linsseihin toimii todella hyvin. Tärähtäneitä kuvia ei perustilanteissa saa otettua.

Automaattifokus löytää kuvattavan

Näitä uusia kameroita käyttäessä unohtaa helposti, kuinka hyvä automaattifokus on. Muotokuvat tarkentuvat isoillakin aukoilla silmiin todella nopeasti. Kortille tulee lähinnä oikein tarkentuneita otoksia, joten lopullisen kuvan valinnan voi tehdä muilla perusteilla.

Kokeilin myös lemmikin kuvaukseen tarkoitettua automaattifokusmoodia yhdistettynä sarjakuvaukseen, mutta kamera ei aivan pysynyt meidän salamannopean villakoiran perässä.

Hiljainen purskekuvaus nopeaan toimintaan

Canon R6:ssa on valittavissa erilaisia sulkimia: täyselektronisesta mekaaniseen. Peruskäytössä tämä näkyy lähinnä siinä, että kuvia saa otettua ilman sulkimen kolahdusta, mikä sopii etenkin luontokuvaukseen ja hääkuvaukseen.

Muistikortin saa myös täyteen 12 kuvaa sekunnissa ottavalla purskekuvausmoodilla, joka antaa omassa kuvauksessa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi liikkuvampiin muotokuviin.

Hyvä akunkesto

Canon R6:ssa on käytössä LP-E6NH-akku, joka EOS RP:n akkuun verrattuna kestää todella hyvin. Canonin nettisivut lupaavat virransäästötilassa 510 kuvaa ja käytännössä akunkesto on riittänyt omiin kuvaussessioihin hyvin. Päiväreissuille hommaisin ehkä vara-akun.

Hidastusvideot 100 kuvaa sekunnissa

Minun piti päivittää kameran firmware ennen kuin sain hidastuskuvamoodit näkyviin. Spekseissä luvattiin 120 fps, mutta nähdäkseni PAL-moodissa valittavana on 100 fps. Someen sopiviin hidastusvideoihin speksit ovat aivan riittävät, mutta pelkkään videokuvaukseen R6 ei riitä.

Näissä Canonilla on vielä parantamisen varaa

Canon R6:n ominaisuudet ovat olleet minulle enemmän kuin riittäviä. RF-linssien kanssa käytettynä tuntuu siltä kuin olisin saanut napsun verran omat tarpeet ylittävän yhdistelmän.

Henkilökohtaisesti olisin toivonut, että R6 olisi ollut hiukan ohuempi. RP-kamera on kulkenut mukana sormikoukussa, mutta R6:sta pitää jo vähän puristaa. Siitä tulee mieleen enemmänkin Canon 70D kuin peilitön.

Canon R6 on hyvä satunnaiseen videokuvaukseen, mutta akunkesto, videomoodit ja kuumeneminen rajoittavat käytettävyyttä heti jos on rahaa pöydällä – eli esimerkiksi aikataulutetuissa kuvauksissa.

Sähköinen etsin on parempi kuin esimerkiksi RP:ssä, mutta olen huomannut siirtyneeni käyttämään pelkkää näyttöä peilittömillä kuvatessani.

Yhteenveto: Canon EOS R6 on peruskuvaajalle mahtava kamera

Ostaako vai eikö ostaa? Selkeän vastauksen antavat vain lompakko, kuvaustarpeet ja kamerahimon määrä. Omat kokemukset R6:sta ovat olleet myönteisiä eikä vanhempaa RP:tä tee enää mieli käyttää. Arjessa eniten tuntuvat akunkesto, automaattifokus ja kuvanvakaaja. Lopputuloksena on se, että Canon EOS R6:n kanssa kuvat onnistuvat yhä useammin.

Mitä vaativammaksi kuvauskohteet ja -tilanteet menevät, sitä tarkemmin pitänee R6:sta miettiä. Omaan leppoisaan kuvaukseen R6 on jopa speksit ylittävä. Jos sinulla on kysymyksiä, voit kysyä niitä kommenttiosiossa. Tai tarkistaa paljonko Canon R6 tällä hetkellä maksaa*.