Kaupallinen yhteistyö Lapland Hotelsin kanssa. Alkuperäinen juttu on julkaistu vuonna 2015.

Lapland Hotels kutsui joukon hotellitestaajia viettämään viikonlopun Oulun hotellissa. Lapland Hotel Oulu tarjosi meille ilmaisen majoittumisen ja  lauantain ruokailun ravintola Oulassa.

Pariskunta saapuu hotelliin kotikaupungissaan Oulussa. He ovat valmiita. He ovat nälkäisiä. Aloitetaan siitä tärkeimmästä, eli ensivaikutelmasta.


Mainos


Ensivaikutelma Lapland Hotel Oulusta

Hotelliaulassa tuoksuu uudelta. Aiemmin paikalla toiminut Holiday Inn on revitty seinistä ja paikalle on puolessa vuodessa loihdittu pieni pala Lapin lumoa: poronsarvia, porontaljoja, noitarumpuja ja muovinen takka, joka hehkuu niin kauan kuin siihen muistaa lisätä vettä.

Värimaailma on rauhallinen. Mietitty.

Kaiuttimista kuuluu moderni joiku. Berliini ja Kautokeino kohtaavat. Emme ole käyneet kummassakaan.

Saamme huoneen numero 220. Respa hymyilee meille. Hymyilemme takaisin, koska hotelli on niin uusi, että kukaan tuskin on kuollut huoneessamme.

Lämpimästi tervetuloa Lapin taikaan: kokemuksia hotellihuoneesta

Hotellihuoneessa on espanjalaista kuohuviiniä ja sallalaisia porosipsejä. Porosipseissä maistuu savu; kuohuviini on maultaan hapokas, sitruksinen, yrttinen, kevyen mineraalinen ja paahteinen.

Tervetulotoivotus

Katson määritelmän Alkon sivuilta, kun Essi purkaa laukkunsa.

”Kivan hapokas. Yrttinen. Jopa mineraalinen”, sanon. Huoneessa on isot peilit.  Nostan maljan itselleni ja nyökkään.

Ala-aulassa tapaamme muut hotellitestaajat. Lapland Hotelsin yhteisömanageri Juuso Holstein kertoo, että yli tuhannesta hotellitestaajasta he valitsivat meidät. On lääkäriä, hammaslääkäriä, copywriteriä ja tekstisuunnittelijaa. BB-talon ensimmäisenä iltana vitsi lentää.

Joku tilaa porosandwichin bistrosta. Se syödään ensin kameralla.

Porosandwich


Oulu turistikaupunkina

Imagen jutussa lukee, että Oulu on liittymä nelostien varressa. Yksi testaajista sanoo, että se on kiltisti sanottu etelän ihmiseltä.

Essi sanoo, että Oulu on sopivan kokoinen. Ei liian iso eikä pieni.

Juuso on järjestänyt lauantaiksi meille ohjelmaa. Ensin syömme aamiaisen ja Ylen toimittaja käy tekemässä jutun hotellitestauksesta.

Aamiainen

Käymme tilataksilla joulumarkkinoilla Muhoksen suunnalla ja kiipeilemässä Toppilan kiipeilykeskuksessa. Muita vaihtoehtoja olisivat voineet olla vaikkapa rentoutuskellunta.

Kun palaamme, hotellissa tuoksuu vieläkin tuore puutavara. Kädet täristen käymme suihkussa ja laitamme napit kiinni hotellikierrosta ja viiden ruokalajin yllätysmenua varten.

Lapland Hotel Oulun johtaja ja kummitus

Lapland Hotel Oulun hotellijohtaja Yrjötapio Kivisaari kättelee kaikki hotellitestaajat. Juuso kutsuu johtajaa Yyteeksi.

Herra Kivisaari esittelee meille hotellin tilat. Katutasossa on monta kokoustilaa ja konferenssisalia, joille on annettu nimet Lapin tuntureiden mukaan. Saariselän seinustalla on valtava kuvapinta, jossa tulvii.

Kokoustilan pöydälle on laitettu muistilehtiö. Sen vieressä on käpy. Yrjötapio kertoo, että hän on kerännyt ne käsin.

Jokaiseen huoneeseen, asiaan ja ihmiseen liittyy tarina.

”Kerron teille enää yhden tarinan”, Yrjötapio lupaa, kun lähdemme kiertämään Ynninkulmaa ja hotellin tiloja. Tarinoita tulee vielä monta, mutta se yksi tarina liittyy Ynninkulman kummitukseen – Gustavaan, joka narisuttaa portaita hyväntahtoisesti.

Viinikellari


Polku Lappiin: Kokemuksia ravintola Oulasta

Hotellikierroksen päätteeksi ravintola Oulan keittiömestari Roope Kotila käy esittäytymässä meille. Illallisen teemana on polku Lappiin. Keittiömestarin lippikseen on tyyliltelty ravintola Oulan vaakuna: neljä kotaa ja kala.

Ravintola Oulan seunustalla on valtava kuvapinta, jossa kiehuu.

Kirnu, ravintola Oula

Juuso ja Yrjötapio puhuvat kaikista hotelliin ruoka-aineita toimittavista ihmisistä etunimellä. Kaikesta huomaa, että ruoka on tärkein osa Lapland Hotel Oulun kokemusta.

Yllätysmenu on pitkä ja maukas. Siinä on paistettua Enontekiön riekkoa, Inarijärven rautua ja toisiaan haastavia makuja. Jäkälä vie alkukantaiseen paikkaan.

Enontekiön riekkoa

Yrjötapio pyörittää keskustelua kuin jonglööri.

Viini kuivattaa kielen. Ravintola hiljenee.

Joku ehdottaa, että mennään Ilonaan. Pikkujouluissa piru on irti ja joku laulaa surullisen laulun karaokessa. Kotimatkalla hotelliin kaksi miestä tappelee tien toisella puolella. Poliisi kaataa nahistelijan kaulasta katukivetykseen.

Hotellin aulassa on lämmin ja takka hehkuu. Joku on muistanut lisätä vettä.

Yhteenveto: Lapland Hotel Oulussa on oikeita asioita

Lapland Hotel Oulu on mielenkiintoinen tapaus. Se tasapainoilee aidon ja epäaidon välillä taitavasti. Illuusio ei rikkoudu, sillä hotellin ihmiset tuntuvat olevan aidosti mukana.

Kun astumme ulos Lapland Hotel Oulusta, tuntuu, että olisimme olleet jossain kaukana. Ehkä sekin kertoo, että jotain on tehty oikein.