Sana podcast on yhdistelmä sanoista iPod ja broadcasting. Podcast on digitaalisesti jaettava sarja, jonka kuuntelija voi tilata ja ladata esimerkiksi puhelimeen tai tietokoneelle. Yleensä podcastit ovat äänitiedostoja, mutta podcast voi periaatteessa olla myös video-podcast (vodcast).

Esimerkiksi kirjallisuusaiheiseen Kertojan ääni -podcastin liittyvät seuraavat tahot:

Miten podcast eroaa tavallisesta radio-ohjelmasta?

Podcastiä ei lähetetä tiettyyn aikaan kuten radio-ohjelmaa vaan kuuntelija voi kuunnella sen silloin kun hänelle sopii. Monet radiokanavat julkaisevat ohjelmansa myös podcastina, joten sisällöllistä eroa ei välttämättä ole.

Miten voi aloittaa podcastin?

Podcastin aloittaminen on nykyään helppoa. Tarvitset lähinnä idean, mikrofonin ja äänenkäsittelyohjelman. Tästä artikkelista saat vinkit podcastin aloittamiseen ja lisäksi voit ostaa Hyvien asioiden kaupasta podcastaajan tarkistuslistan:

Mikä on podcast suomeksi?

Podcastilla ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä. Podcastin suomennos voisi olla esimerkiksi podi, soitinlähetys, podiohjelma, podio, äänijulkaisu tai syöttöjakso. Esimerkiksi Yle puhuu kuitenkin ihan podcast-jaksoista, -sarjoista ja yleensä podcasteistä.

Miten voin kuunnella podcastia?

Podcastin kuuntelutapa riippuu siitä, millä laitteella haluat kuunnella. Podcasteja on esimerkiksi Spotifyssa, Apple Podcast -palvelussa ja SoundCloudissa. Älypuhelimille on saatavilla sovelluksia, joilla voit kuunnella ja tilata podcasteja.

Miten voin tilata podcastin?

Jos haluat tilata podcastin, voit yleensä tilata sen samassa paikassa, jossa kuuntelet sitä. Esimerkiksi iPhonen Podcast-sovelluksessa jokaisen podcastin yhteydessä on Tilaa-painike, jolla voit helposti tilata podcastin. Tilaamalla podcastin ohjelma yleensä ilmoittaa kun sarjan uusi jakso ilmestyy.

Mistä löydän hyviä suomalaisia podcasteja?

Kokeile etsiä käyttämälläsi podcast-sovelluksella aiheita, jotka kiinnostavat sinua. Myös esimerkiksi podcast-sivusto jakso.fi kerää suomalaisia podcasteja yhteen. Apple Podcastin top-listoilta näet, mitkä ovat suosituimmat suomalaiset podcastit.

Oma podcastimme Nyt kun kysyit on napakka mielensivistyspodcast, jossa haastatellaan eri alueiden asiantuntijoita:

Keräsimme myös sivuillemme listauksen parhaista podcasteista, joista on hyvä aloittaa.

Omia suosikkejamme ovat mm. Nordnetin talousaiheinen Rahapodi ja kirjapodcast Sivumennen. Ulkomaisista podcasteista lemppareita ovat ainakin This American Life ja 99% Invisible.

Kertojan ääni -podcast suomalaisen podcast-kentän osana

Meidän Kertojan ääni -podcastimme on yhdistelmä kirjoittamiskurssia, kirjallisuuskeskustelua ja äänikirjaa. Puhumme kirjoittamisen taiteenlajista ja luemme omia novellejamme ja tarinoitamme. Haastattelemme myös kiinnostavia suomalaisia kirjoittajia. Kuuntele alta kirjailija Pauliina Vanhatalon haastattelu, jossa puhumme nonfiktion ja fiktion eroista ja yhtäläisyyksistä.