Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Oman talon tai mökin katolle kertyvä lumikuorma voi olla turvallisuusriski. Lumenpudotukseen on maailman sivu keksitty erilaisia härveleitä, joita esittelemme tässä artikkelissa.

Käymme myös läpi muut lumenluontiin tarvittavat välineet ja vinkit siihen, että lumenluonti onnistuu mahdollisimman turvallisesti eikä huonokuuloiselle naapurin Eskolle tarvi huhuilla kolmatta tuntia valjaista roikkuen ja lumen sulamista katsellen.

Millainen on paras lumenpudotin?

Lumenpudottimien käyttövideoissa luodaan yleensä komeaa pakkaslunta mukavalla kelillä. Lumikimpaleet soljuvat alas kevyesti ja taivaanrannassa siintää vaaleanpurppura kevät.

Oikeassa elämässä lumenpudottimeen tartutaan naapurin pystykorvan haukkuessa viidettä vuotta putkeen, kelkkahaalarin paistaessa keskiruumista 175 asteen miedolla lämmöllä ja jäätävän tihkun muuttaessa lumikerrosta betonin ja teräksen välimuodoksi.

Lumenpudottamisen tarve riippuu rakennuksesta.

Paras lumenpudotin on sellainen, jolla homma saadaan hoidettua turvallisesti, nopeasti ja ilman henkisiä tai fyysisiä traumoja: lumenpudottajalle tai hänen lähipiirilleen. Joskus jos tilanne on äitynyt pahaksi, voi olla järkevää tilata lumenpudottaja (ihminen) jolla on jo valmiiksi välineet ja ammattitaito.

Lumenpudottimia on kahta päätyyppiä: kaaputtavia ja leikkaavia. Niitä voidaan käyttää joko maasta tai katolta käsin.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Täältä voi vertailla lumenpudottimien hintoja ennen kuin jatkat*

Kaaputtavat lumenpudottimet

Kaaputtavat lumenpudottimet ovat yleensä kuin pitkävartisia lumikolia, joilla lunta vedetään katolta alas. Varret voivat olla 5–6 metrin mittaisia, joten katosta riippuen pituus voi riittää koko katon puhdistamiseen.

Vedettävä lumenpudotin

Hyviä puolia kaaputtavissa lumenpudottimissa ovat alhaisehko hinta ja yksinkertainen toimintamekanismi. Huonoja puolia ovat vaikeasti hallittava, yleensä painava varsi. Se mikä tuntuu kevyeltä ensimmäisen viiden minuutin aikana ei yleensä ole sitä enää kun pitäisi pudottaa vielä pohjoisen puoleinen puoli. Tai autotallin katto. Tai leikkimökki, josta muutenkin pitäisi jo hankkiutua eroon.

Wolf Garten -lumenpudotin Uittokalustosta (n. 60 €)*

Matti-lumenpudotin K-Raudasta (n. 60 €)

Motonetin lumenpudotin (n. 50 €)

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Lunta leikkaavat lumenpudottimet

Suomi on käytännöllisten pellepelottomien luvattu maa. Pitkän pimeän talven aikana on hyvää aikaa istua kynttilän valossa tuvan pöydän ääressä ja suunnitella erilaisia lumenpudottimia. Lunta leikkaavia lumenpudottimia yhdistää se, että ne koostuvat näistä peruspalikoista:

Leikkaavaa osaa työnnetään tai vedetään lumen läpi ja liukumuovi hoitaa yhdessä painovoiman kanssa lumen maan kamaralle. Näitä lumenpudottajia on sekä maasta että katolta käytettäviä. Muutamia malleja voi myös käyttää molemmista suunnista.

Leikkaava lumenpudotin

Hyvää leikkaavissa lumenpudottimissa on se, että parhaimmillaan ne toimivat todella hyvin. Huonoa on se, että huonoimmillaan ne eivät toimi ollenkaan. Muovi liehuu myrskytuulessa, repeää kolmeksi kappaleeksi ja koska lumenpudottamista on lykätty kaksi viikonloppua liian pitkälle niin terä ei oikein leikkaa vettyneen lumen läpi.

Ranch Basic -lumenpudotin Virtasen kaupasta (n. 70 €)

Osta Virtasen kaupasta*

Tuisku-lumenpudotin Virtasen kaupasta (n. 70 €)

Osta Virtasen kaupasta*

Oiva-lumenpudotin (n. 220 €)

Lue lisää

LumiTapioLT20 (n. 100 €)

Lue lisää

Miten lunta kannattaa pudottaa katolta?

Mikä siis on lopputulos? Mikä on paras lumenpudotin?

Ikävä uutinen on, että mikään työkalu ei tee lumenluonnista helppoa. Jos olet hyvässä kunnossa, vetreä ja sinulla on kunnon turvavälineet (kypärä, valjaat, köysi, sopivat työvaatteet), jotka saat myös kiinnitettyä oikein, katolta käsin käytettävä leikkaava lumenpudotin voi toimia. Painovoima on puolellasi ja työtä ei tarvitse tehdä ylöspäin.

Samalla hinnalla tosin tilaat lumenpudottajan.

Pakkaseen kannattaa pukeutua oikein: kerroksia ja keveyttä.

Jos budjetti on tiukka ja katto pienempi, alhaalta käytettävä lumenkaaputtaja voi olla hyvä valinta – etenkin jos muistat muuten pitää huolen omasta ja muiden turvallisuudesta.

Muut välineet lumenluontiin

Lumen pudottaminen katolta on usein vasta ensimmäinen vaihe lumitöissä. Seuraavassa on valikoima muita työkaluja, joista voi olla apua:

Vinkit lumen pudottamiseen turvallisesti

Kumpi on vaarallisempaa: lumen pudottaminen vai lumen putoaminen?

Vettynyt lumi painaa pakkaslunta moninkertaisesti enemmän. Vaarana ei välttämättä ole talon rakenteiden pettäminen vaan se, että lumi tulee rytäkällä alas väärään paikkaan – varsinkaan jos lumiesteet eivät ole kohdillaan. Lumen pudottaminen voi kuitenkin olla vaarallisempaa kuin lumen putoaminen: katolta voi liukastua, lumet voivat tulla pudottajan päälle tai terveys saattaa pettää äkillisen pakkasessa rehkimisen myötä.

Tässä vinkit turvallisiin lumitöihin:

Jos menet katolle, hanki kunnon turvavälineet

Miten ammattimainen lumenpudottaja turvaisi oman ja muiden terveyden? Huolellisuudella ja kunnon välineillä.

Pukeudu kelin ja työtehtävän mukaisesti

Vaikka ulkona olisi pakkasta, ei kannata vuorautua niin, että heti ulos siirryttäessä olisi lämmin. Lumenluonti on hikistä työtä, joten on parempi pukeutua hiukan kevyemmin ja kerroksittain.

Yhteistyö on voimaa

Älä lähde yöhön yksin. Kysy apua naapurilta tai sukulaiselta. Ilmoita ainakin jollekin, että aiot tehdä lumitöitä ja kauanko ajattelet siinä kestävän. Ota mukaan pakkasta kestävä puhelin.

Mukavia ja turvallisia lumenluontihetkiä!