Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Lunta tupruttaa, niska on jumissa, ja lompakossa on vielä muutama sileä. Lumilinko voi monessa tilanteessa tuoda helpotusta lumikaaokseen, mutta vielä on ratkaistavana se tärkein: mikä on paras lumilinko juuri minulle?

Tässä artikkelissa käymme läpi erityyppisiä lumilinkoja, niiden vahvuuksia ja heikkouksia, testivoittajia ja paikkoja, mistä lumilingon voi tilata. Ei muuta kuin tumput käteen, lumenpudotin naulaan, kauluri kaulaan ja vertailemaan.

Minkätyyppisiä lumilinkoja on olemassa?

Lumilingon käyttötapa on yksinkertainen: se on kuin ruohonleikkuri, joka linkoaa lunta. Saatavilla on erilaisia lumilinkoja, jotka eroavat toisistaan mm. käyttövoiman, linkoustehon, leveyden ja käytettävyyden suhteen.

Voit tässä vaiheessa kartoittaa, millaiseen tarpeeseen lumilinko tulee.

Kun näistä on summittainen käsitys, voi alkaa valikoida parasta lumilinkoa seuraavien vertailukohtien avulla.

Leveä vai kapea

Lumilinkojen työskentelyleveys vaihtelee yleensä n. 45–75 cm välillä. Tehokkaammissa lumilingoissa leveyttä on yleensä enemmän, mutta kapeammallakin pärjää hyvin, jos lingottavana ei ole laajoja tasaisia alueita.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Esimerkiksi mäkiseen pihamaastoon, johon pitää aukaista lähinnä kinttupolkuja, voi kapeampi työskentelyleveys olla paljon kätevämpi. Iso lumilinko kun ei käänny niin kätevästi.

Toisaalta jos pihaan kuuluu myös laajoja tasaisia alueita, kuten parkkipaikkoja, voi leveä työskentelyleveys pelastaa edestakaiselta huuhaamiselta.

Leveyden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota lumenottoaukon korkeuteen – etenkin jos tiedät, että linkousten välillä voi olla aikaa.

Yksi- vai kaksivaiheinen linkous

Yksivaiheisessa linkouksessa linko imaisee ja pyöräyttää lumet ulos samalla kertaa. Kaksivaiheisessa linkouksessa syöttökierukka imaisee ja rouskuttaa lumet, minkä jälkeen puhallin linkoaa ne ulos.

Yksivaiheiset lumilingot eivät yleensä ottaen heitä lunta yhtä pitkälle kuin kaksivaiheiset. Kaksivaiheiset myös pystyvät syvempään lumikerrokseen.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: vaativiin linkouksiin valitse kaksivaiheinen.

Pyörät vai telat

Lumilinkous ei ole vauhtilaji. Valittavana on joko pyörälliset tai telalliset lumilingot.

Sponsoroitu

“Erinomaista kesäluettavaa”

“Erinomaista kesäluettavaa”

Jukka Aalhon Sivutieromaani

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

“Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa.   Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Telalliset sopivat mäkiseen maastoon tai suurempiin lumensyvyyksiin. Telalliset lumilingot ovat useimmiten ronskimpia ja kalliimpia.

Pyörälliset sopivat monenlaisiin ympäristöihin, etenkin jos renkaissa on kuviointia ja urasyvyyttä. Useimmiten pyörällisiä lumilinkoja on kätevämpi käännellä. Pyörällisiä lumilinkoja on sekä vetäviä että työnnettäviä – samaan tyyliin kuin on vetäviä ruohonleikkureita.

Hyvä välimalli useimpiin pihoihin on pyörät, joissa on lumiketjut. Niillä saa vaikeisiin keleihin lisää pitoa mutta lumilingon liikuteltavuus säilyy.

Osta AL-KO:n lumiketjut*

Akku vai bensa

Lumilingoissa kiihtyvyys nollasta sataan ei anna samanlaista hurmaa kuin sähköautoissa. Kun valitset sähkön ja bensakäyttöisten lumilinkojen välillä, määräävänä tekijänä on useimmiten tarvittava linkoustehokkuus.

Akkukäyttöiset lumilingot ovat järjestään pienempiä ja yleensä yksivaiheisia. Niiden säilyttäminen on helpompaa ja ne sopivatkin pienten pihojen linkoamiseen. Sähkölinko on myös hiljaisempi kuin bensakone, joten naapurille elvistelyyn kello 06 jouluaamuna sopii paremmin bensakone.

Markkinoille on tullut myös tehokkaampia akkukäyttöisiä lumilinkoja, jotka ovat itsevetäviä ja kaksivaiheisia. Jos talossa on jo Ryobin-akkujärjestelmä niin esimerkiksi tämä Ryobin nimihirviössä riittää tehoja.

Bensakäyttöisissä lumilingoissa valinnanvaraa on enemmän: tehomörssäreistä pienempiin lumilinkoihin.

Lisäominaisuudet helppoon käyttöön

Lisäksi lumilingoissa on muita ominaisuuksia, jotka vähentävät tuskan ja ähräämisen määrää. Näitä lisäominaisuuksia ovat mm.

Parhaat lumilingot erilaisiin ympäristöihin

Keräsimme yhteen erilaisiin tarkoituksiin sopivia lumilinkoja. Mukana on niin testivoittajia, hinta–laatusuhteeltaan parhaita lumilinkoja kuin äärimmäisyyksien lumimörssäreitä.

Jos haluat saada yleiskatsauksen siihen, mitä hintaluokkaa lumilingot ovat, käy ensin Hintaoppaan sivuilla vertailemassa hintoja.*

AL-KO SnowLine ST 4048: akkukäyttöinen lumilinko, 48 cm

Kätevä pieni akkukäyttöinen lumilinko esimerkiksi rivitalon lumitöihin.

Hinta: n. 600 €

Osta Virtasen kaupasta*

Honda HSS 760 A: bensa, 2-vaiheinen, 62 cm

Tekniikan maailman vuoden 2021 testivoittaja. Lumen kanssa kamppaileville, joiden lompakossa on useampi kuin yksi sileä.

Hinta: n. 4 000 €

Katso Netraudasta

Biltema CST 7113: bensa, 2-vaiheinen, 71 cm

Tekniikan maailman testeissä hinta–laatusuhteeltaan kiitelty telalumilinko. Biltemasta saa myös tilattua lumilingon valmiiksi kasattuna, mikä voi olla mielenrauhan kannalta rahanarvoinen sijoitus.

Hinta: n. 1 200 €

Osta Biltemasta

Ryobi RY36STX61A-250 Max Power 36V 2×5,0Ah: akkukäyttöinen 2-vaiheinen lumilinko, 61 cm

Isompi akkukäyttöinen lumilinko Ryobin Max Power 36V -sarjaan.

Hinta: n. 2 200 €

Katso K-Raudasta

Mistä lumilinko kannattaa ostaa?

Parhaimmat lumilingot ovat kuin ilmastointilaitteet kesähelteellä. Sitten kun kelit iskevät niin kaikki muutkin ovat samojen vempainten perässä. Toisaalta jos talvi on vähäluminen niin huonokin lumilinko ajaa nurkassa vetelehtimisen yhtä hyvin kuin kaupan kallein.

Lumilinkoja myyvät tutut kivijalkakaupat: K-Rauta, Netrauta, Puuilo ja muut… Netistä lumilinkojen parhaita tarjouksia voi katsoa esimerkiksi näiden linkkien kautta:

Kun lumilinko on päätetty hankkia niin ei muuta kuin kevyet lumet, kuten alalla sanotaan.