Hevosenkengän muotoisen tinan muuttaminen silakanmuotoiseksi uudenvuodentinaksi kuului pitkään vuodenvaihteen perinteisiin uudenvuodenlupausten rinnalla. Tinojen myynti kuitenkin kiellettiin vuonna 2018, koska ne sisälsivät terveydelle ja ympäristölle haitallista lyijyä.

Tulevaisuutta voi kokeilla ennustaa muista sulatetuista asioista ja enteistä. Tässä muutamia vaihtoehtoja uudenvuoden ennustuksiin.

Vaarantuntu on aina ollut läsnä tinanvalannassa ja niin myös näillä uusilla aineilla. Näillä uusilla tinankorvikkeilla säätäminen voi olla vielä vaarallisempaa kuin tinalla (joskaan ei myrkyllisyyden takia), joten lapsille, vanhuksille tai haparokätisille aikuisille tätä ei voi suositella.

Jos päätät kokeilla näitä, varmista, että lähettyvillä on sammutuspeite. Pidä koirat, taaperot, mummot, kissat ja undulaatit kaukana. 

Steariinin ja mehiläisvahan voi jäähdyttää myös lumessa veden sijaan, jolloin lopputulos on kolmiulotteisempi.

Sulata sokeria uudenvuoden tinan sijaan

Hiukan perinteisenkaltaisen tinan saa aikaan sulattamalla sokeria pienessä pannussa ja kaatamalla sen kylmään veteen.

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Mehiläisvahaa uudenvuoden ennustuksiin

Mehiläisvahan sulattamisessa saa olla varovainen. Jos se lämpenee liikaa, se syttyy palamaan. Siinä ei tarvitse olla kummoinen taikuri nähdäkseen lähitulevaisuudessa kuumia kuvioita, kun keittiön verhot ovat tulessa.

Sulata mehiläisvahaa metallikauhassa laittamalla kauha kuumaan vesihauteeseen. Koska et lämmitä mehiläisvahaa suoraan se ei syty palamaan.

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Uudenvuoden tina vanhojen kynttilöiden steariinista

Jos nurkissa on vielä vanha tinakauha ja vanhoja kynttilöitä, voi niistä sulatella peukalonverran steariiniä ennustamista varten. Lämmitä steariini tinakauhassa, odota kunnes se sulaa ja kaada veteen tai lumeen.

Myös steariini voi syttyä palamaan jos sitä lämmitetään liikaa. Jos steariinin jäähdyttää vesiämpärissä, se leviää tasaiseksi lätyksi. Jos sen jäähdyttää lumihangessa, muoto on kolmiulotteisempi.

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Muita vaihtoehtoja valamiselle

Ennustamista on harrastettu pitkään ennen uudenvuoden tinojakin. Tärkeintähän on huvittelu, joten turvallisin, hauskoin ja olosuhteisiin sopivin keino varmasti löytyy.

Voit kokeilla myös:

Olkoon uusi vuosi täynnä hyviä enteitä!