Mikä on lahjan tarkoitus? Yllättää, ilostuttaa, hyödyttää… vai kaikkea noita? Käytämme paljon rahaa ja aikaa esimerkiksi joululahjoihin, mutta harvoin pysähdymme miettimään, millainen on hyvä lahja.

Hidden Brain -podcastin jaksossa markkinoinnin professori Jeff Galak kertoo, mitä tutkimustieto kertoo hyvistä lahjoista. Olemme tiivistäneet opit ja vinkit tähän artikkeliin.

Millainen on hyvä lahja: valokeilassa antaja vai saaja?

Millaisia lahjoja sinä tykkäät antaa? Yhdistääkö niitä jokin tekijä? Ovatko ne esimerkiksi:

Jos huomaat kaikissa lahjoissasi yhteisiä tekijöitä, voi olla lahjanantajana keskityt itseesi. Parhaissa lahjoissa huomion olisi hyvä kiinnittyä lahjan saajaan. Mitä lahjansaaja tarvitsee? Mitä hän arvostaa?

On aivan inhimillistä, että haluat lahjallasi kertoa jotain itsestäsi. Jos koet olevasi luova, on aivan luonnollista kokea, että myös lahjojen pitää olla luovia. Mutta voi myös olla, että jos lahjansaajalla on juuri naarmuttunut paistinpannu, paras lahja siihen tilanteeseen olisi uusi pannu.

Hyvän lahjan ominaisuuksia:

Pitääkö lahjan olla kallis?

Lahjan ei tarvitse olla kallis ollakseen hyvä. Uniikki lahja voi myös olla arvokas olematta kallis. Podcastissa annetaan esimerkkinä tunteisiin ja muistoihin liittyvät lahjat. Lahjansaajan ja lahjan antajan välisestä historiasta kertova lahja voi ilahduttaa enemmän kuin paistinpannu.

Lahja voi myös olla apua arjessa: lasten tai koiran katsomista, jotta lahjansaaja pääsee vaikkapa elokuviin, matkalle tai ulos syömään. Sitä ei voi maksaa luottokortilla, mikä tekee siitä entistä arvokkaampaa.

Oikeasti kallis lahja voi myös aiheuttaa kielteisiä tunteita: kateutta, riittämättömyyttä ja vastalahjan aiheuttamaa stressiä. On tilanteita, joissa kalliit lahjat ovat hyväksytympiä: esimerkiksi vanhemmat voivat avittaa kodinlaitossa ilman, että nuoripari kokee, että heidän pitää seuraavana jouluna ostaa vanhemmille vastalahjaksi kallis lumilinko.

Toisaalta työkaverille yhtäkkiä ostettu Rolex nostattaa ainakin kulmakarvoja.

Milloin lahja kannattaa antaa?

Lahjoihin liittyy odotuksia. Joululahjat tai syntymäpäivälahjat ovat ainakin Suomessa ne lahjat, joihin ladataan eniten odotuksia. Ja kun odotukset nousevat, on vaikeampi onnistua.

Tosilahjanantajan vinkki onkin tämä: anna lahjoja silloin kun niitä vähiten odotetaan.

Ilahduta puolisoa kukilla jonain maaliskuun keskiviikkona. Tee lapsuudenkaverille kuva-albumi ja anna se ihan yllättäen. Lahjan ei tarvitse tällöin olla suuri, mutta se tuottaa suuren ilon.

Jos olet tällainen spontaani lahjanantaja niin muista olla itsellesi armollinen suurten lahjanantopäivien yhteydessä. Panosta jouluun vähemmän ja toukokuuhun enemmän.

Miten lahjan antaminen onnistuu parhaiten?

Tuntuu, että hyvän lahjan antamiseen tarvittaisiin ajatustenlukua. Onneksi meillä ihmisille on tämäkin taito aivan kielen päällä.

Paras tapa hankkia hyvä lahja on kysyä lahjansaajalta, millaisia lahjan hän haluaa. Se voi tuntua siltä kuin huijaisit tai unohtaisit kokonaan oman identiteettisi, mutta tutkimusten valossa se johtaa parempiin lahjoihin.